Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Tusentals drabbade av flygkonkurs

Flygbolaget Spanair har gått i konkurs och alla deras flygningar har ställts in. Under helgen påverkades 22 000 passagerare runt om i Europa av konkursen.

Text: Redaktionen • 2012-01-30 Uppdaterad 2021-06-23

Tusentals drabbade av flygkonkurs

Flygbolaget Spanair har gått i konkurs och alla deras flygningar har ställts in. Under helgen påverkades 22 000 passagerare runt om i Europa av konkursen.

Bara den här helgen är runt 22 000 passagerare strandade vid spanska flygplatser efter beskedet om Spanairs konkurs. Från Arlanda och Köpenhamn har Spanair haft dagliga flygningar till låga priser till framför allt Barcelona och därifrån vidare till en rad destinationer i fastlands-Spanien, på Mallorca och Kanarieöarna.

De flesta resenärer som har bokat flyg med Spanair har redan betalat sina biljetter. Den som betalat resan med kreditkort, kan vända sig till kortbolaget för att försöka tillbaka pengarna den vägen. Spanairs hemsida stängdes ner redan i helgen, då konkursen var ett faktum, rapporterar Sveriges Radios Dagens Eko.

Flygbolaget SAS äger 11 procent av Spanair. Enligt Sture Stölen, chef vid SAS avdelning för investeringar, beror konkursen på att den spanska ekonomin är väldigt drabbad just nu, samtidigt som konkurrensen varit extremt tuff i landet med flera aktiva flygbolag.

Spanairs ekonomi förvärrades dessutom efter en större flygolycka 2008 då 154 personer dog.

Sökmotorn Flygresor.se noterade i helgen en kraftig ökning i sökningar efter biljetter till och från Spanien.

– Senast jag såg något liknande var när Sterling försattes i konkurs, säger vd Mikael Robertsson, enligt Travel News sajt.

Barcelonabaserade flygbolaget Vueling planerade tidigare att inleda sin trafik till Sverige i slutet av mars, men reagerade snabbt på fredagens nyhet att Spanair ställer in alla flygningar. Redan på söndagen öppnade Vueling två nya linjer från Barcelona till Arlanda och Köpenhamn, skriver TT.

PER J ANDERSSON
per@vagabond.se

Är du drabbad?
Drabbades du av Spanairs konkurs i helgen? Hur tyckte du att probblemen som uppstod i och med de inställda flygen hanterades av inblandade parter? Skriv här nedanför och berätta!

Länk
Spanska [http://www.vueling.com/EN/?cadw=glo&SBR=SBR4259&gclid=CJS81Ya0960CFTAumAodcF4nsA Vueling ]flyger nu till Barcelona från både Sverige och Danmark.


Text: Redaktionen • 2012-01-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top