• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Häng med Jan Jörnmark till övergivna platser

  Ett otroligt bra sätt att göra en resa minnesvärd är att hitta de där ställena som glömts bort och som tidens tand gett en sunkig patina. Häng med Jan Jörnmark och bli ruinturist.

  Häng med Jan Jörnmark till övergivna platser
  Förfallna hus i Detroit

  Varför inte spendera din semester med att stövla omkring i sopor, fallfärdiga hus och glassplitter. Det är sådant som ruinturister håller på med och för dem är övergivna fabriker, hotell och turistanläggningar värda alla omvägar.

  Jan Jörnmark är docent på Göteborgs universitet och specialiserad inom internationell företagsamhet och globalisering. Han är Sveriges kanske främste expert på det här med övergivna platser och har även skrivit ett flertal böcker i ämnet. På hans blogg finns långa listor med dokumenterade platser från hela världen och dessutom får man en lätt föreläsning i ekonomisk historia till varje plats. Otroligt fascinerande och givande att få en bakgrund till förfallet.

  Mina favoriter bland hans bilder är från belgiska drömslott i kompoststadiet, igenbommade sommarland och förstås ruinernas huvudstad - Detroit. Du hittar säkert något ställe som ligger nära ditt nästa resmål och jag vågar lova att det blir oförglömligt. En varning dock - ta det försiktigt då dessa platser kan vara rätt farliga.

  Här är Jan Jörnmarks blogg

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!