• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 otäcka djur du inte vill möta i det vilda

  Vagabond vandrar gärna i mustiga regnskogar och dyker i exotiska vatten, men det finns några läbbiga djur som får oss att längta efter en citysemester.

  5 otäcka djur du inte vill möta i det vilda

  1.Tandpetarfisken

  Elak kissklättrare

  Man ska aldrig kissa i Amazonas­floden. För där finns candiru, tandpetarfisken, som livnär sig på att simma in via gälarna på andra fiskar, hugga sig fast med sylvassa taggar och suga blod. Den här elaka parasiten dras även till urin och det finns fall där tandpetarfisken simmat in i urinröret på kissande män och kvinnor – och fastnat. Konsekvenserna blir: 1) Sydamerikaresan är över och 2) du får göra ett kirurgiskt ingrepp du inte skryter om på Facebook.

  2. Kägelsnäckan

  Dödlig souvenir

  Skalen pryds av vackra mönster, vilket gjort kägelsnäckan populär bland souvenirsamlare. Få anar att det handlar om ett av världshavens farligaste djur. Snäckan skickar ut en snabel med en harpunliknande tand i spetsen. Tanden är kopplad till en körtel med ett mycket starkt gift. Den giftigaste varianten finns i Indiska oceanen och har orsakat åtskilliga människors död. Vanligtvis handlar det om dykare som straffas hårt när de försöker plocka med sig ett snyggt snäckskal till bokhyllan.

  3. Bananspindeln

  Levande viagra

  Brasilianska vandringsspindeln, som den egentligen heter, är enorm. Benen kan bli över 15 centimeter långa. Den är en av världens giftigaste spindlar. Den vandrar på nätter och söker sedan skydd i bilar, skor, eller lådor. Bananspindel kallas den ibland för sin fallenhet för att gömma sig i bananklasar och lifta till matbutiker världen över. Kuriosa: män som blir bitna får en kraftig erektion. Akutmottagningar i Brasilien kan därför ofta snabbt ställa rätt diagnos.

  4. Kulmyran

  Regnskogens hårding

  Om du är på vandring i sydamerikansk regnskog och hör ett skrik ovanför huvudet, förbered dig på värsta möjliga smärta. Världens största myra bor uppe i träden och kastar sig ylande ner på inkräktare för att skrämma iväg dem. En myra stor som en tumme som skriker, låter det illa? Det är inte allt. Kulmyrans bett är ett av insektsvärldens hårdaste, smärtan har jämförts med att bli skjuten – därav namnet bullet ant. Du dör inte av giftet, men det gör förbaskat ont i upp till ett dygn.

  5. Jättegetingar

  Luftens hämnare

  Vespa mandarinia japonica, den japanska jättebålgetingen blir uppemot 5 centimeter lång. På japanska är den känd som ōsuzumebachi, "gigantiska sparvbiet", och dödar 30–40 människor i landet varje år. Ett sting gör ont, men är inte alltför farligt. När getingarna anfaller i flock – vilket de nästan alltid gör – krävs akutsjukvårds­hjälp för att överleva. Springa ifrån dem? Glöm det. Kamikazegetingen flaxar på i 40 knyck och orkar flyga i 10 mil.

  Missa inte:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!