• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • New York – 5 saker du förmodligen inte visste om staden

  Varför är taxibilarna gula? Vad är den vita röken som kommer ur gatubrunnarna? Och vad gör Albert Einsteins ögon i ett bankfack? Här är svaren på det du inte visste att du ville veta om New York.

  New York – 5 saker du förmodligen inte visste om staden
  USA:s folkrikaste stad. Där taxibilarna är gulare än kanariefåglar och ångan från gatubrunnarna liknar dimman i Lützen.

  1. Vad ryker?

  Sanningen om dimridån

  Knappt en enda New York-film har spelats in utan minst en scen som visar den vita rök som slingrar sig upp ur gatubrunnarna. Röken är ett kännetecken för staden, i klass med gula taxibilar, frihets­gudinnan och Empire State Building. Så vad är det då? Håll i er: Vanlig tråkig vattenånga. Företaget Con Edison använder­ ånga för att värma och kyla byggnader och ångan transporteras under gatorna i ett system av ledningar som är nästan 17 mil långt, världens längsta faktiskt.

  2. Varför gula taxi?

  Och hur många finns det?

  Vi nämnde dem nyss. Taxibilarna. New Yorks kanske tydligaste symbol, även om staden inte är den enda metropol som har dem i gult. Färgen klubbades igenom 1967 när staden beordrade alla licensierade taxibilar att målas så att de skulle bli enklare att upptäcka för kunderna. Det var ett sätt att minska problemen med taxi som körde utan tillstånd. Visste du att det finns drygt 13 000 gula taxibilar i New York? Och att det kan kosta så mycket som en miljon dollar (!) att få en taxilicens numera.

  Läs: 15 gratisnöjen i New York.

  3. Einsteins ögon

  Märkligast på Manhattan

  Efter Albert Einsteins död 1955 avlägsnade patologen Thomas Harvey supersnillets hjärna, mot Einsteins vilja, och skar den i bitar. Harvey behöll vissa delar själv och skickade andra till forskarkolleger. Historien är välkänd. Mindre känt är att Harvey även avlägsnade ögongloberna och gav dem till Einsteins­ ögonläkare Henry Abrahams. Abrahams sänkte ner ögonen i en burk med formalin­ och låste in dem i ett bankfack någonstans i New York. Där vilar de, såvitt man vet, än idag.

  4. En dag utan brott

  Nya säkra New York

  Måndag 28 november 2012 rapporterades inte ett enda grovt våldsbrott i hela New York City. Ingen blev mördad, skjuten eller ens knivhuggen i en stad med 8 miljoner människor. Det hade aldrig hänt förut. Och har inte hänt sedan dess. New York har länge hyllats för sitt lyckade arbete mot kriminalitet. 1980- och tidiga 1990-talets laglöshet, där delar av staden var livsfarliga, är ett minne blott. 2014 inträffade 328 mord, lägsta siffran sedan 1963. Dagens New York är en av USA:s säkraste städer.

  5. Vilka bor här?

  Precis hela världen

  New York må ligga på USA:s östkust, men särskilt amerikansk är inte staden. Det här är, om det slitna uttrycket ursäktas, en smältdegel i megaformat. Förmodligen är det just därför stadens atmosfär
  är så tilltalande. Ingen annanstans samlas så många nationaliteter, språk och spretiga livsöden som här. Fler än 800 språk talas på gatorna och 36 procent av invånarna är födda i ett annat land. En spännvidd som skapar dynamik, föder tolerans – och ger väldigt mycket god mat att välja bland.

  Läs: 5 länder i New York

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!