• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äventyrliga Irland

  Irland har inte bara musik, dans och pubar att erbjuda. Den vilda naturen inbjuder också till stora äventyr i det gröna. Varför inte ta en weekend i naturen?

  Äventyrliga Irland
  För att klättra uppför Irlands högsta berg måste du inte vara en erfaren klättrare. En bra guide och lite kondition är allt som krävs.

  Kajaken glider tyst genom vattnet. Sjöns yta är stilla, utan en krusning. Kerrybergen speglas i sjön, mörka och stora. Solen håller på att gå ned och färgar dalen alldeles gyllene. Jag befinner mig på sydvästra Irland, någonstans i mitten av sjön Lough Leane, den största av Killarneys sjöar. Min kajak är liten och stabil, det känns som om jag svävar fram över ytan. Vi är nio stycken ute i vattnet. Några har aldrig paddlat förut, en del är vana. Nathan Kingerlee, vår guide, har rört sig i naturen i hela sitt liv. Idag driver han företaget Outdoors Ireland och tar med lokalbefolkning och turister på utflykter som kan innehålla klättring, vandring, paddling och diverse andra utomhusaktiviteter. Irland är känt för sina möjligheter till friluftsliv och äventyr – kanske är County Kerry själva meckat. Här finns de höga bergen som en ständig kuliss vart du än går.


  Vi paddlar tvärs över sjön, glider under och mellan grottpassager som dyker upp från ingenstans, följer sedan strandlinjen tills kvällen mörknar. Då friskar vinden till och den stilla ytan blir lekfull. Paddlingen blir tyngre.
  – Håll ihop allesammans och paddla efter mig, säger Nathan och visar oss hur vi bäst trotsar motvinden med paddeltagen.


  När vi når stranden i mörkret möts vi av ruinen av Ross Castle som är stor och upplyst av lyktor.
  – Det är alltid speciellt i solnedgången, naturen kommer verkligen till sin rätt i det ljuset. Samtidigt är det en plats med många historiska minnesmärken från vikingatiden, det finns hemliga grottor och gömda gamla kloster. Det är en stämningsfull plats, säger Nathan.
  Solnedgångspaddlingen är en av hans populäraste utflykter. Jag förstår varför. Det känns som om vi är mitt ute i ingenstans, men bara tio minuter bort finns Killarney med upplysta restauranger och livliga pubar. Men det är så det är på Irland. Överallt finns vild natur och äventyr, alltid precis bakom knuten. 

  Soldnedgångspaddling i Killarneys största sjö.Närkontakt med djurliv och den vilda naturen.

  Soldnedgångspaddling i Killarneys största sjö.Närkontakt med djurliv och den vilda naturen.

  Hitta ditt äventyr på Irland

  Berg

  Klättra på Irlands högsta berg. Carrauntoohill är Irlands högsta berg med sina 1 038 höjdmeter. Att klättra uppför berget är inte tekniskt svårt. Allt du behöver är god kondition och en kunnig guide. Strålande utsikter utlovas om vädergudarna är med dig, simplymountains.com.

  Upplev Braveheartkulisser. Vandra i bergen i Wicklow, alldeles utanför Dublin. Här spelades scener ur Braveheart in och fantastisk natur garanteras. Ge dig ut själv med karta och kompass eller följ med på en guidad tur, walkinghikingwicklow.com.

  Vandra vid Cliffs of Moher. Besök svindlande Cliffs of Moher som består av 200 meter höga klippor som störtar rakt ned i den vilda Atlanten. Det är en av Irlands mest populära platser som upplevs bäst under en stillsam vandring – med många fotopauser, burren­­­­walks.com.

   

  Landsbygd

  Till fots på Aranöarna. Upptäck de tre vackra öarna utanför Irlands västkust till fots. Här får du både en kultur- och naturupplevelse. På öarna talas fortfarande den gamla keltiska iriskan som förstaspråk och naturen är vild, hiddenirelandtours.com.

  Upptäck med cykeln. Upplev Irlands landsbygd under en flerdagarstur på cykelsadeln. Det finns turer över hela Irland som du kan göra både själv och med guide. Många vägar är slingrande och smala och lämpar sig mycket bättre för cykel än för bil, cyclingsafaris.com.
  Fiska lax och öring. Fisket på Irland är vida känt, både tack vare de många fiske­möjligheterna och de sköna omgivningarna. Fiska i sjöar och floder tillsammans med en kunnig guide som delar med sig av sina smultron­ställen, hiddenireland­tours.com.

  Den irländska naturen är både vild och fridfull.

  Den irländska naturen är både vild och fridfull.

  Djur och natur

  Delfinsafari. Utanför fiskebyn Dingle håller delfinen Fungie hus och han har blivit en populär lokalinvånare som mer än gärna håller sig nära människor. Det går dagliga båtturer från hamnen i Dingle, dingledolphin.com.

  På hästryggen i Connemara. Om du vill uppleva Irlands natur från hästryggen så finns det många alternativ, till exempel att galoppera över stränder eller i bergstrakterna. Många hästfrälsta vallfärdar till det vackra grevskapet Connemara, som den kända Connemara­ponnyn kommer från, connemarahorseriding.com.


  Spana efter valar. Det finns faktiskt goda chanser att se val utanför den irländs­ka kusten. På en arrangerad båttur får du chansen att se knölvalar och tumlare och har du tur kan du till och med se späckhuggare, whalewatchwestcork.com.

   

  Adrenalin

  Hoppa 30 meter. Förgyll semestern med en rejäl dos adrenalin. Testa bungyjump på den vackra västkusten. Anläggningen erbjuder också allsköns andra äventyrliga aktiviteter som klättring, paddling och även­tyrsbana, killaryadventure.com.

  Vertikal klättring. Klättring är populärt på steniga Irland bland både äventyrliga turister och lokalbefolkning. Lär dig klättringens grunder med guide, antingen på hisnande havs­klippor eller mitt bland de höga bergen, simplymountains.com.

  Gorge walking. I Galway har du möjligheten att testa gorgewalking. Det innebär att du och en guide tillsammans tar er genom en trång floddal, utrustade med våtdräkt och hjälm. Ett spännande sätt att komma riktigt nära naturen, killaryadventure.com.

   

  Vatten

  Havskajak, Cork. Irland är omringat av hav och det finns gott om kajakuthyrare. För ett annorlunda äventyr kan du följa med på en paddeltur mitt i natten, längs västra Corks karga kust, atlanticseakayaking.com.

  Segla i storstaden. Segling i alla former är populärt på Irland. Du kan själv gå en helgkurs och lära dig seglingens konst i vågorna, alldeles utanför Dublin, irishoffshoresailing.com.

  Fånga en våg. Surfkulturen på Irland växer och det finns något att upptäcka för alla. Lär dig surfa på södra Irland – både för nybörjare och för den som redan har drillats med några lektioner, sandybottomsurf.ie.

  Killarneys sjöar ligger i vildmarkslik natur, men bara tio minuter bort finns stadens pubar och restauranger.

  Killarneys sjöar ligger i vildmarkslik natur, men bara tio minuter bort finns stadens pubar och restauranger.

  Mitt i sjön ståtar spännande klippformationer. Hjälm rekommenderas.

  Mitt i sjön ståtar spännande klippformationer. Hjälm rekommenderas.

  Surfing är en växande sport och i County Cork kan både nybörjaren och den vane hitta vågor.

  Surfing är en växande sport och i County Cork kan både nybörjaren och den vane hitta vågor.

  I Dingle på västkusten kan man klättra vid sidan om den stormande Atlanten.

  I Dingle på västkusten kan man klättra vid sidan om den stormande Atlanten.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!