• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 läskiga legender från Sydamerika

  Lyssna noga, annars tar El Silbón dig! Säg åt barnen att akta sig för La Llorona! Och vad du än gör, blås i en snäcka innan du badar i Amazonas.

  5 läskiga legender från Sydamerika

  1. El Silbón, Venezuela

  Akta dig för visslaren

  El Silbón är en skrämmande figur i Venzuelas folktro, en ung man med svart hjärta som mördat och ätit upp sin fars inre organ. Legenden beskriver honom som lång, mager och deformerad. I sin hand bär han en säck med faderns skelett och han utstöter ett skrämmande visslande ljud som ger dig rysningar och får blodet att kallna. Ett ljud som lurigt nog låter lägre ju närmare El Silbón är. Märker du bara ett tyst, knappt märkbart visslande, är det förmodligen redan för sent.

  2, Luz Mala, Argentina

  Djävulens lanterna

  En gammal argentinsk myt handlar om onda ljus som "flyter i luften". Märkliga ljusstrålar som tros vara själar som fastnat utanför himlen, gråtande av smärta. Ljusen är extra tydliga under den torra delen av året. Enligt legenden har de som vågat bege sig till ljusets källa hittat keramik från indian­stammar och mänskliga lämningar i urnor. Om ljuset faller på foten av ett berg pekar det på en skatt. Men den modige som beger sig dit går, oundvikligen, mot sin död.

  3. Encantado, Amazonas

  Delfin i förklädnad

  Encantado betyder förhäxad på portugisiska och är namnet på en långnäbbad delfin som antar mänsklig form. Encantados lever i Amazonasfloden, men beger sig ibland upp på land. De dras ofta till fester där de uppträder som musiker. En encantado kan förbli människa i flera år, enda sättet att avslöja bluffmakaren är att titta under hatten, där finns två kala fläckar – delfinens blåshål. Den här filuren är ofta snäll, men kan kidnappa kvinnor och tillverka fler små encantados.

  4. La Llorona, flera länder

  Vandrande gråterska

  Maria är en vacker ung kvinna som dränker sina barn för att kunna vara med den man hon älskar. När han avvisar hennes kärlek, tar hon förkrossad sitt liv. Men vid himlaporten tar det tvärstopp, Maria släpps inte in förrän hon hittat sina barn. Så nu vandrar hon över jorden, gråtande, för evigt sökande.­ Är oturen framme tar La Llorona dina barn istället, om de är ute själva efter mörkrets inbrott. Myten har sitt ursprung­ i Mexiko.

  5. Yacuma, Amazonas

  Uråldrigt sjömonster

  Yacumama kan bli nästan 50 meter lång och lurar under ytan i Amazonasflodens mynning och närbelägna laguner. För att skydda sig mot Yacumama brukade indianerna blåsa i en snäcka innan de gick i vattnet, i tron att ljudet skulle få besten att avslöja sig. Och kanske är Yacumama mer än bara myt och legend. Anakondor på uppemot 20 meter har siktats i Amazonasfloden. Vem vet, flodens vatten kanske gömmer ormar som är större än så? Men sagan berättas i hela Sydamerika.

  Läs mer:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!