25 galet pittoreska städer i Italien

Att Italien är vackert är ingen nyhet. Men de här städerna är nästan löjligt bedårande. Skrolla ner och känn hur reselusten tilltar.

25 galet pittoreska städer i Italien
Foto: Thinkstock.

1. Burano

Vandra runt bland Buranos färgglada hus, insup lugnet och slå dig ned för en kaffe vid kanalen som delar ön. Den pittoreska staden ligger cirka 45 minuter utanför Venedig med båt men det går även färjor från Murano och Torcello.  

Kanalstaden Burano ligger strax utanför Venedig. Foto: Thinkstock.

2. Varenna

Bland de flertalet vackra städerna som är utspridda längs kanten av Comosjön är Varenna en av de charmigaste. Besök den botaniska trädgården i Villa Monastero eller köp en glass och ta en promenad längs med Sentiero del Viandante – Vandrarens stig. 

Rustik charm i Varenna.

3. Bogliasco

Ett stenkast – eller cirka 11 kilometer från Genua, på paradisbukten ligger kuststaden Bogliasco. Staden är ett charmigt utflyktsmål för den som vill komma bort från stadsmyllret eller för den som letar efter en ort där lugnet råder. För stadens bästa utsikt – bege er upp till Trattoria Paradisio. 

Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Bogliasco, Ligurien. En av Vagabonds AD Sara Bregolis Italienfavoriter. Foto: Thinkstock.

Bogliasco, Ligurien. En av Vagabonds AD Sara Bregolis Italienfavoriter. Foto: Thinkstock.

4. Alberobello

Husen som har fått den syditalienska staden Alberobello i Apulien att hamna på Unesco:s världsarvslista kallas för trulli. Som små svampar smyckar de runda hustaken stadsbilden och får dig att känna dig som om du befinner dig i ett sagolandskap. 
Foto flickr:savoliogiovannicioliCreative Commons

Trulli i Alberobello.

5. Spello

Den historiska stenstaden Spello och dess borg ligger upphöjd på en kulle i Umbriens böljande landskap. Staden omges av en stenmur med anor från romartiden och under vår och sommar fylls de trånga gränderna med hundratals blommor. Den konstintresserade får inte missa att besöka kyrkan Santa Maria Maggiore för att se dess freskomålningar av renässanskonstnären Pinturicchio.
Foto Flickr: alexbarrow 

Stenstaden Spello.

6. Positano

Positano kan vara Amalfikustens mest pittoreska stad. Här blandas chica modebutiker med uteserveringar och gelatorior och när man blir trött på stranden så finns det mycket att utforska i gränderna som letar sig upp för de branta bergsluttningarna som staden vilar på. Från hamnen kan du ta båtturer till öarna Le Sirenuse och Capri. Positano bjuder även på ett bra nattliv med klubben Music on the Rocks i täten.
Foto Reddit: dukeofbooks /Thinkstock.

Läs också: 3 öar utanför Amalfikusten.

Positano. En självklar plats på listan enligt Vagabonds redaktör Per J Andersson.

Foto: Thinkstock.

7. Verona

Gå på opera eller vandra bland romerska ruiner, det finns gott om dem i vansinnigt vackra Verona. Staden i norra Italien är särskilt populär för kulturintresserade eller för par som destination för romantiska weekends. 
Foto flickr: kevinpoh

Ett av Veronas många palazzo.

8. Orta San Giulio

Orta San Giulio ligger vid Lago d'Ortas strandbank i den nordliga regionen Piemonte som är en av Italiens största vinregioner. Mitt i sjön ligger den charmiga lilla ön Isola San Giulio dit det går regelbundna färjeturer.
Foto: Thinkstock. 

Fasaderna kring stortorget i Orta San Giulio pryds av muralmålningar. Foto: Thinkstock.

9. Riomaggiore

Riomaggiore är den sydligaste av de fem städerna som utgör Cinque Terre. Riomaggiore är relativt stor jämfört med de andra byarna i Cinque Terre och nås enkelt med tåg från närliggande Milano eller Florens. 
Foto: Thinkstock /kikoz/Creative Commons.

Riomaggiore klamrar sig fast på bergskammen. Foto: Thinkstock.

Foto: Kikoz /Creative Commons.

10. Manarola 

Manarola ingår liksom Riomaggiore i Cinque Terre i provinsen La Spezia. Staden är den näst minsta av de fem småstäderna och hamnen är så liten så att fiskebåtarna dras upp när de inte är i bruk och måste trängas på stadens enda gata. 
Foto: albertocarrasco

Manarola. Foto Thinkstock.

Beskuret foto: flickr @albertocarrasco.

11. Lucca

Staden Lucca och dess terrakottafärgade tak ligger i Toscana en kort tågresa från Pisa. Två utmärkande drag är det runda torget i mitten – Piazza dell'Anfiteatro och den drygt fyra kilometer långa upphöjda muren som omger staden där du kan jogga eller bara njuta av grönskan. Missa inte ett stopp vid Gelateria Anfiteatro eller Konopizza på via Carrara där du kan äta pizza i strut.
Foto: Thinkstock/ Olga /Creative Commons.

Inuti kyrkan San Frediano. Foto:olga/Creative Commons.

Torget i Lucca är samlingsplats för ett flertal mysiga restauranger och gelaterior. Foto: Thinkstock.

12. Tarvisio

På toppen av Monte Lussari ovanför skidorten Tarvisio hittar man denna lilla by som består av bland annat en kyrka och ett värdshus. Tarvisio är belägen i de Julianska alperna och hör till provinsen Udine som gränsar mot Slovenien och Österrike. 

Idylliska Tarvisio. Foto: Thinkstock.

13. Gallipoli

Gallipollis muromgärdade och vitkalkade gamla stad ligger på Salentohalvön i Apulien. Staden ligger vid det joniska havet i den italienska provinsen Lecce men påminner mer som en by i grekiska Kykladerna. 
Foto flickr: Patrick Nouhailler / Creative Commons.

Gallipolis vitkalkade hamn. Foto:Patrick Nouhailler/Creative Commons.

Foto: Patrick Nouhailler.

14. Urbino

Det mest iögonfallande kännetecknet  i staden som ligger i regionen Marche är slottet Palazzo Ducale som har anor från 1400-talet. I palatset finns ett konstgalleri med målningar från både medeltida och renässanskonstnärer. Missa inte att kika in för ett stopp på La Locandiera för en kopp varm choklad eller en av caféets berömda milkshakes.

Urbino. Foto: Thinkstock.

15. Polignano a Mare

Den vita staden klippstaden Polignano a Mare ligger i provinsen Bari på Italiens klack. Gränderna och torget är lika mysiga som de flesta i italienska småstäder men det är under marknivån som det börjar bli riktigt intressant. Här finns nämligen Grotta Palazzese som kan vara en av Italiens vackraste restauranger. 

Polignano a Mare ligger cirka 3 mil utanför staden Bari. Foto: Thinkstock.

Foto via Grotta Palazzese.

16. Sorrento

Romantiska Sorrento vilar en bergsplatå på Neapelbuktens södra udde. Trots att stränderna är relativt få och svårtillgängliga är staden en populär badort. Om man inte väljer en längre vistelse här är det definitivt en stad värd att kombinera med ett besök till närliggande Capri, Neapel eller Amalfikusten. 

Sorrento. Foto: Thinkstock.

Sorrento ligger upphöjt över havet. Foto: Thinkstock.

17. San Leo

San Leo ligger i regionen Emilia-Romagna ungefär en timmes bussresa från den populära strandorten Rimini och en halvtimme bort från San Marino. Besök fortet som tronar över staden för oslagbara utsikter.
Foto flickr: anguskirk /tubb

San Leo, foto: Keith Laverack /Creative Commons.

Forte di San Leo rymmer även ett museum. Foto: Thinkstock.

18. Atrani

Atrani är ytterligare en pärla på Amalfikusten och ligger ungefär halvvägs mellan de större städerna Sorrento och Salerno. Förutom en strand finns här ett flertal vackra kyrkor att besöka. En värd att nämna är San Salvatore de' Birecto. 
Foto flickr: ronmacphotos

Foto: Thinkstock.

19. Tropea

Drömlika Tropea, Kalabriens juvel, vilar upphöjd på nästan lodräta klippor som väter ut mot Tyrrenska havet. Nedanför sprider rader av solstolar ut sig. Förvänta dig inte att hitta en enskild bit av stranden, Tropea är, föga överraskande, väldigt populär. Missa inte att promenera förbi gelaterian Tonino, här säljs glass i smaker du inte ens trodde var kompatibla med konceptet. Eller vad sägs som en kula rödlök eller kryddig salami? 

Vackert så det förslår. Tropea i södra Italien. Foto: Istock

Toninos. Legendarisk glass.

20. Portofino

Vill du spana på kändisar är exklusiva Portofino ett bra alternativ. Staden som ligger i Ligurien nära Genua är nämligen en populär semesterort för både den internationella och italienska societeten. Bland annat har Silvio Berlusconi ett semesterhus i krokarna och när Madonna firade sin 51-årsdag föll valet på just Portofino. Det är också här som den ursprungliga Cristo degli abissi – en 2,5 meter hög Jesus-staty av brons ligger gömd under vattenytan. 
Foto: Thinkstock. 

21. Erice

Den lilla bergsbyn Erice ligger i Sicilien 750 meter över havet på toppen av berget med samma namn. Från den populära semesterorten Trapani kan man ta sig hit med en bergsbana som är öppen under vår- och sommarmånaderna. 
Foto flickr: tommiehansen /Creative Commons/Thinkstock.

Ståtliga Erice. Foto: Thinkstock.

22. Matera

Stenstaden Matera ligger södra Italien i provinsen Basilicata. Den gamla staden – Sassi di Matera utgörs av hus som är uthuggna ur kalkklipporna och finns med på Unescos världsarvslista. 

Stenstaden Matera. Foto:Thinkstock. 

Foto: Francesca Cappa/Creative Commons.

23. Sant'Agata de' Goti

Spektakulära Sant'Agata de' Goti ligger 35 kilometer nordöst om Neapel i regionen Kampanien. Den antika staden vilar vid kanten av en djup flodklyfta och har anor från 300-talet. 
Foto flickr: dianasch

24. Sperlonga 

Strandstaden Sperlonga ligger mittemellan Rom och Neapel vilka man enkelt når med tåg. Här finns fashionabla butiker, mysiga kaféer och en charmig stadskärna med vitmålade hus. En lång kustremsa delas på mitten av den vackra Truglia-tornet som rymmer ett litet museum. En annan sevärdhet i närheten är ruinerna av en antik romersk villa och Tiberius grotta. 

Sperlonga utgör en utmärkt dagsutflykt om man semestrar i Rom eller Neapel. Foto: Istock.

På båda sidorna av Torre Truglia breder stränder ut sig. Foto: Istock

25. Auronzo Di Cadore 

Auronzo Di Cadore ligger vid foten av Dolomiterna och de kända topparna Tre Cime Lavaredo. Staden som ligger i regionen Veneto på gränsen till Österrike är en populär destination för vandring och skidåkning. 
Foto flickr: snowpeak/stemonx

Tyckte du om artikeln? Gilla Vagabond på Facebook för mer inspiration och härliga restips!

Mer Italien?