Annons

Bild t.v.: Restaurang The Djungle Club. Bild t.h. Banana Beach, Phuket

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tourism Authority of Thailand (TAT)
Partner

På resa genom Thailand – med maten i fokus

Thailand har börjat öppna upp igen för turism efter pandemin och många som längtar efter det varma klimatet, de vita stränderna och inte minst – det thailändska köket. Här får du bästa tipsen för en resa till Thailand i gastronomins tecken!

Text: • 2021-09-24 Uppdaterad 2023-05-17

Det vackra landskapet från norr till söder med långa stränder, färgglada blommor, lummiga skogar och kristallklara vatten är inte det enda som gör Thailand väl värt att utforskas. I landet hittar du också ett av världens kanske bästa kök – och finns det något bättre sätt att utforska ett lands kultur på än genom maten? Här kan du besöka allt ifrån gemytliga gatukök till storslagna Michelinkrogar, och några kända rätter är “Kuay Tiew” (nudelsoppa), populära “Phanaeng kai” (kycklingcurry) och den kryddiga “Som tam” (papayasallad). Men visste du att landets olika regioner har olika matkultur?

Thailand kan delas in i fem kulinariska regioner; norr, nordost, söder, centrala landet och Bangkok. De har alla sin egen version av det thailändska köket, vilken bland annat har växt fram utifrån vilka råvaror som finns i området och vilka grödor som trivs. I de södra delarna är maten hetare, medan den i norr är mer mild. Samtidigt satsar allt fler restauranger på att använda mer hållbart producerade råvaror från lokala producenter, och även användandet av växtbaserade, ekologiska och veganska ingredienser ökar. Nedan kan du läsa mer om några olika destinationer, och dess gastronomi!

Phuket – Unesco:s ”City of Gastronomy”

I Thailands södra region ligger Phuket, ett populärt resmål som bland annat är känd för sina vackra stränder. Men området lockar inte bara de som älskar sol och bad, utan även surfingentusiaster. Phuket är nämligen lite av ett surfparadis och den mest kända surfingstranden är Kata. Men visste du att Phuket också är den första i Sydostasien som fått utmärkelsen ”City of Gastronomy” av Unesco?

I Phuket är man inte rädd att addera hetta i maten, med framför allt chilipeppar. Det kombineras ofta med kokos av olika slag, eftersom en majoritet av Thailands kokosnötsplantager ligger här i södern, så är du sugen på en god curry med jasminris behöver du inte leta länge! Regionens kök innehållet också mycket fisk och skaldjur, tack vare sin placering med Thailandsbukten på ena sidan och Andamansjön på andra.

En populär fisk- och skaldjursrestaurang är Kruvit Raft Restaurant som ligger på en flytbrygga. Hit tar du dig med en gratis longtailbåt från Laem Hin Pier mitt på ön – och bara resan över är ett äventyr i sig.

Vill du uppleva en av Phukets miljövänliga restauranger som både har en Michelinstjärna och är landets första vinnare av Green Star Award? Då ska du besöka PRU, som står för plant, raise, understand och drivs av den holländska kocken Jim Ophorst. Menyn har västerländska influenser som kombinerats med det lokala köket och alla ingredienser kommer från Thailand, och flera av dem från restaurangens egen organiska odling.

Besöker du Phukets gamla stadsdelar får du inte missa att testa rätten Mee Hokkien noodle, som är en rätt gjord på stekta nudlar, med influenser från Indonesien.

Michelinrestaurangen PRU i Phuket.

Koh Samui – Pionjär inom miljövänlig turism

Samui ligger också i den södra regionen och är något mindre än Phuket, men rymmer mängder av vackra stränder och spännande besöksmål. Ön är lite av en pionjär när det kommer till miljövänlig turism och gröna initiativ, vilket förstås märks på många sätt. Ön har många härliga spa- och hälsocenter att hitta lugnet på, och förstås även njuta av fantastiskt god mat som ofta är lokal och hållbart odlat.

Öns mest populära destination när det kommer till mat är Bophut. Här finns gott om kulinariska alternativ, i allt ifrån fina gourmetrestauranger till spännande street food som erbjuder både thailändska rätter och internationella. En av de mest populära restaurangerna, som också är en av fiskebyns stoltheter, är Krua Bophut. De serverar traditionell mat med lokala smaker. Ett annat restaurangtips är The Jungle Club som förutom god mat har en helt magisk 360-vy utsikt över omgivningarna. Menyn är fylld med traditionella thailändska rätter, men även franska, italienska och medelhavsinfluerade som alla tillagas av ”Chef Wally” – som har över 30 års erfarenhet.

The Jungle Club.

Koh Tao – från lyx till budget i dykarparadiset

Den lilla ön Koh Tao är en känd dykdestination, tack vare det rika marina livet som omger ön och de många vackra stränderna. Sin lilla storlek till trots finns det ett brett utbud av boenden här, och du kan antingen bo billigt i bungalows eller ta in på lyxiga resorts. När hungern slår till finns det också mycket att välja på, och inte minst fisk och skaldjur.  

Koh Phangan – hälsotänk och hållbara alternativ

Koh Phangan är för många känd för sina full moon-parties, långa stränder och sin avslappnade atmosfär. Ön har även en vacker natur som passar perfekt för vandring – och en populär rutt går till vattenfallet Than Sadet. Det finns även gott om möjligheter att testa på båda ziplining, kitesurfing eller andra vattensporter. Förutom allt detta så går ön allt mer mot att rikta in sig på hälsa av olika slag, och ett steg i det är att många lokala restauranger och caféer arbetar med att erbjuda hållbara alternativ.

Restaurangen Fisherman drivs av sonen till en av Ban Thais lokala fiskare. Familjen har länge använt en hållbar metod när de fiskar och tillsammans med Blue Crab Bank driver de ett projekt med målet att få en ökad krabbpopulation, och en av grundpelarna i projektet är att inte fånga fler krabbor än vad som äts. För krabbor är en delikatess i området, och besöker du Fisherman får du inte missa att testa deras berömda krabbcurry.

Missa inte krabborna på restaurangen Fisherman.

Ett annat restaurangtips är Seed to Feed som fokuerar på hydroponiskt jordbruk – alltså odling utan jord. De erbjuder bland annat en riktigt god frukost med färska ägg, fräscha smoothies, kött- och fiskrätter, färgglada grönsaker, välgörande örtteer och ekologiskt kaffe. Förutom att allting smakar gott så kommer 70 procent av produkterna i rätterna från gården – mer lokalt kan det inte bli!

På mysiga restaurangen Seed to Feed odlar de sina egna grönsaker.

Krabi – avkoppling och aktiviteter

Provinsen Krabi ligger på samma sida som Phuket i Andamansjön. Här finns ett speciellt lugn som ger plats för återhämtning och ön kännetecknas bland annat för sin unika natur med kalkstensklippor, grottor och täta mangroveskogar. Sin lugna atmosfär till trots finns det gott om möjligheter att få en aktiv semester och du kan både dyka i det kristallklara vattnet, paddla i Moo Ko Lanta på södra Krabi eller Koh Hong, vandra till Emerald Pool eller testa på bergsklättring i Railay.

Khao Lak

Khao Lak ligger nordväst om Krabi och norr om Phuket och består av en kilometerlång, vacker strand vid Andamansjön, och det är inte svårt att förstå varför vissa kallar detta paradiset på jorden. Det är den lugnaste semesterorten i området, och här finns gott om härliga restauranger att njuta av det thailändska köket i – och samtidigt spana ut över den vackra solnedgången.

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Thailand här! 


Text: • 2021-09-24
PartnerTourism Authority of Thailand (TAT)

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top