10 bästa apparna för resan
Reseapparna håller på att ta över från traditionella reseguider. Här är våra favoritappar för mobilen eller surfplattan. Alla är gratis utom en.

1. Google Maps
Det är värt att lägga lite tid på att lära sig finesserna hos denna populära karttjänst. Spara ner kartor för en destination för visning i offline-läge. (funkar inte på alla destinationer). Integrering med lokaltrafiken på många större orter ger detaljerade färdbeskrivningar med bussar och tåg för att ta dig från punkt A till punkt B. Möjlighet att exempelvis filtrera fram restauranger på kartan som har betyget 3+. Spara favoritplatser. Tänk på att du bör vara inloggad i Google för att få ut mest av appen.
Så här gör du för att spara kartor offline i Google maps
2. Field Trip
Googles personliga reseguide Field Trip samlar kvalitetsinnehåll från många olika källor. Bland annat riktigt bra arkitekturartiklar och intressanta restaurangtips. Det speciella med Field Trip är att den meddelar dig när du går förbi en byggnad, bra affär eller intressant restaurang. Den är allra bäst med hörlurar. Istället för att missa vackra platser med näsan i guideboken eller smartmobilen så läser appen upp intressanta fakta om hus eller andra sevärdheter du passerar.
3. Tripadvisor
Tripadvisor är idag lika viktig att ta med sig som passet, biljetterna och pengarna. Världens populäraste resesajt finns också som en väl fungerande app. Hos Tripadvisor hittar du hotell- och restaurangrecensioner även på mindre orter vid sidan om allfarsvägarna. Det är inte säkert att du hittar alla lokala pärlor med Tripadvisor, men du kan alltid sortera bort de värsta turistfällorna. Den finns också i en offline-version för de största destinationerna.
4 Yelp!
Yelp! är en riktigt bra guideapp där användarna recenserar restauranger, barer, kaféer och affärer. Listar även intressanta evenemang. Med 57 miljoner recensioner är Yelp! ett bra komplement till Tripadvisor och har också en tydligare communitykänsla än konkurrenten. Det går även att checka in på coola ställen för lite reseskryt och få olika typer av bonusar för besväret.
5. Booking.com
Bästa hotellbokningsappen med tillgång till nästan en halv miljon hotell i 202 länder. Finns det inte några hotell i närheten där du är så har du verkligen lämnat allfarsvägarna. Ofta går det att göra riktigt bra hotell-dealar om du bokar sent. Du hittar enkelt bland hotell som är rankade av gästerna. Om du registrerar ditt kreditkort blir bokningsprocessen enkel och smidig. Booking.com har dessutom en utmärkt kundtjänst som hjälper dig om det blir problem. Det är skönt att ha Booking.com i ryggen när hotellet har överbokat.
6. Google Translate
Google Translate är ett måste på smarttelefonen. Maskinöversättning mellan språk har en bit kvar till perfektion, men i länder där engelskakunskaperna är begränsade kan appen vara livsnödvändig. Den översätter mellan 80 språk och för de större språken kan du även få appen att läsa upp översättningen. Risken att syntettalet är obegripligt är sannolikt stor. Har du en Android kan du exempelvis fotografera av en meny och få en översättning.
7. Momondo
Metasökappen Momondo hjälper dig att hitta billiga flygbiljetter. Momondo vågar välja åt kunderna. Istället för långa listor sammanfattas resultatet i billigast, snabbast och bäst. Layouten är mycket mobilvänlig.
Den roliga funktionen "Friends compass", som kräver att du låter appen få tillgång till dina Facebook-vänner, visar billigaste priset för att besöka dina vänner var de än befinner sig i världen.
8. Kindle
E-boksappen Kindle trollar bort tjocka guideböcker från packningen. Du får inte samma överblick som med en pappersbok men det är värt en hel del att slippa släpa på 500-sidiga guideböcker. Appen fungerar även på paddor, som egentligen är bättre än telefoner för att läsa guideböcker.
En riktigt bra funktion är att appen synkar var du slutade läsa en bok från en annan apparat. Det går också att ladda ner smakprov ur böcker, men beställer nya böcker gör du från webben.
9. Worldly – A Wiki Voyage Offline Travel Guide
Worldly gör det möjligt att läsa resewikin Wikitravel offline. Du laddar ner hela wikin när du har tillgång till wifi och kan sedan läsa allt offline. Det finns möjligheter att bokmärka sidor samt låta en slumpgenerator slumpa fram artiklar för fåtöljresenärer.
Pris: 22 kr
10. Skype
Det finns massor av olika kommunikationsappar. Skype är den populäraste telefonappen. Det går att ringa till vanliga telefoner om du betalar för det. Bra om du vill ringa någon som inte riktigt hängt med i den digitala utvecklingen.
Surfavgifter utomlands
De dyra roamingavgifterna när vi surfar med mobilen utomlands ska avskaffas till julen 2015 efter påbud från EU. Men redan nu gäller att 10 MB inte får kosta mer än 18 kr. De stora svenska mobiloperatörerna har redan idag paketpriser för surf inom EU där exempelvis Tele2, Telenor och Telia tar runt 70 kr för 50 MB under en dag.
Tyvärr räcker inte 50 MB långt. Det räcker för att kolla mejl (100 mejl ungefär 1 MB), ladda ner Google Maps (centrala Paris runt 9 MB) eller kolla Facebook (startsidan 1 mb) medan en timslång podd drar nästan 50 MB och en film på Netflix 1 GB.
Rådet är att ladda ner all multimedia via wifi på hotell eller restauranger och spara mobilsurfen till mejl, kartor, guideappar och facebookande.