• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Platserna vi snackar om 2015

  Vart riktas världens blickar lite extra under året? Vi ger dig koll på destinationerna som har särskilda anledningar att fira.

  Platserna vi snackar om 2015
  10. Matterhorn tillhör både Italien och Schweiz.

  1. Salzburg, ­Österrike

  Stämsång och alptoppar

  Sound of Music är den mest framgångsrika filmmusikal som någonsin gjorts – en edelweissdoftande, rosenkindad upplevelse, starkt förknippad med staden Salzburg. Tänk dig spontan stämsång på gröna ängar, med snöklädda alptoppar som fond. 50-årsjubiléet av filmatiseringen firas med flera specialutställningar som gör staden extra uppmärksammad 2015.
  salzburg.info/en Salzburg firar Sound of Music 50 år

  1. Skönsjungande Julie Andrews i Sound of Music inspirerar till Salzburgbesök.

  Skönsjungande Julie Andrews i Sound of Music inspirerar till Salzburgbesök.

  2. Milano, Italien

  Världens mat i Expo 2015

  Världsutställningen hålls detta år i Milano, och temat är mat och hållbar utveckling. Mellan 1 maj och 31 oktober väntas mer än 20 miljoner besökare till detta jätteevenemang som upptar mer än 1 miljon kvadratmeter utställningsyta. 144 länder deltar, och du kan bland annat utforska "framtida matdistrikt", titta på matlagningsuppvisningar och njuta av vinprovningar mitt i natten.
  expo2015.org/en

  3. Washington DC, USA

  Shopping, regerings­skvaller och museibesök

  Se pistolen som dödade president Abraham Lincoln med egna ögon. 2015 är det 150 år sedan han mördades och en utställning till hans minne kommer att hållas på National Museum of American History. Staden utsågs nyligen av Lonely Planet till bästa storstad 2015, med motiveringen: här finns massor av spännande och gratis museer, en livlig gayscen och en härlig mix av olika matkulturer.

  3. Washington är inte bara fullt av politiska monument, utan även mängder av gallerier och museer.

  Washington är inte bara fullt av politiska monument, utan även mängder av gallerier och museer.

  4. Pilsen, Tjeckien

  Pilsnerns vagga blir ­kulturhuvudstad

  En fan av öl? Då bör du ta dig till Pilsen, eller Plzen som tjeckerna skriver, som är känd för sina många bryggerier och är staden där pilsnern såg dagens ljus första gången. Tjeckiens fjärde största stad är en av Europas kulturhuvudstäder 2015, vilket gör evenemangskalendern extra välfylld med alltifrån gatufestivaler och tjeckisk teater till nycirkus och barockmusik.
  plzen2015.cz/en/

  4. Tjeckien är känt för sina många bryggerier, och staden Pilsen är pilsnerns vagga.

  Tjeckien är känt för sina många bryggerier, och staden Pilsen är pilsnerns vagga.

  5. Nepal

  Nervkittlande ­vandringsleder

  2015 markerar ett halvsekel sedan första organiserade vandringen organiserades i landet. Bra skäl att damma av kängorna. Anta utmaningen och vandra på någon av Himalayas fantastiska vandrings­leder, kanske runt Annapurna eller varför inte upp till Mount Everests basläger.

  6. Toronto, Kanada

  Sportintresserade ­invaderar staden

  Toronto lovar att vara extra levande­ 2015, då omkring 250 000 besökare kommer för att uppleva sportevenemanget Pan American Games. För­beredelserna är i full gång, där-ibland utvecklingen av express­tåget, Union Pearson Express, som ska ta passagerarna från flygplatsen till centrum­ på 25 minuter.
  toronto2015.org

  När Pan American Games hålls mellan den 10 och 26 juli kommer staden att intas av sport-tokiga.

  7. Mons, Belgien

  Kultur i fokus

  Den här gamla vallonstaden i Belgien har både vackra byggnader, kyrkor och ett torg med mysiga uteserveringar. Här stod ett känt slag under första världskriget, men nu är det kanske dags att staden börjar bli känd för något annat. 2015 är den en av Europas kultur­huvudstäder och besökarna bjuds på bland annat van Gogh-utställning som pågår fram till den 17 maj, flamländsk konst, dans och teater.
  mons2015.eu/en/events

  8. Litauen

  Blir äkta europé

  Kuriska näset, en lång rad härliga­ stränder och Vilnius spännande gamla stadskärna gör Litauen attraktivt. Landet blir i januari 2015 medlem i euro­området, det sista steget i sin resa från sovjetrepublik till fullfjädrat europeiskt land.

   

  8. I Vilnius kan du handla med euro 2015.

  I Vilnius kan du handla med euro 2015.

  9. Chennai, Indien

  En oupptäckt guldgruva

  Har länge setts som en språngbräda till andra delar av Indien, men med öppnandet av Chennai Metro Rail, en helt nybyggd tunnelbana, planerar staden, som tidigare kallades Madras, att höja sin profil. Här finns nämligen massor att se, som pampiga tempel, fascinerande museer, en 3 kilometer lång strand och Indiens näst största filmindustri, Kollywood.

  9. I Chennai i indiska Tamil Nadu reser sig mäktiga torn rikt utsmyckade med gudafigurer i entrén till de hinduiska templen.

  I Chennai i indiska Tamil Nadu reser sig mäktiga torn rikt utsmyckade med gudafigurer i entrén till de hinduiska templen.

  10. Zermatt, Schweiz

  Frisk fjällmiljö ­med kulturella­ inslag

  Vandrare, bergsklättrare och skidåkare längtar till Matterhorn som reser sig på gränsen till Italien ovanför Zermatt. År 2015 firas 150-årsminnet av den första bergsbestigningen, ledd av Edward Whymper. Firandet innebär öppnandet av av Hörnli Hut, en fjällstuga vid foten av Matterhorn, samt ett skådespel om Whympers resa under bar himmel mitt i Zermatt.

  Läs även: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!