Annons
Annons
Krönika

Att resa eller inte resa

Folktom, paradisisk sandstrand sträcker lojt ut sig till vänster och höger. I fjärran löses den upp i ett suddigt, dallrande värmedis, men fortsätter i verkligheten ytterligare några kilometer till. I bakgrunden står slanka kokospalmer på rad och bugar. Kvällen möter jag här, utanför strandhyddan, i sällskap av kall öl och grillade kräftor. Detta kunde vara

Text: • 2010-02-03 Uppdaterad 2021-09-14

Folktom, paradisisk sandstrand sträcker lojt ut sig till vänster och höger. I fjärran löses den upp i ett suddigt, dallrande värmedis, men fortsätter i verkligheten ytterligare några kilometer till. I bakgrunden står slanka kokospalmer på rad och bugar. Kvällen möter jag här, utanför strandhyddan, i sällskap av kall öl och grillade kräftor. Detta kunde vara Thailand, men är grannlandet Burma – en av världens brutalaste militärregimer.

Sju timmar med buss är jag dagen efter i huvudstaden Rangoon. Sandstranden dröjer sig fortfarande kvar i hår, shorts och packning. På avstånd passerar jag det fruktade stadsfängelset vars namn för oss utanför gallret känns som ett smaklöst skämt – Insein.
I januari fick den burmesiska frilansjournalisten Hla Hla Win 20 års fängelse för sitt engagemang i demokratifrågor. Enligt uppgifter i västerländsk media så är det på Insein hon nu sitter. När hon är 45 kommer hon ut – om militärjuntan känner för det.
Ska man som resenär åka till Burma? Ska man stötta en regim som systematiskt förtrycker sin befolkning och godtyckligt fängslar oppositionella och oliktänkande?

För mig är det ett enkelt val att resa hit. Jag är journalist och kommer berätta om förtrycket för Vagabonds nästan 200 000 läsare. För en vanlig resenär är valet kanske något svårare. Personligen är jag dock övertygad om att turism har möjlighet att förändra till det bättre. Det finns inget värre än en diktatur som ostört och utan insyn får leva sitt eget liv. Varje turistbesök ger möten med vanliga människor. Varje resenär som äter på privata restauranger och bor på privata hotell ger mat på bordet till den fattiga befolkningen.

En plats där jag en dag skulle vilja se turister är Afghanistan. Problemen skiljer sig från de i Burma, men resenärernas pengar behövs såklart även där. Och landet är liksom Burma fantastiskt. Vandrare och historie- och kulturintresserade skulle finna ett Eldorado i Afghanistans berg, byar och folkslag. Tills dess att det är möjligt för afghanerna att ta del av våra resekassor är det tusentals som arbetar därnere för att få samhället att fungera. Jag har bestämt mig för att göra detsamma. 2010 blir Afghanistan mitt hem och fn min arbetsgivare. Världens bästa jobb kommer under tiden skötas av Per J Andersson som blir tillförordnad chefredaktör. Fredrik Brändström blir i samma veva vår nya redaktionschef. De kommer sköta skutan med bravur förstås.
Hoppas ni får många fina resor fram tills vi ses i tidningen igen 2011!

Tobias tummar

Sri Lankas återkomst
Att resa eller inte resa
Förra året tog 26 år av inbördeskrig slut på Sri Lanka och i år kommer resmålet äntligen tillbaka i charterkatalogerna efter några års frånvaro. Charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor storsatsar i höst och trafiken kommer gå från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Självklart kommer vi vara på plats för rapport i vårt första höstnummer, nr 7!

Att resa eller inte resa
Flygbolagens kundtjänstJul- och nyår är en av de tider på året då vi svenskar reser som mest. I år var jag en av dem som drabbades av flygkaoset som kom av det häftiga snöfallet kring jul (fyra dygn tog det innan min väska hittade hem). Det var då minst sagt förvånande att upptäcka att flera flygbolag höll sin kundtjänst stängd när vi resenärer behöver den som mest. Hört talas om krisberedskap?


Text: • 2010-02-03
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top