Annons
Annons
Krönika

Värdelöst vetande

Med detta vill jag ha sagt att det vetande som betecknas värdelöst ofta väcker fler tankar än det vetande som anses värdefullt. Exempelvis leder vetandet om Kleopatra inte till mer intressanta tankar än “År 69 före Kristus, jaså, var det då det”, medan man funderar rätt länge över vad hon gjorde med sina båda bröder:

Text: Johan Tell • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Med detta vill jag ha sagt att det vetande som betecknas värdelöst ofta väcker fler tankar än det vetande som anses värdefullt. Exempelvis leder vetandet om Kleopatra inte till mer intressanta tankar än “År 69 före Kristus, jaså, var det då det”, medan man funderar rätt länge över vad hon gjorde med sina båda bröder: var Kleopatras familj så vacker att hon bara tände på sina bröder eftersom de liknade henne själv, var incest vanligt på den tiden eller äktade hon sina bröder för att de inte skulle vilja störta henne från tronen?
Washington sen. Visste det amerikanska folket att deras president knarkade i sin trädgård, gjorde alla så på den tiden och skulle hans försvar vara, liksom Bill Clintons, att det inte räknades eftersom han inte drog halsbloss?
Vad gäller Hitlerexemplet är det tydligt att amerikanerna på trettiotalet, liksom i dag, tar väldigt lång tid på sig för att inse att en skurk är en skurk.

Även inom reseskrivandet är det alltför vanligt att vi väljer bort det värdelösa vetandet till förmån för det som anses värdefullt. Vi resejournalister som vimsar omkring i en förvirrad värld klamrar oss alltför ofta fast vid objektiva, dödstrista fakta i stället för att lyfta fram de historier som det värdelösa vetandet ofta döljer. För vem är egentligen intresserad av sådana hårdfakta som att Eiffeltornet är 320,7 meter högt, att lutande tornet i Pisa lutat i 800 år och att London var en romersk stad i 400 år?
Roligare är det att få veta att M Forestier 1905 vann en löptävling till toppen av Eiffeltornet. Hans segertid blev 3 minuter och 12 sekunder. Priset var en cykel. Lika kul är uppgiften att det inkommit cirka 8000 förslag till hur man ska rädda det lutande tornet. Ett av dem går ut på att resa en 50 meter hög helgonstaty som ska stötta tornet med ena handen. Tidsuppgiften om romarna i London var för mig långt mer ointressant jämfört med att stå framför en monter på Museum of London och betrakta tre utgrävda föremål från Claudius dagar: en vinkaraff, ett fat med några ostronskal och en kam. Som om ingenting egentligen ändrats på tvåtusen år. Det viktiga är att ha något gott att äta, något gott att dricka och någon att göra sig vacker inför.

Har man tur kan några korn av värdelöst vetande sammanfatta ett helt liv. Som med konstnären Vincent van Gogh. Under hela sin livstid lyckades van Gogh bara sälja en av sina tavlor. I ett anfall av vansinne skar van Gogh av sig sitt ena öra. Efter van Goghs död säljs hans tavlor för rekordsummor.
Eller varför inte ta ett helt land? Endast en av fem amerikaner äger ett pass. The Bank of America hette från början Bank of Italy. I genomsnitt tillbringar amerikaner fem gånger så lång tid i sina bilar som de har semester.
Vi tar några till:
Bolivia har haft 191 stadskupper sedan 1825.
Alexander Graham Bell, som uppfann telefonen, kunde varken ringa till sin fru eller sin mor eftersom båda var döva.
Venezuela betyder Lilla Venedig på spanska.
Fallande kokosnötter dödar fler människor än hajar gör.
Det var sockerbrist under andra världskriget som fick biografer och teatrar att börja sälja popcorn.
För att tillverka en kopp espresso behövs det 42 kaffebönor.
Duellerande i Paraguay är olagligt såvida inte båda parterna är registrerade blodgivare.
Serien Kalle Anka var en gång i tiden förbjuden i Finland på grund av att han inte har några byxor.
Leonardo da Vinci signerade aldrig Mona Lisa.
Den grekiska nationalsången har 158 verser.
Lachanophobia är rädsla för grönsaker.


Text: Johan Tell • 2004-11-30
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top