Foto: Angelica Zander
Recept från thailändsk matlagningskurs
Vi har varit på matlagningkurs på Ko Samui, Thailand. I Sont Sukavachanas kök lagar vi bland annat den klassiska soppan Thom ka gai, och kryddig kycklingsallad.
Här är Sont Sukhavachanas recept. Hans mått skiljer sig ibland från dem vi brukar använda i Sverige. Några av ingredienserna kan vara svåra att få tag på, men fråga gärna specialaffärer för asiatisk mat.
Laab-Gai
Kryddig varm kycklingsallad från nordöstra Thailand.
Ingredienser
50 gram finskuren kyckling (kan bytas mot fläsk eller nötkött)
½ dl finhackad schalottenlök
10 myntablad
1 msk citrongräs (finns i asiatiska livsmedelsaffärer)
1 tsk chili
1 msk rispulver (fråga i en asiatisk livsmedelsaffär)
1 dl hönsbuljong
1-2 msk saft från limefrukt
ca 1 msk fisksås
¼ msk strösocker
Så gör du:
Låt hönsbuljongen koka, och lägg i den finskurna kycklingen, rör ordentligt till dess att det kokar igen. Lägg i schalottenlök, myntablad, citrongräs, chili och rispulvret. Bygg långsamt upp smaken och smaka ofta. Låt det koka ihop och avsluta sedan med att tillsätta lime, fisksås och socker till dess att du uppnått önskad smak.
Serveras på en tallrik med färska grönsaker, till exempel kål, gröna bönor eller gurka.
Thom Ka Gai
Klassisk kokosmjölkssoppa med kyckling och thailändsk ingefära (galangal).
Ingredienser
80-100 gram kyckling,
1/2 burk kokosmjölk
2-4 stycken hackade schalottenlökar
Finskuren thailändsk ingefära (galangal) , 4-6 stycken (man brukar kunna hitta den på specialaffärer)
citrongräs, 2-3 stycken
2,5 dl skivade champinjoner
1-2 msk saft från limefrukt
1-2 msk fisksås
4-6 makrutblad (kallas också limeblad eller kafirlimeblad och brukar finnas i specialaffärer)
3-4 blad färsk koriander
5-6 dl höns- eller oxbuljong
1-3 stycken små färska chilifrukter
Så gör du
Låt hönsbuljongen koka upp ihop med kokosmjölken. Lägg i krossat citrongräs, hackad ingefära, citronblad och svamp. Låt koka till dess att svampen blivit mjuk. Lägg i kycklingen, häll på fisksåsen och övriga kryddor. Koka ett par minuter.
Lyft av från hettan, tillsätt limesaften. Smaka av, tillsätt eventuellt mera lime eller fisksås. På slutet tillsätter du chili, koriander och färsk krossad chili.
Du behöver inte äta alla ingredienserna i soppan. Den kvistiga thailändska ingefäran går det till exempel jättebra att plocka bort.
Priew wahn pla
Stekt fisk i sötsur sås (man kan byta fisken mot kyckling, räkor eller fläsk om man vill)
Ingredienser
Färsk fisk, 100-150 gram
Hackad vitlök, 2-5 klyftor
3 stycken finhackade vårlökar
1 dl gurka skuren i tunna skivor
6-10 skivor ananas, helst färsk förstås
1 dl lök
1 dl krossade tomater
1-1 ½ msk matolja
Till den sötsura såsen
1-3 msk tomatpuré
½-1 msk vinäger
1- ½ msk socker
½ – 1 msk fisksås
1 dl hönsbuljong
Denna rätt ska tillagas snabbt och precist för bästa resultat, säger Mr Sont Sukhavachana. Stek hastigt vitlöken i olja. När det doftar ordentligt av vitlök kan du tillsätta fisken och fisksås, socker och kryddor. Rör tills fisken är halvvägs genomstekt, tillsätt sedan löken. Rör tio gånger, och tillsätt gurka, sedan buljong. Rör hela tiden.
Tillsätt omgående tomatsås och vinäger, och smaka. Är såsen alltför söt så tillsätt mera vinäger och är den alltför söt så tillsätt mera vinäger.
Lägg i den färska ananasen, och rör hastigt fem gånger runt. Lägg i tomatsås och rör hastigt fem gånger. Vrid av värmen, och tillsätt vårlöken. Lägg upp på tallrik och garnera med koriander.
PS. Du kan även använda frusen fisk, men då måste du steka den ordentligt först.
att plocka bort.
Text: Angelica Zander • 2008-12-03
Restips • Thailand • Ko Samui • Mat och dryck