• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kåtast i Europa

  Karin om att resa med löptik

  Kåtast i Europa

  Vi är på andra sidan sundet när jag upptäcker det. När Helsingborg blivit ett streck i horisonten och hunden lyckostudsar fram på en dansk sandstrand efter en lång dags resa i Toyotans bakre del. Den bakre del som försetts med galler, solskydd­ och tuggben. Där allt är preppat för en resa genom Europa med en rabiesvaccinerad och EU-passförsedd passagerare. En blond jycke vars egen bak­del nu plötsligt flaggar med danska färger – stänk av rött i den vita svans­fanan som sprider en osynlig löpeld genom Helsingör den kvällen. Hon är här nu! Och hon är villig!
  Visst hade jag förväntat mig att hon skulle kunna fatta tycke för både tyskar, schweizare, italienare och fransoser. Men den studsande glädje som nu spritter i de fyra benen är bara början på en kärlekshistoria utan lyckligt slut. Det är första dagen på tre veckors kamp mellan mig i ena änden i kopplet, och en kärlekskrank löptik i den andra.

  Att resa med löptik är lite som att resa med den där kompisen som inte kan tänka på annat än att ragga, dygnet runt. Raggar på stranden, raggar i glasskiosken. Får något vilt i blicken vid frukostbuffén, i baren, eller som i det här fallet – vid lyktstolpar, gräsmattor och revirmarkerade gathörn. Det finns många sådana gathörn i Europa. Man kan även ragga längs kanalen i Bremen och framför katedralen i Strasbourg. Skamlöst slampig och helt fördomsfri stöter hon på allt som kommer i hennes väg. Kortbenta och strävhåriga, flåshurtiga och spänniga – är du hund? Då är du välkommen! När jag slappnar av en stund hinner hon slå omkull en halvblind yorkshireterrier i sin iver att göra sig till. Jag ber den muttrande ägaren om ursäkt och försöker skämtsamt förklara att hon i detta ögonblick helt säkert är kåtast i Europa. Han ser inte road ut.

  Skillnaden mellan en vanlig semesterflörtande resekompis och min fyrbenta är förstås att jag inte har något annat val än att agera hennes förkläde. Jag får vara den tråkiga och ansvarskännande. Den som krossar hjärtan i brand och lär sig skrika "hon löper!" på ett nytt språk för varje landsgräns som korsas.
  "Sie Läuf!", "elle est en chaleur!" och ett vettvilligt "in calooooree!" lyckas avvärja kärleksmöten med allt från taxar till schäfrar. I de fall de har en människa med sig, vill säga.
  En eftermiddag i Saint-Paul de Vence har blondinen bestämt sig för att hon inte är intresserad längre. Hon fnyser åt en lösspringande liten tuss som enträget uppvaktar henne i gränderna i gamla stan. Han är påstridig och hävdar att hon luktar rosenträdgård och körsbärsblom. Eller åtminstone rester av hormonpåslag och intorkat blod. Minitussen kan vi hantera, men när en stor, svart och totalt hormonstyrd jättehund ansluter ser jag ingen annan råd än att springa tillbaka till bilen. Förföljda av en minituss och en haltande best vräker vi oss igenom massan av turister som följer eftermiddagens boulematch utanför stadsmuren. Löper gatlopp bort mot parkeringsgaraget, där jag precis hinner tränga oss in i en fullsatt hiss medan den store svarte nästan klämmer nosen när dörren går igen.
  Sedan åker vi ned utan att någon yttrar ett ord om dramat. Det är trots allt en hiss.

  3 tips inför hundresan

  Håll sjukdomar borta

  Rabiesvaccin krävs för att få EU-pass, men ska du till södra Europa kan en vaccination mot leishmania också vara bra. Det finns även droppar som hunden får i skinnet, som ska hålla sandflugan som sprider sjukdomen borta.

  Hundvänliga platser

  I till exempel Tyskland och Frankrike är hundar ofta välkomna på både restauranger och hotell. Vandrarhem är tyvärr svårare, och enklast är det att få hundrum på stora hotellkedjor som till exempel Ibis. Det finns sidor på nätet som tipsar om hundvänliga boenden av olika slag, bringfido.com är en.

  Miljöträna

  En hund kan öppna dörrar till kontakter med människor i omgivningen, men se till att den vänjer sig vid olika miljöer. Träna den att ligga stilla när du äter på restau­rang och att hålla sig lugn när du frågar om rum på hotell. Sitter den snällt och tyst vid din sida är chanserna större att ägaren inte hävdar djurförbud.

  Lovis.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!