Annons
Annons
Krönika

Per reser för att hitta sitt förflutna

Att resa är reaktionärt

Text: Per J Andersson • 2011-12-22 Uppdaterad 2021-09-15

Att resa är på ett sätt jävligt reaktionärt och inget annat än en önskan att uppleva vår egen eller våra mor- och farföräldrars barndom.
Sambandet mellan moderniseringen av folkhemmet och det ökande utlandsresandet är glasklart. När röda träkåkar revs och ersattes med grå betonghus, när slingrande grusvägar rätades ut och asfalterades, skapades ett stort hål inuti i mig, i dig, i oss. Det hålet försöker vi fylla igen med resor för att få en glimt av hembygden som den såg ut innan skövlandet började.
Nostalgi är en stark längtan efter ett då och ett där. Österrikiska läkaren Leopold Auenbrugger beskrev på 1700-talet hur patienter som drabbats av svår nostalgi uppträdde: “De sover dåligt, känner sig deprimerade och har koncentrationssvårigheter … de suckar och stönar i ett och blir till slut totalt likgiltiga inför livet … Kroppen tynar bort medan hela deras jag är riktat mot denna fåfängliga längtan.”
Mitt i prick en diagnos på hur jag mår när det gått för lång tid från min senaste resa.

Vi botade nostalgin med att fly våra folkhemstreor till sommarstugor som påminde oss om dräng- och pig-Sverige. När inte det var nog reste vi till Spanien och Italien, som ännu på sextiotalet var u-länder, och red på åsnor och tittade på gamla gummor med hucklen som satt i gathörnen och virkade. Åh, vad vi älskade det.
När moderniseringsvågen svepte bort de spans-ka hucklena flydde vi till Grekland och Turkiet, ännu ljuvligt efterblivna: hotell med ljusbrun panel, kaféväggar lackade med högblank beige färg, dammiga sextiotalsbilar och ännu äldre bussar, allt som hämtat från gamla, bleknade turistvykort.
Men när de gamla färjorna byttes ut mot flytande banancontainrar med hamburger-restaurang och caffe latte-bar ombord kändes det som om slaget var förlorat.
Hela Europa var nu ockuperat. Inget annat återstod än att fly till tredje världen.

Homestay på Sri Lanka: satt på en pall i köket tillsammans med storfamiljen, grannarna och hönsen och såg på tv med en stark känsla av att det måste ha varit så här man umgicks innan alla låste in sig i kärnfamiljer. Nepalesiska basarstäder med vindlande gränder: kände avloppen stinka, såg soporna som kastades ut från fönstren och tänkte att det var precis som i medeltida Stockholm.
Trodde du att u-landsresor är något radikalt? Glöm det! Asienresorna var lika välgörande som reaktionära nostalgiska tillbakablickar i förflutenhetens landskap. Den gnagande olusten gav vika. Jag sov bättre, kände mig uppåt och alltmer närvarande 
i nuet. Jag slutade sucka och stöna, fick aptit på livet.
Nostalgidoktorn, Leopold Auenbrugger, skulle nog anse att jag därmed var botad från min sjukliga längtan efter den tid som flytt.

Men så reste jag till Kina. Jag hade hoppats att få återuppleva seriealbumet Blå Lotus där Tintin springer omkring i blå kostym från kejsartiden, gömmer sig i krukor från Mingdynastin och åker springriksha. Men på Pekings spikraka boulevarder såg jag moderna bilar och miljövänliga elmoppar köra disciplinerat i fil och kineser i väster-ländska kläder som stirrade ner i sina smartphones. Inga skrikande gatuförsäljare, inget liv och kiv, inga etniska klädedräkter, inga dofter av sopor och dynga.
Så välmående, så hoppfullt. För dem, ja!
Jag kände hur apatin högg tag i mig.
Doktor Auenbrugger, hjälp mig! tänkte jag förtvivlat.

3 ställen som lindrar svår nostalgi

Nuwara Eliya, Sri Lanka

En semesterort i bergen med tudorhus, rosenrabatter, hård-snaggade gräsmattor och hästkapplöpnings- och golfbana. Belevat och gammaldags brittiskt med sepiabruntonade miljöer där man kan leka att klockan stannade 1948.

Varanasi, Indien

Enligt författaren Mark Twain en stad som är “äldre än hi-storien, äldre än traditionen, till och med äldre än legenden, och känns dubbelt så gammal som historien, traditionen och legenden tillsammans”. Så nära miljöer från Mahabharata och Gamla testamentet du kan komma.

Georgetown, Malaysia

Den kinesiska staden på ön Penang som påminner om ett svunnet Peking och Shanghai. Smala gator med gistna kåkar och trottoarkök med wokar, bambukorgar och nudelsoppkastruller. Dessutom hotellet Eastern & Orient som tar dig tillbaka till författaren Somerset Maughams trettiotals-Kina.


Text: Per J Andersson • 2011-12-22
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top