• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 annorlunda guidade stadsturer

  Att följa med på en guidad tur för ett par timmar är den perfekta introduktionen till en ny storstad. Vid sidan av alla "vanliga" sightseeingturer finns numera mer specialiserade turer – med fokus på allt från mat till musik och film. Här är några av Europas bästa!

  12 annorlunda guidade stadsturer
  Fans av gatukonstnären Banksy bör bege sig till Bristol. Foto: Thinkstock.

  1. Banksys Bristol

  Bristols mest kände moderne konstnär är den ­legendariske Banksy. En illegal väggmålare vars verk numera säljs för hundratusentals kronor. Trots sin globala be­römmelse har Banksy kunnat hålla sin identitet hemlig, vilket ytterligare spätt på myten (och trissat upp priserna). Banksy bildade skola inom gatukonst, men är inte den ende som smyckat ut väggar i hemstaden Bristol. Denna tur tar dig med på en resa genom Bristols gatukonsthistoria från 1988 och framåt. Bristol Street Art Tour tar 2 timmar och kostar 9 pund för vuxna.
  wherethewall.com

  2. Det okända Budapest

  Budapest har mängder av sightseeingturer som fokuserar på vackra barockslott och vackra byggnader. Alternative Budapest är ett lokalt företag som vill ge besökarna en inblick i mer okända delar av staden. Turer går bland annat till det ­judiska distriktet, som idag förvandlats till Budapests nattlivs-nav. Beyond Budapest "socio-kulturella tur" (från 165 kr) går ännu ett steg längre och utforskar även det 8:e distriktet, där pampiga palats samsas med nedgångna kvarter. Bra introduktion för den som vill veta mer om Ungern bakom turist­fasaden.
  beyondbudapest.hualternativebudapest.com

  Alternative Budapest vill visa besökarna, tja, det alternativa Budapest, helt enkelt.

  Alternative Budapest vill visa besökarna, tja, det alternativa Budapest, helt enkelt.

  3. Musik i Manchester

  Manchester Music Tours startades av Craig Gill
  som spelade trummor i Inspiral Carpets, ett band som hade ­modesta framgångar under den så kallade madchester-vågen i slutet av 1980-talet. Nu arran­gerar han guidade bussturer i fotspåren på några av stadens mest kultförklarade artister: Joy Division, The Smiths, Oasis och The Stone Roses. För en mer ­generell odyssée genom den forna industristadens musik­historia finns även en tur till fots (2 timmar, 110 kr), som visar var landmärken som ­nattklubben Hacienda och ­skivbolaget Factorys gamla högkvarter låg.
  manchestermusictours.com

  Craig Gill guidar till musikmetropolen Manchester.

  Craig Gill guidar till musikmetropolen Manchester.

  4. Tapas i Madrid

  Denna tur tar dig med på en helkväll där du får testa några av Madrids bästa tapasbarer. Prova goda viner och ­suveräna tapas och få en smak av Madrids nattliv. Priset är 95 euro men du får minst 4 glas och 10 tapas. Kom hungrig! Längs vägen så får du veta mer om stadens matkultur och dess historia. Startar 19.30 på Plaza Isabel II, flera dagar i veckan.
  madridfoodtour.com

  Madrid Food Tour visar hur man dricker vermut …

  Madrid Food Tour visar hur man dricker vermut …

  … och tar dig med till stadens bästa tapasställen.

  … och tar dig med till stadens bästa tapasställen.

  5. Författarnas Dublin

  Dublin är känt för sina pubar, men också för att ha producerat ett flertal litte­rära världsstjärnor, exempelvis Samuel Beckett, W B Yeats och James Joyce. Denna tur tar dig med till de klassiska pubarna i Dublin, där författarna satt och pimplade öl när skrivkrampen slog till. En personlig och hu­mor­istisk pubrunda som blivit en favorit bland besökare. Från april till oktober så hålls guidade turer varje kväll (vintertid tre gånger i veckan), med start på The Duke Pub (9 Duke Street). Pris: 12 euro för vuxna.
  dublinpubcrawl.com

  »Och då sade Joyce …« Dublin Pub Crawl varvar skrönor om stadens författarelit med ölhävning.

  "Och då sade Joyce …" Dublin Pub Crawl varvar
  skrönor om stadens författarelit med ölhävning.

  6. Harry Potters London

  Denna tur tar dig med till platser i London som ­figurerar i filmerna om den glas­ögonprydde gossen med magiska krafter. Med tanke på filmernas och böckernas för­måga att tilltala såväl gammal som ung torde detta vara en upp­levelse som kan tillfredsställa hela familjen. Guiderna är inte knutna till något film- eller bokförlag, utan är entusiaster som berättar passionerat och underhållande om platserna – dessutom får du såklart se stadens klassiska sevärdheter längs vägen. Turer hålls varje lördag och söndag kl 14.
  walks.com

  Läs även: 50 saker du inte får missa i London

  London – en guldgruva för Harry Potter-fans. Foto: Thinkstock.

  London – en guldgruva för Harry Potter-fans. Foto: Thinkstock.

  7. Mat i Istanbul

  Istanbul är en fantastisk matstad och denna tur tar dig med till bakgator, marknader, restauranger och kvarter som du förmodligen aldrig hade hittat på egen hand. Culinary Backstreets har turer både i det moderna och kosmopolitiska Beyoglu, samt i Istanbuls gamla stadsdelar. En annan populär rundtur är turen "2 markets, 2 continents" som börjar med ett besök på en marknad på den asiatiska sidan och fortsätter på en annan marknad i Karaköy på den europeiska sidan av Bosporen. Pris: ca 850 kr/pers. Tycker du att det är dyrt? Tänk på att turerna tar nästan en hel dag och att mat ingår.
  culinarybackstreets.com

  Missa inte: 30 måsten i Istanbul

  Cultural Backstreets guidar till Istanbuls gömda matskatter. Foto: Thinkstock.

  Cultural Backstreets guidar till Istanbuls gömda matskatter. Foto: Thinkstock.

  8. Cykla i Kraków

  Cykelturer finns i stort sett i varje stad numera. För­delarna med stadscykling är många, man hinner scanna av en stor yta på kort tid och dessutom få en dos motion. Denna tur ger dig en översikt över polska Kraków –en stad vars storlek lämpar sig väl för att upptäckas med cykel. Längs vägen serveras du höjdpunkter ur stadens spännande förflutna av de cyklande guiderna. Tempot är lugnt, pauserna många. Pris för en fyratimmarstur ca 180–200 kr per person.
  krakowbiketour.com

  9. Köpenhamn med kajak

  Att paddla kajak genom Köpenhamns kanaler och se storstadens sevärdheter från vattennivå är en skön upplevelse, särskilt en solig sommardag. Turerna går i långsamt tempo och en guide med headset ­berättar om vad ni ser längs vägen. En city tour med Kayak Republic kostar 465 kr för 2,5 timme. Det finns även ett annat företag, KajakOle, som har liknande turer. Kajaktursäsongen startar i maj.
  kajakole.dkkayakrepublic.dk

  Ta en brejk från smörrebröd och pilsner och ge dig ut med kajak bland Köpenhamns kanaler. Foto: Thinkstock.

  Ta en brejk från smörrebröd och pilsner och ge dig ut med kajak bland Köpenhamns kanaler. Foto: Thinkstock.

  10. Inbördeskrigets Barcelona

  Att det för mindre än 80 år sedan rådde fullt inbördeskrig i Spanien och att Barcelona för en tid togs över av radikala anarkister är svårt att tro när man vandrar längs gatorna i denna välmående ­semesterstad. De dramatiska åren har skildrats bland annat i George Orwells Farväl till Katalonien. Orwell var bara en av många västerlänningar som kom till Barcelona för att slåss mot Francos diktatur. Sedan Orwell var här och fajtades har mycket förändrats men fort­farande finns spår och ärr från krigets dagar i Barcelona. Under ett par timmar så spelas händelserna under krigsåren 1936–39 upp återigen genom den kunnige guiden Nick Lloyds ­berättelser. Två olika turer finns, pris 20 euro för 3 timmar.
  iberianature.com/barcelona

  Nick Lloyd tar dig med till inbördeskrigets dagar i Barcelona.

  Nick Lloyd tar dig med till inbördeskrigets dagar i Barcelona.

  11. Berlins rockhistoria

  Det har alltid vilat ett ­romantiskt, lite dekadent skimmer över Berlin. Något som fick rockstjärnor som Iggy Pop och David Bowie att fly hit under 1970-talet. Varje söndag kl 12.30 utgår en buss från Hotell Adlon som tar med dig genom Berlins rockhistoria. Berlin Music Tours arrangerar också specialturer till legendariska Hansa Studios där Bowie och Pop skapade några av sina bästa skivor. På lite senare år har storheter som U2 och ­Depeche Mode spelat in här.
  musictours-berlin.com

  Missa inte: Den ultimata guiden till Berlin

  Guiden Thilo Schmied i klassiska Hansastudion i Berlin.

  Guiden Thilo Schmied i klassiska Hansastudion i Berlin.

  12. Ölrunda i Prag

  Vill man få en inblick i Prags stolta ölhistoria så anordnar Prague Beer Tours dagliga turer till bryggerier och pubar och även olika pub crawls, pubrundor i olika kvarter i staden. Är man inte intresserad av tillverkningsprocessen utan mer inriktad på att träffa folk och inmundiga det flytande guldet så kan detta vara ett bra alternativ. En pubrunda med guide kostar 200 kr, den dagliga rundturen på bryggerier kostar drygt 170 kr.
  prague-beer-tours.com

  Missa inte: Prags bästa mikrobryggerier

  Öl + Prag = sant. Foto: Thinkstock.

  Öl + Prag = sant. Foto: Thinkstock.

  Läs mer:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!