• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bästa julmarknaderna i Europa

  Det är aldrig för tidigt för en fröjdefull jul. Nu när mörkret faller på är det härligt att se fram emot rostade mandlar och värmande glögg. Här är Europas bästa julmarknader.

  Bästa julmarknaderna i Europa

  Innsbruck, Österrike

  Här finns en romantisk liten julmarknad med omkringliggande berg och värmande brasor. I skymningen spelar trumpetare julsånger uppifrån det 500 år gamla "Gyllene taket" och från gränden Kiebachgasse kikar sagofigurer ut från fönstren. Prova adventsmunken, Kiachln, som serveras varm med tranbärssås.

  Traditionell glühwein och rostade kastanjer på Innsbrucks julmarknad.

  Angers, Frankrike

  Framför teatern på torget Place du Ralliement dukas det upp för en julfest. Förutom lokala läckerheter från Loiredalen finns nougat, glögg, pommes d'amour (knäckäpple) och mycket annat. Karuseller och tuff-tuff tåg gör barnen glada, medan föräldrarna kan julhandla i de närliggande butikerna.

  Strasbourg, Frankrike

  Under advent är staden alldeles magisk och det är inte konstigt att julmarknaden rankats som Europas bästa 2013. Kolla in de 11 olika små byarna som tillsammans skapar en av världens största julmarknader. Smaka på den lokala julkakan "bredele" som finns i alla former och smaker, från hasselnöt och kanel till kokos och nougat.

  Strasbourg har världens äldsta julmarknad och kallar sig själv för "julens huvudstad".

  Hamburg, Tyskland

  Med 15 spridda marknader finns här alltifrån leksaker på Spielzeuggasse till exklusiva delikatesser och varor på Jungfernstieg. Det finns kakor, choklad, silver och läderhantverk i överflöd. Längst kanalen vid marknaden Fleetinsel är det lugnare. Här ligger dekorerade segelfartyg vars juleljus glimmar i det spegelklara vattnet.

  Jul i Hamburg.

  Worms, Tyskland

  Det sägs att Worms är Tyskland äldsta stad och det pittoreska lilla torget, staden och de 50 salustånden skapar en gemytlig känsla. En provisorisk isbana lockar till snurriga åk och ur jultomtens säck kan man fiska upp en överraskningsjulklapp. Här finns alla klassiska inslag, men varje år ordnas någonting nytt. För i år sägs det att julfirarna kommer överraskas med plötsliga julsånger i form av flash–mobs.

  Stuttgart, Tyskland

  Julmarknaden i Stuttgart har funnits sedan 1692 och är en av Tyskland mest kända marknader och ungefär 300 salustånd ringlar sig utmed kullerstensgatorna. Håll utkik efter handgjorda Schwarzwald specialiteter, såsom tovade tofflor, tagelborstar, stickade mössor och fruktbrännvin. Under firandet hålls konserter i renässansgården i Gamla Palatset och på rådhustrappan.

  Julmarknaden framför Stuttgarts Gamla Palats.

  Bologna, Italien

  "Buon Natale" heter det och i Bolognas hjärta firas julen vid sidan av stadens gamla charmiga katedral och kvarter. Här finns, som på alla andra julmarknader, massor att köpa, men i Bologna är det ju maten som står i juleljusens underbara sken. Aptitretande frestelser finns överallt, från frukter gjorda av marsipan, choklad och nougat med nötter och honung.

  Stockholm, Sverige

  Julmarknaden i Stockholm i Gamla stan har allt ifrån pepparkakor och glögg till saffransbullar och renkorv. De kringliggande gränderna, nobelmuseet och slottet ramar in en pittoresk julmarknad med svenska hantverk och som en lätt vällukt sprider sig de rostade mandlarna kring båsen.

  Käka brända mandlar i mysiga Gamla stan.

  St. Gallen, Schweiz

  Här finns alla julmarknadsklassiker såsom en vackert dekorerad stadskärna, massor av juleljus som hänger över gågatorna, en gigantisk gran och körer som sjunger julsånger. Leta reda på den typiskt lokala delikatessen biberli. De finns i olika former och har olika dekorativa mönster, men är alltid väldigt goda.

  Vilnius, Litauen

  Julen har inga gränser i huvudstaden Vilnius. Här smyckas till och med TV-tornet till en enorm julgran och den riktiga julgranen på torget är likaså dekorerad ut i grantopparna. Här finns handgjorda ulltofflor, ljusstakar och bakverk såsom raguolis, vallmofrökaka. På Christmas Chrity Fair säljer utländska ambassader från hela världen hembakade kakor och gåvor.

  Enkla förbindelser med både färja och flyg gör Vilnius till en attraktiv destination för en vinterweekend.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!