• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 11 platser från filminspelningar du faktiskt kan besöka

  Från ökenvärlden Tatooine i Star Wars till Fylke från Sagan om ringen – här är 11 platser från filmens värld som du kan besöka på riktigt.

  11 platser från filminspelningar du faktiskt kan besöka
  Platsen för filminspelningen av filmen "Karl-Alfred" från 1980 är omgjord till nöjespark. Foto: Thinkstock.

  1. The Hunger Games, USA

  Hela Hunger Games spelades in i North Carolina och flera av scenerna som visar slummen i Distrikt 12, som är huvudkaraktärens hem, filmades i den redan övergivna textilstaden Henry River Mill village i Burke County, North Carolina.

  Skärmdump: The Hunger Games.

  Skärmdump: The Hunger Games.

  2. Pirates of the Caribbean, Saint Vincent

  Wallilabaobukten ligger på den karibiska ön Saint Vincent och figurerade i två av filmerna som Port Royale. När inspelningarna var färdiga lämnades den uppbygga byn och en stor del av filmrekvisitan kvar och idag är bukten en turistattraktion på ön. 

  Bildkälla: Wallilabou.com

  3. Monty Phytons galna värld, Skottland

  Den medeltida borgen Doune Castle i Skottland kan ses flera gånger i Monty Phytons galna värld från 1974 samt som slottet Winterfell i pilotavsnittet av tv-serien Game of Thrones. 

  Foto: Thinkstock.

  4. Popeye, Malta

  Den här pittoreska byn är kvarlevorna från inspelningen av musikal-komedin Popeye, eller Karl-Alfred på svenska. Byn som byggdes upp enbart för filmen är nu omgjord till en nöjespark.

  Foto: Thinkstock.

  5. M*A*S*H, Kalifornien

  Den populära filmen som sedan utvecklades till en tv-serie spelades in cirka 4 mil utanför Los Angeles i vad som idag är Malibu Creek State Park. Nu är mycket av rekvisitan borta men bland vandringsleder och ängar finns ett fåtal kvar – bland annat några armébilar och en vägskylt. 

  Bildkälla: Wikipedia/Creative Commons /@N00 Matt Sachtler

  6. Sagan om ringen-trilogin, Nya Zeeland

  Vandra runt i det grönskande Hobsala och drick en öl på "The Green Dragon Inn" i hobbitarnas Fylke. Byn som ligger på en farm i norra Nya Zeeland i orten Matatamata bevarades efter filminspelningarna och är nu ett populärt turistmål. 

  Foto: Wikipedia/Creative Commons.

  7. Schindlers list, Polen

  Den flerfaldigt Oscarsbelönade filmen spelades in i och nära koncentrationslägret Płaszów i Krakow och man byggde även en replika av Płaszów vid stenbrottet Liban där de flesta scenerna tog plats. Både det riktiga och det konstgjorda koncentrationslägret går att besöka. 

  Bildkälla: Reddit @salamanderz

  8. Star Wars, Tunisien 

  Ökenplaneten där Luke och Anakin Skywalker växte upp är döpt efter staden Tataouine i södra Tunisien och flera delar av filmen spelades in i närliggande områden. För Star Wars-fantaster finns det flera intressanta platser att besöka, nedanför syns rymdstationen Mos Espa som du hittar utanför städerna Nafta och Tozeur. 

  Obs: Svenska UD avråder för närvarande från resor till Tunisiens gränsområden mot Libyen och Algeriet. Se mer information på swedenabroad.com/sv-SE

  Foto: Thinkstock.

  9. Interstellar, Island

  Man skulle lätt kunna tro att de utomjordiska platserna i filmen är dataanimerade eller filmade i en studio, men många av Interstellars bisarra miljöer är faktiskt hämtade från vår egen planet. Filmen som hade premiär 2014 spelades in i Kanada, USA och på Island. Att just Island valdes är inte svårt att förstå – glaciären Svinafellsjökull är som tagen från en annan värld. 

  Foto: Thinkstock.

  10. James Bond, Thailand 

  Inspelningsplatser från 007-filmerna är mångtaliga. Vilket inte är så märkligt med tanke på att det i skrivande stund har utkommit hela 24 filmer om den brittiska agenten med "rätt att döda". Men det finns en som kanske är särskilt förknippat med filmerna. Pha Nga Bay ligger strax norr utanför Phuket och syns dels i "Mannen med den gyllene pistolen från 1974" samt "Tomorrow Never Dies" som utkom 23 år senare. En av öarna i området – Ko Ta Pu – förknippas så starkt med filmen att den till och med fått smeknamnet James Bond Island och det arrangeras dagliga turer till ön från både Krabi och Phuket.

  11. Mamma Mia, Kroatien och Grekland

  Succéfilmen Mamma Mia the Movie spelades in på den grekiska ön Skopelos, som tillhör ögruppen Sporaderna. Den lilla ön lockar med vackra miljöer och stränder och efter att filmen hade premiär 2008 strömmade turisterna dit. 2018 har uppföljaren Mamma Mia: Here We Go Again premiär. Många av skådespelarna som Amanda Seyfried, Meryl Streep och Stellan Skarsgård får vi se på nytt i den nya filmen, men inspelningsplatsen denna gång blev förlagd till Kroatien och den gröna ön Vis. Ön har en sömnig atmosfär, många influenser från Italien och ligger längst ut i skärgården. 

  Hamnstaden Komiza på Vis är en populär seglingsdestination. Till staden Vis på ön med samma namn går det även färjor. Foto: Istock.

  Artikeln är inspirerad av Distractify. 

  Läs även: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!