Annons
Annons
Par sitter i morgonrock i ett hotellrom.

Det är något härligt med att upptäcka nya städer i Europa. Här är ett gäng bubblare värda ett besök! Foto: Getty Images

Europa

6 oupptäckta städer i Europa för en lyckad weekend

Amsterdam, Paris och Barcelona i all ära, men varför inte våga satsa på ett mer okänt kort? Vi guidar till sex mindre städer med stor karaktär.

Text: Petra Dokken • 2024-04-09 Uppdaterad 2024-04-09

1. Kulinarisk bubblare

Trondheim, Norge

Skogen, bergen, fjordarna, havet och hur människorna brukar jorden har skapat höga smaker i regionen Trøndelag på norska västkusten. Smaker som åtrås av en och annan matresenär – regionen valdes häromåret till European Region of Gastronomy. De kulinariska kvaliteterna här är inte längre någon hemlighet och utbudet av restauranger är överraskande stort. En av pionjärerna är kocken Heidi Bjerkan som är uppvuxen i Trondheim. Hennes restaurang Credo fångar allt som finns häruppe. Det här är också en kock som tidigt kopplade ihop finmatens goda smaker med etik och hållbarhet. En annan restaurang är Fagn som också har en Michelin-stjärna, och som för så många ställen med en stjärna finns lekfullheten kvar i både meny och miljö (vid tre stjärnor tar ibland prestigen över). Menyerna finns i två olika storlekar och på övervåningen ligger en avslappnad bistro. Lite ovanligt för en finkrog erbjuder Fagn även matlagningslektioner, för att dela med sig av lusten att ta fram höga smaker ur det hyperlokala. 

Läs också: 19 guldkorn i Norge – sevärdheter, mat och spektakulär natur

Trondheim – småstadskänsla men med en storstads nöjes- och kulturutbud. Foto: Unsplash
Den som befinner sig i Trondheim i augusti 2024 kan uppleva matfestivalen Trondelag Food Festival. Foto: Unsplash
Michelinkrogen Fagn. Foto: ebsphotography

MATEN: Trøndelag Food Festival (i början av augusti 2024) samlar likasinnade och ger möjlighet att fördjupa förståelsen för regionens specifika matkultur.

HOTELLET: Britannia såklart. Ett av Norges mest klassiska lyxhotell med traditionell charm. Visserligen delvis från en svunnen tid, hotellportier med guldrandad uniform och kockar med skyhöga vita mössor. En spännande kontrast till Trondheims gastronomiska nutidsspegling.

2. Mitt i Europa

Basel, Schweiz

Basel ligger vid floden Rhen och gränsar direkt till både Frankrike och Tyskland. Floden som delar staden i Kleinbasel och Grossbasel är bred och ström, detta till trots badar Baselborna gärna i den. Det finns så mycket historia att förstå här att en guidad tur med en expert som kan förklara byggnader, arkitektur, geografisk påverkan, språken, religionen och mycket mer är väl investerad tid och pengar. Medeltida klocktorn, Erasmus av Rotterdams gravplats och ett museum om apotekets uppkomst är bara några guldkorn. Sedan finns det matmarknader, en charmerande gammal stadskärna och självklart Art Basel, konstsammankomsten som varje år samlar samlare från världen över. Basel har minst 40 museer av rang, några av de mest fantastiska handlar om just konst. Kunstmuseum Basel har verk som började samlas av staden redan på 1600-talet, museet finns idag på tre adresser och utställningarna är av världsklass. 

KONSTEN: Fondation Beyeler ligger i natursköna Berower Park vid foten av Schwarzwald, den svarta skogen. Detta är arvet efter paret Ernst och Hildy Beyeler och deras passionerade, privata samling av modern konst. Byggnaden i sig är ett sublimt mästerverk av den italienske arkitekten Renzo Piano.

Läs också: Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden

Teufelhof kallas för Basels första konsthotell. Foto: Press
Basel har en charmerande stadskärna och är enkel att ta sig till med tåg. Foto: Unsplash

HOTELLET: Teufelhof kallas för Basels första konsthotell. Den fina byggnadens nio gästrum är skapade av konstnärer som fått fritt spelrum. Färger och märkliga mobiler i taket. Välkomnande och härligt, dessutom mysigt att äta en lätt lunch på uteplatsen.

3. Anrik modemetropol

Antwerpen, Belgien

Redan när du anländer med tåget till centralstationen i Antwerpen syns det som är stadens signum, nämligen en perfekt balans mellan det vackert bevarade och det smakfullt nyskapande. Stationsbyggnaden är en historisk tegelbyggnad med rundade fönsterglas i klara färger, som har en modern tillbyggnad av strama linjer och glaspartier. Staden är en burgen del av Nordeuropa och har så varit sedan medeltidens guldålder. Med välbemedlade invånare kommer också konsten och arkitekturen. Peter Paul Rubens är en av stadens konstnärer, det går att besöka hans hem mitt i centrum, palatset Rubenshuis. Ett barockt museum där svunnen tid återupplevs och tavlor målade av honom själv täcker väggarna från golv till tak. En helt annan värld öppnar modemuseet MOMU dörren till. Det var på 80-talet som några modestudenter vid stadens modeakademi blev en världssuccé då de skapade en egen stil med enkla men sofistikerade plagg. Eftersom de var sex studenter myntades namnet Antwerp Six. Dessa modeskapare finns alla kvar i staden idag med ateljéer och flaggskeppsbutiker. Till exempel Dries Van Noten, vars butik av smekande tyger i magiska färgskalor ligger i Het Modepalais, en byggnad som i sig är en arkitektonisk pärla. En välbevarad hemlighet är att shoppa second hand och vintage i Antwerpen – då lokalborna själva är välklädda skapas ett stort utbud av begagnade kvalitetsplagg, och butiken Labels Inc är rätt ställe att börja på.

Modemuseet Momu är ett måste i staden. Foto: Press

PROMENERA: Antwerpen är som gjort för att flanera i. Miljöerna är skiftande, med intressant arkitektur och byggnadshistoria. Gotiska katedralers tinnar blandas med postmoderna skapelser. Byggnader i utsmyckad art nouveau, i en egen stil specifik för regionen, eller klosterlika hus som bjuder in till mysiga innergårdar.

HOTELLET: Hotel Julien är en favorit. Läget i stadens historiska centrum är perfekt. Kuriosa är att grannen är en liten kyrka.

4. Fransk kulturpärla

Arles, Frankrike

När konstnären Vincent van Gogh målade i Arles i slutet av 1800-talet var platsen lite av en bohemisk oas. För 5–10 år sedan började den sömniga staden i Provence återigen väckas till nytt liv och åtnjuter nu en renässans som kulturstad. Arles ligger i sydvästra Frankrike ovanför Camargues delta, i sig en spännande kontrast. Camargue är känt för sina vita hästar i stora flockar och har kallats för ett europeiskt vilda västern. Själva staden är tätt bebyggd och vilar på antikens axlar vid floden Rhônes strand. Stenhusen skimrar i ljusa toner av saffran och ockra, gränderna är vindlande och många. Som vilken provensalsk stad som helst förser marknadsstånden och bagerierna invånarna med färska råvaror. Men det är inte bara sockersött och pittoreskt, det finns en annan kvalitet här och något som pulserar. 

Läs också: Frankrike för naturälskaren – 11 vackra resmål

Arles åtnjuter nu en renässans som kulturstad. Foto: Unsplash
Färgsprakande hotellet L’Arlatan. Foto: Press
Arles har varit en konstnärsstad ända sedan van Gogh bodde här. Foto: Press

KULTURCENTRET: Maja Hoffman, en schweizisk konstsamlare och miljardär, har låtit bygga ett experimentellt kulturcenter, Luma Foundation. Också byggnaden står i bjärt kontrast till den historiska staden Arles med sitt i övrigt lugna uttryck, en stålkonstruktion som blänker i solljuset. Här utforskas relationen mellan konst, kultur, miljö, mänskliga rättigheter och forskning. Utställningar och event pågår ständigt.

HOTELLET: L’Arlatan tog över tre år att renovera, varsamt restaurerades de antika murarna och historiska takmålningarna. Ren njutning och färgkärlek, enligt den kubanske konstnären Jorge Pardo. Alla möbler är signerade konstverk. En fördrink i baren är inte dumt.

5. Storstad med bykänsla

Århus, Danmark

Passande nog heter stad på danska by. Århus ligger på Jyllands östkust och är ett praktexempel på en stad med bykänsla. Och med by menar vi att allt man behöver finns tillgängligt på kort avstånd, och kanske också att det finns en annan sorts närhet mellan människor. Känslan är ett Köpenhamn i mindre skala – Århus bjuder på ett koncentrerat utbud av historia och kultur likt huvudstaden, bland annat med sin gamla pittoreska stadsdel från slutet av 1400-talet med tidstypiska timmerhus. Också inom konst och arkitektur finns mycket att uppleva, Århus har ett enormt konstmuseum, ARoS Aarhus Kunstmuseum. Byggnaden kröns av ett verk av den isländske konstnären Olafur Eliasson, Your Rainbow Panaroma. På något vis ryms väldigt mycket här, i den lilla stora byen.

GATULIVET: Kafeer och kaffebarer finns i varje hörn, liksom små specialbutiker med platstypisk dansk design och brukskonst. Gågatorna i Latinerkvarteret är ett utmärkt val.

HOTELLET: Villa Provence är ett familjeägt hotell på Fredens Torv. Personligt och ombonat med inspiration från Sydfrankrike, men ändå absolut danskt hygge.

Århus bjuder på ett koncentrerat utbud av historia och kultur och har bland annat en gammal stadsdel med anor från 1400-talet. Foto: Getty Images

6. Stad i rörelse

Malmö, Sverige

Städer påverkas av människorna som bor i dem. Utvecklingen är konstant. Malmö har på senare tid blivit en destination som skateboardåkare från hela världen besöker, och även bosätter sig i. Eftersom skatekulturen återigen växer exponentiellt har staden till och med en egen skatesamordnare, liksom flera parker. ”En skatepark är viktig i ett samhälle eftersom den uppmuntrar till rörelse, lek och spontanitet”, har skateproffset Oskar ”Oski” Rozenberg sagt. Han tävlade för Sverige i senaste OS och kommer från ­Malmö. Stapelbäddsparken i Västra Hamnen nedanför Turning Torso med både bowl och streetyta håller hög internationell standard, här samlas alla slags människor och det pratas mycket engelska. I Folkets park finns två skateboardramper nära entrén längs Norra Parkgatan, som en del av Vänskapstorget, de är öppna för åkning dygnet runt. Att också krogkulturen, gatulivet och så mycket annat i Malmö är kreativt och kul är inte någon slump.

Läs också: 10 grymma vinbarer & vinkrogar i Malmö

Malmö har blivit en global skatemetropol. Foto: Werner Nystrand

Läs också: Malmös bästa fika – bagarens 5 bästa tips

GEMENSKAP: På boulevarden Regementsgatan i stadsdelen Slottstaden ligger skatebutiken Streetlab. Den ägs av skejtare och är en självklar samlingspunkt. Mittemot, alldeles vid kanalen, ligger stadens bästa falafelställe, Badrans Super Falafel.

HOTELLET: STF Ohboy Hotell ligger i direkt anslutning till Stapelbäddsparken. Roliga loftrum i två plan, med pentry och liten uteplats. Lånecykel ingår såklart.

Läs också:

Malmös bästa falafelställen – 4 favoriter

Chefredaktören tipsar: 5 knep för en lyckad citysemester

Tågluff i Europa – guide och tips för nybörjaren


Text: Petra Dokken • 2024-04-09
EuropaRestipsListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top