• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Miniguide: Stanna länge i Thailand

  Göran Ingman flydde det svenska vintervädret och flyttade till Hua Hin i tre månader. Det här är hans guide till att bo en längre period i Thailand.

  Miniguide: Stanna länge i Thailand

  Var i landet?

  Bara att sätta fingret på kartan och peka på något som verkar spännande? Nej, riktigt så enkelt är det kanske inte. Var du väljer att slå ner bopålarna i några månader styrs av var det är enklast att hitta ett boende till rimligt pris, som samtidigt håller god standard. En enkel strandbungalow är charmig i en vecka eller två, men inte i flera månader. Du vill nog ha ett boende som håller ungefär samma standard som hemma.
  Eller varför inte bättre, när prisläget är som det är? Slutsatsen blir att du hamnar på någon av landets populära turistorter, där det finns lediga semesterhus och lägenheter. På Phuket, i Krabi, Pattaya, på Ko Samui, Bangkok, Cha-Am eller Hua Hin för att nämna de vanligaste.

  Hitta boende

  Nätet är din bästa vän. Sök på den ort du vill bo i kombinerat med ord som "vacation rentals", "rent a house", "apartment for rent", "real estate" etc. Kolla svenska Blocket också, en hel del svenskar som äger hus i Thailand lägger ut annonser om uthyrning där. Missa inte att fråga vänner eller kolleger. Sätt en lapp på anslags­tavlan på jobbet eller skicka ut en fråga på Facebook.
  Vi hittade flera intressanta boenden via vänner och kolleger. Tänk på att det kan vara svårt att hitta ett ställe att hyra om du vill resa precis under högsäsongen. Vi behövde boende januari till mars och hade mycket svårt att hitta ett hus som var ledigt under hela den perioden, eftersom ägarna själva skulle bo där någon del av tiden.

  Varför Hua Hin?

  För att utbudet av hus och lägenheter är stort. För närheten till Bangkok och för att den stora andelen utländska pensionärer gör att det finns både bra sjukvård och livsmedelsbutiker med västerländska varor.

  Läs reportaget "Hemma i Hua Hin"

  Lägenheten på andra våningen blev Görans boende i Hua Hin.

  Vad kostar det?

  Priserna varierar mycket beroende på läge, storlek, hus eller lägenhet, om det finns pool och så vidare. En grov bedömning är att du kan få ett litet hus eller en lägenhet med bra standard i lite sämre läge (vilket kräver hyrbil eller motorcykel) från 3 000–4 000 kr per månad. En fräsch villa med privat pool eller en modern lägenhet i bra läge kostar från 6 000 per månad och uppåt. Standarden i Hua Hin är ofta hög, för att inte säga lyxig, och det finns riktigt fina, och dyra, boenden att hyra.
  Vi betalade 14 000 kr per månad, vilket är mycket pengar i Thailand, men fick en lägenhet på 108 kvadratmeter med lyxhotellstandard, två sovrum som gjorde att vi kunde ta emot gäster från Sverige, två badrum, städning tre gånger per vecka, och stor terrass vid Thailands längsta pool. Snittpriset per natt blev ungefär 450 kr, betydligt billigare än att bo på ett hotell med samma standard.

  Visum

  Om du ska stanna i Thailand längre än 30 dagar måste du ansöka om visum i förväg. Ett turistvisum ger dig 60 och man kan ansöka om turistvisum med två eller tre inresor. Det finns också en möjlighet ansöka om en förlängd vistelse på ett Immigration Office och sedan i augusti 2014 kan man beviljas en förlängning på upp till 30 dagar. Andra typer av visum finns också, till exempel pensionärsvisum som ger dig rätt att stanna i ett år med möjlighet till förlängning. Information finns på thaiembassy.se/en/visa.

  Reseförsäkring

  Du har förmodligen 45 dagars grundläggande reseförsäkring i din hemförsäkring. Missa inte att lägga till extra reseförsäkring för resterande dagar. Det är dyrt, vi betalade nästan 5 000 kr för en familj på fyra personer för de överskjutande 44 dagar vi behövde, men det kändes som ett kap när försäkringsbolaget betalade vår sjukhusräkning på mer än tio gånger det beloppet.

  Läs också: reseförsäkringar for dummies

  Reslig och from. Budda­statyn vid foten av berget Khao Takiab.

  Praktiskt

  Ordna så att alla dina räkningar kan betalas elektroniskt. Börja några månader innan resan och kolla vilka företag som skickar pappersfakturor och ordna så att de kan betalas direkt via ­internetbanken. Glöm inte att ta med bankdosa!
  Skaffa e-legitimation. Du kanske är borta i deklarationstider eller behöver anmäla något till försäkringskassan. Ha e-leg med dig i datorn så sköts allt smidigt även på distans.
  Säg upp tidningen, men kolla om det finns en elektronisk variant att läsa i dator. Det är ett bra sätt att hänga med i vad som händer hemma.

  Missa inte: Så fixar du snus i Thailand

  Håll kontakten

  Du kan skaffa ett lokalt sim-kort till din telefon ganska billigt, men tänk på att du då får ett mobilnummer som dina bekanta inte känner till. Ett alternativ är svenska HolidayPhone som ordnar ett thailändskt refillkort och vidarekopplar ditt svenska telefonnummer så att du alltid är nåbar. Smart idé, men vidare­kopplingen funkade inte alltid för oss. Bästa och billigaste lösningen om du har en dator eller smart telefon med dig är att ­använda Skype. Fyll på kontot med en hundralapp eller två och du ringer väldigt billigt till svenska telefoner via SkypeOut. Med andra Skypeanvändare pratar du gratis, både röst- och videosamtal.

  Läs även:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!