• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vägen till Nya Zeeland – så hamnade familjen Hoelstad på andra sidan jorden

  Ingrid och Ola Hoelstad förälskade sig i Nya Zeeland när de besökte landet för första gången som nygifta. 15 år och två barn senare är de nu nära att förverkliga sin dröm – att försörja sig genom att sälja espresso och surdegsbröd från sin nyinköpta foodtruck.

  Vägen till Nya Zeeland – så hamnade familjen Hoelstad på andra sidan jorden

  Äventyret började dock redan år 2000. En kopp nya zeeländskt kaffe i småstaden Takaka inspirerade till ett eget bageri hemma i Sverige. Det öppnade i sin tur upp för ett liv på Nya Zeeland där de har spenderat vintrarna sedan 2010. 

  – Efter många år av hårt arbete med eget företag i Sverige skapade vi tillfället och gjorde det vi så länge drömt om, men som egentligen aldrig passade. Vi återvände till Nya Zeeland tillsammans med våra barn. Första dagen köpte vi en bil vi kunde sova i och under flera vinterhalvår jobbade vi oss runt på farmer mot mat och husrum. Inför femte resan hade jobbat oss till uppehållstillstånd och idag har vi möjlighet att driva eget med vår foodtruck down under, berättar Ingrid.

  Familjen Hoelstads hem och rullande café.

  Familjen Hoelstads hem och rullande café.

  Det var också de många resorna och just den koppen kaffe som lade grunden till vad som kom att bli två egenutgivna böcker "Påtår på andra sidan" och "Englas skafferi, den första koppen kaffe, resorna & recepten".

  Familjens liv har kunnat följas i tv-rutan genom SVT:s serie "Familjer på Äventyr". Nu fortsätter de skildra sina äventyr och sin vardag i Nya Zeeland-bloggen på vagabond.se. 

  Vad kommer vi att få läsa om i bloggen?

  – Om våra äventyr på Nya Zeeland. Resetips, kulturskildringar och spännande möten. Vi avslöjar guldkorn bortom turiststråken och förstås de bästa caféerna med det godaste kaffet.

  En ”Flat White”, Nya Zeelands national-kaffedryck

  En "Flat White", Nya Zeelands national-kaffedryck

  Hur var det att bjuda in filmkameror till sitt hem?

  – Det var en otroligt rolig och annorlunda upplevelse. Fantastiskt att få visa det vackraste vi vet. Och svårt att komma ihåg att stänga av micken när man gick på toa!

  Vad är de största skillnaderna med att bo i Nya Zeeland jämfört med Sverige?
  – Klimatet och ljuset! Nya Zeeland har ett mycket lugnare samhällstempo och barnen leker fortfarande mycket högt upp i åldrarna. Lite som när vi själva växte upp på sjuttio- och åttiotalet. Allting går långsammare. Landet är fortfarande ett nybyggarland där nya idéer uppmuntras. Här förlorar man den svenska tryggheten med fast jobb och a-kassa men man vinner en kreativ entreprenörsanda. Man behöver varandra på ett annat sätt för att klara sig härnere och hjälpsamheten i samhället är stor.

  Hur fungerar det med skolgång i två länder?

  – Barnen har haft två skolklasser var och både den svenska och den Nya Zeeländska skolan har varit väldigt stöttande. När vi reser runt i vår husbil hemskolas barnen enligt Nya Zeeländsk modell och vi kommer utnyttja det ständigt skiftande klassrummet utanför dörren.

  Vilket är ert bästa Nya Zeelandstips?

  – Spendera mer tid än du har tänkt. De flesta ångrar att de inte kunde stanna längre när de väl åkt så långt. På Nya Zeeland är kontrasterna enorma. Du kan åka skidor på förmiddagen från en 3 500 meter hög alptopp och surfa invid en Stilla havsstrand på eftermiddagen 3 mil därifrån. Miljöerna från Sagan om Ringen och Hobbitfilmerna ljuger inte - naturen är spektakulär!

  Nya Zeelands oändligt böljande, gröna kullar. Nordön.

  Nya Zeelands oändligt böljande, gröna kullar. Nordön.

  Har ni några råd till familjer som funderar på att göra samma sak?

  – Dröm utan begränsningar! Fånga tillfället när det passerar - det kommer förmodligen inte tillbaka. Våga vara svag och våga lita på att ni tillsammans är starka. Välj vilka ni lyssnar på - de som ni vet känner er, tror på er och har egen erfarenhet att ta av.

  Berätta om era tre största äventyr!

  Att lämna allt med varsitt barn i handen och på vinst och förlust resa runt jordklotet mot en dröm var vårt första riktiga äventyr tillsammans!

  Vår inledande farmupplevelse blev ett annat helgalet äventyr - i ösregn med två små barn ombeddes vi kratta nötter under träd flera timmar per dag. Boendet var ett mögligt uthus med en kall dusch i ett skjul. Middagen som serverades var korvrester från lunchen som stått framme bland flugor i värmen med möglig toast. Vi rymde likt oansvariga tonåringar utan att veta vad nästa stopp skulle bli!

  Det mest fascinerande äventyret var nog vår glaciärklättring med broddar och spikstavar genom isgrottor och blåskimrande tunnlar. Regnskogen porlande vattenfall precis bredvid isen gjorde oss törstiga och spikar av urborrad hundraårig glaciäris fick släcka törsten. Kontrasten mellan regnskogens fuktiga värme och isens kyla tio minuter senare fick kroppen att skälva!

  Läs även: Nya Zeeland - roadtrip i äventyrens land

  Läs familjens blogg här

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!