Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Nytt förslag: Bara tre flygresor per år

Max tre flygresor per år, med en sammanlagd sträcka av 700 mil. Mer ska du inte få flyga i framtiden, enligt ett nytt lagförslag.

Text: Redaktionen • 2011-04-01 Uppdaterad 2021-06-23

Nytt förslag: Bara tre flygresor per år
Max tre flygresor per år, med en sammanlagd sträcka av 7000 mil. Mer ska du inte få flyga i framtiden, enligt ett nytt lagförslag.

– Detta kommer att få mycket negativa konsekvenser, inte bara för resebranschen utan för samtliga företag och organisationer som verkar internationellt, säger Marie Malmros på Fritidsresor.

Att flygresor tär på miljön är ingen nyhet. De utsläpp som flyget orsakar är så pass stora att man nu ser sig tvungen att ta i med hårdhandskarna. Regeringen tillsatte i höstas en utredning med uppdrag att få svenska folket att flyga mindre. Detta efter ett omfattande samarbete på EU-nivå, där slutsatsen blev att varje land måste ta ansvar för sina medborgares flygresor.
Den svenska utredningens förslag ska presenteras i slutet av 2011. Men Vagabond kan redan nu avslöja huvudförslagets innehåll: alla svenska medborgares flygresor ska kartläggas. Exakt hur systemet ska utformas är fortfarande oklart, eftersom utredningen ännu inte är färdig.
Per Larsson som ansvarar för utredningen på Näringsdepartementet bekräftar dock att huvudförslaget innebär en faktisk begränsning av antalet flygresor, max tre per år, och dessutom en begränsning vad gäller sträckan man får färdas på ett år: 7000 mil.
– På förslagsbordet ligger att ett världsomfattande register ska införas, dit samtliga flygbolag ska vara anslutna, säger han.

Från de företrädare från miljöorganisationer som Vagabond har talat med är responsen odelat positiv. Men företag som verkar i resebranschen är inte lika överlyckliga.
– Om förslaget förverkligas kommer det att få omfattande konsekvenser, inte bara för resebranschen utan för samtliga företag och organisationer som verkar internationellt. Dessutom anser vi att det är en allvarlig integritetskränkning att kartlägga människors resemönster, säger Marie Malmros på charterbolaget Fritidsresor.


Text: Redaktionen • 2011-04-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top