• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 exotiska thailändska frukter

  Finns det något bättre än att frossa i färsk frukt när man är i Thailand? Här är fem udda favoriter som du borde passa på att njuta av på resan.

  5 exotiska thailändska frukter

  1. Mangostan

  Kylande kastanj

  Mangostanfruktens skal går i rött och brunt och frukten ser ut som en tomatstor kastanj. När den är färsk och nyskördad är det tunna skalet mjukt och det är lätt att öppna frukten med ett tryck på mitten. Men mangostanfrukten hårdnar med tiden och blir svårare att skala. Smaken är söt och påminner något om persika. Fruktköttet har en kylande effekt och smälter som glass i munnen.

  2. Jackfrukt

  En lång tungviktare 

  Jackfrukten kan bli väldigt stor.Man har hittat frukter som vägt upp emot 45 kilo. Men vanligtvis är frukten mycket mindre än så. Fruktköttet är vitt till gult och saftigt med en sötsyrlig smak. Jackfrukten bör ätas nyskördad och när den väl är delad är den lätt att bryta isär till lagom stora bitar. När den inte är riktigt mogen kan den också användas som grönsak och kokas då vanligen i curryrätter och grytor.

  3. Stinkfrukt

  Hemsk men ljuvlig

  Sydostasiens svar på surströmming? Precis som den förra anses durian, eller stinkfrukt som den också kallas, vara en delikatess hos lokalbefolkningen.Ruttet ägg, gammal sherry,vitlök är bara några beskrivningar
  på doften. Skyltar med texten "Durian är inte tillåtet här" är inte ovanliga. Men smaken är, i kontrast till lukten,himmelsk. Köttet har en krämig konsistens och påminner om gräddfylld vaniljkräm.

  4. Rambutan

  Hårig jordgubbe

  Tänk dig en hårig jordgubbe och då får du en ganska klar bild av hur en rambutanfrukt ser ut. Frukten är oval och valnötsstor. Skalet är täckt av långa utskott. Detta gör att frukten ser hårig ut. Rambut betyder just hår på malay. Trots sitt avskräckande håriga yttre är rambutan mycket god. Fruktköttet är vitaktigt och nästan
  genomskinligt med en frisk smak som påminner om fläder.

  5. Vattenäpple

  Rosendoft med päronform

  Vattenäpplet härstammar från södra Indien, varifrån det spreds till bland annat Sydostasien. Frukterna hänger i klasar och är cirka 5 cm långa. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt. Vattenäpplet smakar inte särskilt mycket – därav sitt namn – utan smaken är ganska neutral men något syrlig, doften är mild och brukar liknas vid rosor.

  Missa inte!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!