• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mystisk ö förbryllar forskare

  I en sjö i Sibirien nära den mongoliska gränsen ligger ön Por Bajin vars ursprung har varit höljt i dunkel sedan den upptäcktes 1891. När ett forskningsteam besökte ön 2007 för svar blev frågorna istället bara fler.

  Mystisk ö förbryllar forskare
  Foto: Por Bajin Cultural Foundation.

  Ett fort? Ett fängelse eller ett tempel? Ingen vet helt säkert men en teori är att ruinerna på ön som är lokaliserad mellan Sajan och Altajbergen en gång i tiden har fungerat som ett sommarpalats eller tempel.

  Foto: Por Bajin Cultural Foundation.

  Man beräknar att palatset byggdes för 1 300 år sen under Uighur-riket som existerande från 744 till 840. När forskningsteamet undersökte ruinerna för några år sedan fann de tydliga kinesiska influenser i bland annat användandet av specifika takplattor och metoderna som fortet konstruerats på.  

  En animerad rekonstruktion på hur ön kan ha sett ut. Bild: Por Bajin Cultural Foundation.

  Det ligger i svårtillgängligt område omkring 3 800 kilometer öster om Moskva och en av de största frågorna som experterna ställer sig är varför man uppförde palatset (eller fortet) på en sådan avlägsen plats – långt från dåtida handelsvägar och dåtida bosättningar.

  Ett föremål av lera som hittats på platsen. Foto: Por Bajin Cultural Foundation.

  Något som är ännu mer mystiskt är att man tror att det övergavs bara årtionden efter uppförandet. Man har funnit tecken på jordbävningar i området och man tror även att förändringar i klimatet kan ha haft en bidragande inverkan på att det övergavs.

  Nu kan klimatförändringar komma att förvandla ön till ett ryskt Atlantis. Por Bajin ligger på bädd av permafrost men på grund av förändringar i klimatet över det senaste århundradet och varmare temperaturer stiger vattennivåerna runt ön. Tinandet av permafrosten påskyndar även ruinernas förfall.  

  Por Bajin sett från ovan.

  I en forskningsrapport från 2011 som publicerades i The European Archaeologist skriver arkeologen Irina Arzhantseva att frostsprickor och erosion av strandbädden kan göra så att Por Bajins väggar kommer börja kollapsa ner i sjön om cirka 80 år.
  Källa: Siberian Times

  Läs även: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!