• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Djungelns lag – Karin äter larver och försöker passa in

  Karin är på besök i Sumatra bland barbröstade kvinnor med taxöron och djungel och där smådjur med gummikonsistens står på menyn.

  Djungelns lag – Karin äter larver och försöker passa in
  Karin Wallén just nu: Förlägger skrivkontoret till fjällen så länge jag kan.

  Han joggar barfota och balanserar på vingliga stockar. Hoppar obekymrat från sten till sten och vadar självsäkert genom grumliga djungelvatten. Bakom honom tassar jag, också barfota. Inte för att jag egentligen vill stirra in i hans exponerade skinkor (ty han bär endast höftskynke numera) och inte för att jag är helt säker på att det är så jättebra att vara barfota i djungeln. Egentligen tycker jag nog inte
  ens att man behöver jogga när man ska någonstans, men min danske djungelvän har redan varit här i fyra månader så jag gör som han.

  Det första rådet han gav mig var att ta med kartongvis med cigaretter till familjen han bor hos. Det gjorde jag. Nu undrar han lite skämtsamt om jag inte ska ta av mig på överkroppen. Många av kvinnorna på Mentawaiöarna utanför Sumatra går barbröstade, nämligen. Farmor är en av dem. Hon har skrynkliga taxöron till bröst och tunna tatuerade streck över hela kroppen. Tänderna, de få som är kvar, är gula av nikotin, och hon svär som en borstbindare.

  "Tile!" utropar hon när hon tappar sin bästa säkerhetsnål så den trillar ner mellan golvplankorna och hamnar hos grisarna under huset.

  Ett slangord för det kvinnliga könsorganet har här, precis som i många andra kulturer,fått den tveksamma äran att stå som uttryck för all skit som kommer i ens väg. Det är det uttryck jag under min vecka i djungeln kommer att höra mest, förutom "kud'na le" som betyder "det gör inget".

  Min danske kompis har lärt sig betydligt fler ord än så. Han kom hit för att han ville lära sig leva djungelliv. Hur man fiskar, plockar larver och karvar kanoter ur hela trästycken. När farfar filar på en ny pilbåge är han där och studerar. Själv studerar jag både familjen och dansken med stigande fascination. För där jag är en dagslända som tittar in och försvinner, är han som en tvättsvamp med sugproppar. Han absorberar allt och klamrar sig kvar. Han är en sån som hejdlöst kastar sig ut i det okända, även om det innebär att springa halvnaken i djungeln och få ilsket röda bett på skinkorna.
  Att anpassa sig till det nya går fort för dansken. Att anpassa sig tillbaka har en bismak av sorg och saknad varje gång. Förra gången han kom hem från en långresa fortsatte han sitta på huk på toa i månader. Med fötterna istället för rumpanpå ringen kändes allt lite bättre.

  När det är middagsdags sätter vi oss på golvet runt plåtbrickan med blandat småvilt; grodor, småfisk och frästa larver. Det smaklösa brödet gjort på mjöl av rivet palmhjärta är min räddning, när resten av kosten mest består av smådjur med gummikonsistens.
  Jag ler ändå artigt och biter av en gigantisk larv på mitten. Den ser ut som en gnocchi, men skenet bedrar. När den går sönder mot min tunga och vätskan rinner ut i munnen gör jag mitt bästa för att inte vara otacksam. Sköljer ner den med en klunk te med myror i, och försöker förgäves dölja en kväljning. När andra halvan ska ner tar det bara stopp.

  "Tile!", svär jag, och släpper larvhalvan på golvbrädan framför mig. Istället för misstyckande blickar får jag ett lyckligt grin från farmor.

  "Kud'na le", säger hon och klappar mig på armen.

  3 djungeltips

  Skippa parasiterna

  Spring inte barfota och bada inte i halvt stillastående vatten om du inte två veckor senare kan hantera ångesten över att ha konstiga, kliande utslag på fotlederna. Det kan hända att du för ditt inre ser hur två decimeter långa maskar nu förökar sig med ett ägg i minuten innanför huden på dig. Om du däremot kan hantera det är det fritt fram.

  Packa eget nattligt ljus

  Ta med pannlampa. Mycket bra att ha när man spelar Domino på kvällskvisten.

  Det blir godare med lite choklad på

  Var artig, prova maten. Men glöm för all del inte att ta med choklad.
  Chokladdoppade myror är en känd delikatess, och i djungeln blir chokladkakan smält, som gjord för fondue!

  Missa inte!

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!