Annons
Annons
Båtar i havet med en stad i bakgrunden i Kroatien

Nu blir det extra enklare att resa till Kroatien i och med landets inträde i Schengen. Foto: GettyImages

Nyhet

Kroatien blir en del av Schengen – inresa blir enklare

Det är återigen dags för en Schengenutvidgning i och med att Kroatien blir en del av den passfria zonen. Extra mycket enklare blir det för bilburna resenärer.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-15 Uppdaterad 2022-11-15

Kroatien blir en del av Schengen och blir därav en del av den passfria zonen från januari 2023. EU parlamentet gav grönt ljus vid en omröstning den 10:e november. Det formella beslutet väntas fattas av EU:s ministerråd den 9 december 2022 men redan för ett år sedan fastslog EU:s ministerråd att Kroatien lever upp till alla de krav och regler som ställts för att bli en del av Schengen.

Världens största passfria zon tillåter människor att fritt resa mellan 26 europeiska länder, 22 EU-länder och ytterligare fyra europeiska länder däribland Norge. Det här innebär att gränskontroller mellan Slovenien och Kroatien men också mellan Ungern och Kroatien slopas. EU:s yttre gräns blir i fortsättningen Kroatiens gränser till Montenegro, Bosnien och Herzegovina samt Serbien.

Extra bra för bilburna resenärer

Schengenmedlemskapet förenklar särskilt inresor för bilburna turister, inte minst från Slovenien som är den vanliga inkörsporten med bil från Skandinavien. En bilresa utmed hela den kroatiska kusten är numera också möjlig. I juli i år invigdes Pelješac-bron som sträcker sig över kustremsan vid Neum som tillhör Bosnien och Herzegovina. Bron var en del av Schengenkriterierna för att möjliggöra en resa utan gränsövergång inom hela Kroatien.

Vad krävs för inträde i Schengenområdet?

  • Länderna måste ta ansvar för och ha kapacitet att kontrollera unionens yttre gränser, på marken, till havs och i luften
  • De måste tillämpa de gemensamma Schengenreglerna och utfärda enhetliga Schengenvisum
  • För att säkerställa en hög säkerhetsnivå inom Schengenområdet måste länderna i området samarbeta med brottsbekämpande myndigheter i andra Schengenländer
  • De måste ansluta till och använda Schengens informationssystem (SIS)

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top