Annons
Annons

Har du koll på Europas skidorter? Här gör vi ett försök att nysta ut favoriterna i Schweiz. Foto: Matthias paintner

Schweiz

Schweiz 8 bästa skidorter – experten tipsar

Schweiz har fantastisk skidåkning, och dessutom tar du dig smidigt med tåg till de flesta av skidorterna. Skidexperten Tobias Liljeroth tipsar om sina favoritplatser i chokladens och klockornas hemland.

Text: Tobias Liljeroth • 2023-12-09 Uppdaterad 2023-12-08

1. Zermatt

Ikoniska vyer

Det är omöjligt att inte nämna Matterhorn när man pratar om Zermatt. Det är också omöjligt att inte stirra på Matterhorn när man befinner sig i Zermatt, för världens kanske mest ikoniska bergssilhuett vakar över allt och alla i den mäktiga Mattertal. Nedanför berget ligger en av världens mest kända skidorter, men samtidigt känns Zermatt lite underskattat och stöpt i århundraden av alpin tradition. Här finns piståkning som är så bra som skidåkning i den genren kan bli, eller vad sägs om att kunna bränna över 2 000 höjdmeter i pist i ett svep från Klein Matterhorn ner till byn? Och vid sidan av pisterna ruvar en stor och utmanande offpist med överraskande lite konkurrens om snön. Allt servat av ett stort liftsystem som hela tiden uppdateras och görs ännu mer effektivt.

Vy över Zermatt och ikoniska Matterhorn.
Zermatt är bland annat känd från chokladasken. Foto: Unsplash

Det går inte att komma runt att Zermatt är en exklusiv destination med hög prisnivå. Samtidigt får du också ofta vad du betalar för, nivån är generellt hög och vid sidan av det gamla och klassiska finns det gott om moderna hotell och restauranger som levererar storslagna upplevelser. Att ”vanliga” bilar inte är tillåtna i byn och all transport sker med speciella elbilar eller hästtransport ökar bara känslan av att det här är en speciell plats. Det och världens vackraste berg.

Bo: 22 Summits. Trendigt boutiquehotell strax utanför Zermatt.

Ät: Aroleid Kollektiv. Modern och kreativ matlagning som sticker ut.

Drick: Republic. Sportbar med bra burgare och stort ölsortiment.

Skidåkare sitter och fikar i Alperna.
Att njuta i backen hör lika mycket till skidlivet som att susa nedför backarna. Foto: Matthias paintner

2. Verbier

I stig-helmers fotspår

Den skidort som kanske flest svenskar förknippar med Alperna utan att ens veta om det. Den svenska filmklassikern Sällskapsresan II-Snowroller spelades in här vintern 1985, men då döptes orten om till Kirchberg i filmen. Precis som på den tiden är Verbier en av Alpernas absolut bästa skidorter. Liftsy­stemet 4 Vallées är inget annat än gigantiskt och bjuder på fantastisk skidåkning i alla väderstreck, oavsett om det handlar om pist, offpist eller toppturer med liftarna som utgångspunkt. När liftarna har stängt pulserar byn på som om det inte fanns en morgondag, och det i en alpby som bevarat mycket av sin charm trots att den växt rejält sedan Stig-Helmers dagar.

Bo: Hotel Bristol. Prisvärt och mysigt boende mitt i byn.

Ät: Le Caveau. Ät raclette på denna avslappnade institution i Verbier.

Drick: Fer à Cheval. Perfekt för afterski-ölen.

Skidåkare i backen.
Det gigantiska liftsystemet 4 Vallées bjuder på fantastisk skidåkning. Foto: @raphaelsurmont
Kabinliftar över timrade stugor i Alperna.
Verbier fick det fiktiva namnet Kirchberg när klassikern Snowroller spelades in här. Foto: @raphaelsurmont

3. Andermatt

Inte längre en hemlighet

En gång i tiden var Andermatt en undangömd pärla, lätt bortglömd trots att det gigantiska berget Gemsstock låg där i all sin prakt med några få liftar, en gigantisk offpist och få att slåss om snön med. På den tiden var byn mest frekven­terad av militärer och enstaka skibums, sökande efter Alpernas bästa hemligheter – inte sällan var de skidåkarna svenskar.

Hotell i trä i vinterlandskap.
Bo flott på Radisson Blu. Foto: radisson blu/sorendam.dk
Skidåkare går ut från en gondol.
Gütsch Express tar dig från Andermatts tågstation ända upp på berget på bara åtta minuter. Foto: Valentin Luthiger

Idag är läget ett annat efter att gigantiska summor investerats i byn under de senaste åren, mycket tack vare att byn inte har några begränsningar för utlänningar att köpa bo­enden. Nya hotell som det überlyxiga Chedi och det gigantiska Radisson Blu – det senaste i en helt ny bydel – har ploppat upp till synes ur ingenting, tillsammans med utbyggnaden av skidsystemet Nätschen. I byn syns numera betydligt fler glansiga dunjackor än skitiga funktionsställ, en ovan syn för många som var med på den tiden när Andermatt mest var en öde håla. Men all utveckling till trots, över byn vakar fortfarande det mäktiga skidberget Gemsstock, än så länge oförändrat och precis lika vilt och fantastiskt som förr med sina stora, långa åk i en otämjd terräng – allt inbakat i ett av Alpernas största genomsnittliga snöfall per vinter.

Bo: Radisson Blu, Fyrstjärnigt boende med spa1 km från Djävulsbron.

Ät: Gasthaus Ochsen. Bra för schweizisk mat som raclette.

Drick: Spycher. Perfekt för romantisk dejt i en traditionell alpstuga.

Skidåkare med röd jacka blickar ut över Alptopparna.
Andermatt – snösäker offpistfavorit. Foto: Martin Wabel 

4. Engelberg

Svenskfavorit med all rätt

Ordet ”svenskfavorit” dyker ofta upp när man pratar om Engelberg, och det med all rätt. För sedan Engelberg på allvar poppade upp i den svenska skidcommunityns medvetande runt millennieskiftet har antalet blågula skidåkare i byn växt stadigt. Och på samma gång transformerat den en gång så sömniga småstaden till en bucketlist-destination för offpisträvar från hela världen. I centrum av Engelbergs skidkultur står det svenskägda Ski Lodge Engelberg, det givna navet som det mesta utanför själva skidåkningen kretsar kring – oavsett om det handlar om övernattning, afterski, finmiddag eller party. Ski Lodge är helt enkelt världens bästa skidhotell. Allt grundat i passionen för att åka skidor på ett av planetens finaste skidberg. För när det kommer till kritan så handlar Engelberg om skidåkning på det gigantiska Titlis, en nordvänd bjässe med 2 000 fallhöjdsmeter och en högsta åkhöjd på imponerande 3 020 meter. Lägg till det att terrängen är brant, varierad, rejält utmanande och dessutom ständigt ligger i topp av Alpernas snöliga – Engelbergs status som ett offpistparadis är definitivt välförtjänt. Vi skulle kunna beskriva klassiska åk som Laub, Galtiberg, Steinberg och Sulz i all oändlighet, men bäst är att du åker dit och upplever dem på egen hand.

Bo, Ät, Drick: Ski Lodge Engelberg. Svenskägda skidinstitutionen där ingenting saknas.

Vita snöklädda hus.
Ski Lodge Engelberg – enligt vissa världens bästa skidhotell. Foto: Ski Lodge Engelberg

5. Arosa/Lenzerheide

Lugna doldisar

Det två byarna Arosa och Lenzerheide är sammankopplade via liftar över en stor bergsrygg och utgör tillsammans en av Schweiz bästa doldisar. Skidområdet är stort och varierande och bjuder på både riktigt fin offpiståkning och pister för de flesta smaker. Tempot är lite lugnare här än på många av de andra orterna på den här listan, vilket inte alls är negativt, tvärtom. Arosa är den mindre av de två byarna med ett lite lugnare tempo, medan den lilla staden Lenzerheide erbju­der en skidortsupplevelse med ett lite större utbud. Var du själv väljer att basera dig är helt enkelt en smaksak. Överst i skidsystemet tronar berget Rothorn med en högs­ta åkhöjd på 2 865 meter och riktigt fina offpistmöjligheter.

Bo: Revier. Ski in/ski out med fantastisk utsikt över bergen.

Ät: Crest’ota. Afterski och traditionella rätter.

Drick: Kurhaus. Bra vinsortiment och god pizza.

Två skidåkare i skidbacken. Gnistrande sol.
Tvillingbyarna Arosa/Lenzerheide utgör en av Schweiz bästa skiddoldisar. Foto: Rainer Eder

6. Disentis

Skidåkningen i centrum

I mitten av 00-talet dök helt plötsligt Disentis upp på den internationella skidradarn. Ytterst välförtjänt, ska väl tilläggas. Skidåkningen i Disentis är för det mesta sydvänd men bjuder på en mix av stora ytor, bra fallhöjd och en stor variation i åkningen. Att de flesta helst håller sig i pisterna gör saken bara bättre för dem med fäbless för ospårad snö och stora upplevelser i åk som Val Strem och Val Gronda.

Själva byn Disentis är en sömnig historia som inte erbju­der supermycket i form av skidortsliv, hit åker du enbart för skidåkningens skull – vilket definitivt inte är det sämsta. Och på senare år verkar de vallfärdande offpistjägarna ha förflyttat sina trupprörelser åt andra håll och Disentis stora offpist ligger mer öde än på länge.

Bo: Nangijala. Skönt hostel i vacker träbyggnad.

Ät: Steak House Chevrina. Köttälskarens favorit i Disentis.

Drick: Nangijala. Avslappnad stämning med brädspel, öl och cocktails.

Blå kabinlift i Alperna.
Njut av storslagna vyer. Foto: Bergbahnen Disentis, Claudio Casutt
Skidåkare i skidbacken.
Disentis är doldisen som  blev en internationell skidfavorit under 00-talet. Foto: Disentis Sedrun Tourismus

7. Davos/Klosters

Roligare än sitt rykte

Kan man verkligen lita på två skidorter där den ena mest är känd för sitt ekonomiska forum och den andra som en vinterlekplats för den brittiska kungafamiljen? Knappast några företeelser med hög kreddfaktor i snösvängen. Svaret är däremot ett rungande ja som ekar mellan bergsväggarna – du ska verkligen ha Davos och Klosters på din skidradar.

Snöskovandring i snölandskap i Alperna.
Davos – en klassiker med storartad skidåkning. Foto: Press image

Varken Davos eller Klosters är några okända skidorter för den stora skidmassan, men vad som döljer sig bakom namnen verkar däremot vara det. För här bjuds på stor och varierad skidåkning vare sig du föredrar din skidåkning välpistad eller lämnad åt elementen. Liftsystemet är stort, vidsträckt och med åkning ända upp till 2 884 meter på Weissfluhgipfel. Här finns både skogsåkning, böljande grytor, mixad terräng och stora vidöppna fält som bjuder in till storslagen dans i vidöppna svängar. Kort sagt, helt enkelt riktigt jäkla bra skidåkning. Davos hör kanske inte till Alpernas mest charmiga orter, så om du söker en mysigare upplevelse och mer traditionellt skidortsliv är lilla Klosters det bästa valet. Och om du råkar hamna fel i slutet på dagen tar du bara tåget hem igen, det här är ju Schweiz trots allt.

Bo: Silvretta Parkhotel. Här finns pool, spa och lekrum för barnen.

Ät: Chesa Grischuna. Historiskt hotell nära tågstationen.

Kabinbana.
Ta linbanan upp på berget direkt från centrala Davos. Foto: Davos Klosters Mountains

8. Laax

Hållbar skidåkning

Disentis granne Laax är ännu en schweizare som flugit lite under den nordiska radarn i alla år. Mest har den blivit omtalad på grund av ortens långt gångna hållbarhetsarbete, där man kan vara den skidort i världen som nått längst när det handlar om att minska sina utsläpp – ett imponerande, ambitiöst arbete som fler skidorter definitivt borde ta efter. Men i slutändan handlar ju allt om skidåkningen, och där utmärker sig Laax som en av de orter som satsat mest och bäst på den “nya” skidåkningen – och när Europas bästa parker ska listas hamnar man ofta högst upp, eller i alla fall nära toppen.

Bo: Riders Hotel. Trendigt hotell som ofta bjuder på livemusik.

Ät: S’nani. Traditionella recept i ny tappning.

Drick: Arena Bar. Rankas av många som den bästa baren i byn.

Tågstationen på toppen i Zermatt en vinterdag.
Ta tåget hela vägen till toppen i Zermatt. Foto: Getty Images
Interiör på ett hotell.
Rofylld utsikt från hippa Riders Hotel. Foto: Philipp Ruggli

Ta tåget mellan skidorterna

Till skillnad från i Sverige så går tågen i Schweiz i tid, anländer i tid, är rena och fräscha, tillåter rejält med packning och tar dig dessutom till de ställen dit du vill åka – i de flesta fall är det också bara en kort promenad från både boende och skidåkning. Läs mer här.

Läs också:

Med nattåg till Alperna – så funkar det

Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden


Text: Tobias Liljeroth • 2023-12-09
SchweizListorskidåkningVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top