Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Lågprisflyg till New York – inte så billigt som du tror

I slutet av maj startar Norwegian sina omtalade lågprisflygningar till New York, men biljettpriset riskerar att bli en besvikelse för många.

Text: Redaktionen • 2013-02-01 Uppdaterad 2021-06-23

Lågprisflyg till New York – inte så billigt som du tror

I slutet av maj startar Norwegian sina omtalade lågprisflygningar till New York, men biljettpriset riskerar att bli en besvikelse för många.

Norwegians nya satsning på långdistansflyg har fått stor uppmärksamhet i medier. Lågprisbolaget har beställt nya Boeing 787 Dreamliner för att flyga direkt till New York och Bangkok från Stockholm och Oslo.
Flygningarna till New York drar igång 31 maj och biljetterna har funnits till försäljning en tid.

Vagabond kan härmed presentera en jämförelse, ursprungligen publicerad på bloggen Allt om New York, mellan lågprisbolget Norwegians priser och “fullpris”-konkurrenten SAS, som redan flyger direkt till New York. Resultatet kanske förvånar många, lågprisflyget är nog inte så billigt som du tror. Och inte heller så billigt som Norwegian gärna framställer det.

Lågprisflyg till New York – inte så billigt som du tror

Det absolut lägsta priset för en enkelbiljett från Stockholm till New York är 1199 kronor. Om vi lägger till Norwegians pluspaket för bagage och mat ombord – för ingen reser till New York utan väska och knappast någon flyger åtta timmar utan att äta – kostar den allra billigaste tur/retur-biljetten: 1199 + 1199 + 499 + 499 = 3396 kronor.
Lyckas du boka en sådan biljett är det naturligtvis ett mycket bra pris för en flygresa till New York.
Problemet är att de billiga biljetterna är begränsade till antal och slutsålda sedan länge. Även om du söker så långt fram som till oktober, som är gränsen för bokningen på norwegian.se just nu, finns inga av de lägsta priserna kvar.

Allt om New York har sökt biljetter under tre månader, augusti till oktober i år, med utresa på måndagar respektive fredagar och hemresa sju dagar senare.
Vi har också letat upp den allra billigaste biljetten varje månad och räknat ut ett snittpris för både Norwegian och SAS för att kunna jämföra bolagens priser.
Resultatet visar att Norwegians billigaste biljetter till New York, under den undersökta perioden, kostar i snitt 5702 kronor. SAS snittpris under samma period är 6061 kronor.

Skillnaden mellan lågprisflyget och det traditionella reguljärflyget är alltså inte mer än 359 kronor per flygresa. På vissa datum är SAS billigare än Norwegian, i ett fall med drygt 600 kronor.
Slutsatsen? Att vi inte ska tro att lågprisflyget alltid är billigast bara för att flygbolagen själva hävdar det i sin marknadsföring.

Sedan ska det, för att ge en rättvis bild, sägas att Norwegians nya Boeing 787 kommer att erbjuda en betydligt behagligare flygresa än SAS äldre flygplan. En annan fördel, beroende på var du ska bo i New York, kan vara att Norwegian använder JFK medan SAS landar på Newark.
Men så mycket billigare blir det inte.

GÖRAN INGMAN
Resejournalist och bloggare på Allt om New York där artikeln först publicerades.


Text: Redaktionen • 2013-02-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top