Artiklar

Skribent: Per J Andersson


Vandraren som klev in i litteraturen
Vandraren som klev in i litteraturen
I år är det 25 år sedan Bruce Chatwin dog. Han är en av vår tids mest hyllade reseskildrare med reseboken I Patagonien som kronan på verket. Men allting började med han stirrat för mycket på konst och riskerade att förlora synen om han inte gav sig ut i världen för att vidga sina vyer.
Nu väntar vi på action i Köpenhamn
Är turismen om 20 år ren och energieffektiv? Eller har den då blivit världens värsta miljöbov? Eftersom få vågar ta radikala miljöbeslut på egen hand är ett globalt miljökrispaket enda utvägen.
Vidöppna ögon på resan
Vidöppna ögon på resan
De bästa reseskildrarna döljer inte att de är utbölingar – de utnyttjar de nya vyerna och de annorlunda sociala mönstren för att skapa spänning. Vagabond har läst tre reseböcker om Afrika, Kina och Sydasien.
När Vagabond skickade Stieg Larsson med transsibiriska till Kina
När Vagabond skickade Stieg Larsson med transsibiriska till Kina
1987 skickade Vagabond en då okänd kartritare och reporter med transsibiriska järnvägen till Kina. Skulle han komma hem med en text som var tillräckligt bra att publicera? Här får du veta hur det gick?
Den omdiskuterade resan
Varför detta mossiga intresse för naturfolk? Placera istället tre svenska familjer i urbana tredje världen-miljöer och låt de reflektera över ett liv som både liknar vårt och bjuder på helt andra förutsättningar.
Kamelkommers i Tharöknen
Kamelkommers i Tharöknen
I Pushkar i den indiska öknen samlas varje år hundratusentals människor och kameler till jordklotets största kreatursmarknad.
Multikulti Paris
Paris är inte bara baguetter, baskrar och boule. Paris är också pekinganka, mintte, papadam, hijaber, turbaner och tai chi. Följ med på en garanterat gränslös vandring genom Europas mest kosmopolitiska stad.
Indien kallar
Indien kallar
Jakten på Paris bästa indiska restaurang leder lätt in på sidospår. Men tack vare mat- och kulturciceronen Anil Abhimanyu Sharma från Mumbai hamnar vi rätt direkt.
”Trafikolyckor större risk än terrorister”
”Trafikolyckor större risk än terrorister”
Är kriget verkligen över? Ja! Är det fortfarande farligt att resa till Sri Lanka? Nej! Freds- och utvecklingsforskaren Camilla Orjuela tycker att man som turist bör oroa sig mer för trafikolyckor och denguefeber än terrordåd.
Vagabond bloggade från Sri Lanka
Vagabond bloggade från Sri Lanka
I maj 2006 besökte Vagabonds Per J Andersson en ayurvedisk klinik och reste runt på ön för att rapportera om återuppbyggnaden efter tsunamin. Läs hans blogg från resan.
Tips på Parishotell
Tips på Parishotell
Att hitta ett hyfsat centralt beläget hotell i Paris är lättare än du tror. Under lågsäsong ges generösa rabatter. Boka via en hotellsajt – det blir nästan alltid billigast.
Sri Lanka hoppas på turism
Sri Lanka hoppas på turism
Efter 26 års inbördeskrig tystnade kanonerna i Sri Lanka. Med freden ökar hoppet om att turisterna ska återvända. Apollo är först ut bland svenska charterbolag. När hakar de andra hakar på.
Legendariskt kolonialhotell i krig och fred
Legendariskt kolonialhotell i krig och fred
Sedan 1864 har Galle Face Hotel i Sri Lankas huvudstad Colombo lockat världspolitiker, filmstjärnor och turister. Består gör minnen av en romantiserad kolonialtid som flytt.
Sri Lankas historia
Sri Lankas historia
För 500 år sedan kolonialiserades Ceylon av portugiserna. 1948 blev landet självständigt och 1972 bytte det namn till Sri Lanka. Vagabond ger dig den vackra tropiska öns hela historien.
Därför bråkade de i ett kvartssekel i Sri Lanka
Därför bråkade de i ett kvartssekel i Sri Lanka
Mellan 1983 och 2009 pågick ett inbördeskrig i turistparadiset Sri Lanka. Men vad bråkade de egentligen om?
Venedig i författarnas fotspår
Venedig i författarnas fotspår
Vagabond har vandrat i författarnas Venedig. Hemingway, Brodsky, Strindberg och Casanova – alla har de skrivit om stan med kanalerna. Dessutom: tips på hur du gör Venedig med skral budget.
Stulna konstskatter och brittisk tjurighet
Stulna konstskatter och brittisk tjurighet
KOMMENTAR: Nu har Nya Akropolismuseet öppnat. Det är en spännande byggnad med rektangulära glasgallerier staplade på varandra, ritad av den schweizisk-amerikanska stjärnarkitekten Bernard Tschumi.
Guide till etniska Paris
Paris rymmer alla världsdelar. Du kan resa jorden runt med metron. Vagabond guidar dig till Paris kinesiska, vietnamesiska, laotiska, indiska, judiska, afrikanska och arabiska kvarter.
Svemester!
Svemester!
Tänk kris, tänk på hushållsekonomin och tänk miljövänligt: ägna sommaren åt semester i Sverige. Allt som finns utomlands finns också här.
Hotell bortom solstolarna
Jakten på resenärer som skyr massturism går vidare. Fritidsresor lanserar flera hotell med "historia i väggarna" och belägna bortom turistorterna, medan Ving utökar sin satsning på hotell som man kallar "gömställen".

Filtrering

KategoriTagg


Skribent