• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 magiska ljusfenomen som kommer att förtrolla dig

  Fotografer brukar ofta prata om "ljuset" som om det vore något heligt. Poeten T.S Eliot kallade ljuset för "den synliga påminnelsen om ljuset som vi inte kan se" och syftade på Gud. Och visst är det något nästan övernaturligt med de här 15 helt naturliga, men samtidigt magiska ljusfenomenen?

  15 magiska ljusfenomen som kommer att förtrolla dig
  Mareld på Maldiverna. Foto: Thinkstock.

  Eldfallet i Yosemite

  Fenomenet som förekommer vid Hästssvansfallet i Yosemite nationalpark i Kalifornien sker vanligtvist runt mitten av februari men är svårt att förutse. När reflektionen från solnedgången når vattenfallet lyses vattnet upp och färgas glödande orangerött. Men bara om förhållandena är perfekta: solen måste lysa upp fallet från rätt vinkel och det måste vara ett stadigt flöde av vatten. Fenomenet är populärt och vill du ha en bra plats bör du komma dit tidigt på dagen. Läs mer om fenomenet här.

  Antelope Canyon, Arizona

  Antelope-kanjonen ligger strax utanför staden Page i Arizona i ett Navajo-område. De slingrande passagerna i den snäva kanjonen skapades av vatten och när ljuset hittar ner genom gliporna uppstår vackra ljusspel som lyser upp utrymmena i ett lila, rött och orange skimmer. På grund av en översvämningsrisk måste man besöka kanjonen med en guide. 

  Antelope Canyon, foto: Thinkstock.

  Polarsken

  Norrsken, eller polarsken som även inkluderar fenomenet som sker på den södra delen av jordklotet inträffar när laddade partiklar kraschar i jordens atmosfär. En av de bästa platserna att se fenomenet i Sverige är i Pajala och Jukkasjärvi men norrsken förekommer ibland även så långt söder ut som i Afrika. 

  Norrsken i Alaska.

  Mareld

  Mareld uppstår när vissa typer av plankton blir störda och som en reaktion på detta lyser upp. Några av de bästa platserna i världen att se detta fenomen är Maldiverna, Mosquito Bay på den puertoricanska ön Vieques, Gippsland Lakes i Australien och Luminous Lagoon, Jamaica. 

  Mareld, Maldiverna, Thinkstock.

  Den blå vulkanen, Indonesien 

  Kawah Ijen ligger på östra Java. Den blåa glöden kommer inte från lava som man skulle kunna tro utan från brinnande svavelgaser som uppstår vid svavelbrytning, en mycket hälsofarlig arbetsmiljö för de som arbetar med det. Trots hälsoriskerna är vulkanen ett turistmål och det finns guidade nattliga vandringsturer som tar turister upp till kratern för att se fenomenet. 

  Foto: Ijen Tourism.

  Blå grottan, Capri

  Det blå skenet som skapas i "Grotta Azzuri" när solljuset lyser in genom grottan är berömt och det är inte svårt att förstå varför platsen är ett omåttligt populärt turistmål. Samma företeelse existerar på flera platser, That il-Hnejja på Malta, Modra špilja i Kroatien, Kastelorizo och Melissanisjön i Grekland. Ett väldigt hett tips är att bege sig hit på egen hand innan de värsta strömmarna av turister och guidade turer tar sig hit.

  Lysmaskar i Nagoya City, Japan

  Under sommaren lyser skogarna utanför Nagoya City upp av ett gul-grönt skimmer av kärlekskranka lysmaskar som vill attrahera en partner för parning. Bästa tiden att se dem är under juni och juli. En annan känd plats att se det vackra ljusskådespelet är i Kampung Kuantan, Malaysia, som har en av världens största kolonier av de lysande insekterna. 

  Manhattanhenge, New York

  Manhattanhenge uppstår två gånger om året runt sommarsolståndet när solnedgången perfekt linjeras med gatunätet i Manhattan som går från öst till väst. Namnet härstammar från "Stonehenge" och liknande namn har givits till fenomenet i Chicago (Chicagohenge), Toronto och Montreal. Manhattanhenge inträffar vanligtvis runt månaderna maj och juli.

  Manhattanenge, Thinkstock.

  Gröna blixten, hela världen

  Detta sällsynta fenomen uppstår vid strax efter att solen går ner eller precis innan solen går upp. Vissa menar att det bara är kära personer som ser den smaragggrönablixten över horisonten men den är extremt svår att få syn på över huvud taget då den är över inom loppet av en sekund. Fenomenet uppstår när atmosfären fungerar som en prisma och får ljusstrålarna att separera i olika våglängder. Den gröna blixten har länge varit en legend hos sjöfararare och det har även gett namn till den franska författaren Jules Vernes roman Le rayon vert där huvudkaraktären är på jakt efter fenomenet. 

  Månbåge, Victoriafallen, Zambia

  Månbågar eller månregnbågar är regnbågar som uppstår under natten. De fungerar på samma sätt som de dagliga motsvarigheterna men är oftast inte lika tydliga på grund av det svagare ljuset från månen. Fenomenet förekommer över hela världen när det regnar och där himlen är tillräcklig mörkt och månen tillräckligt ljus. En utmärkt plats att bevittna det på är Victoriafallen där fenomenet är relativt vanligt. 

  Foto: Calvin Bradshaw / Creative Commons.

  Ljusen i Hessdalen, Norge

  I årtionden har mystiska ljus i den norska Hessdalen förbryllat forskare världen över.  De första rapporterna om de märkliga ljusen kom 1982 och sedan dess har rapporter om observationer förekommit årligen.  Stora klot av ljus, ibland lika stora som bilar sas sväva runt i luften i oförklarliga mönster. Som mest rapporterades 20 observationer under en och samma vecka och 1983 inrättades "Project Hessdalen" för att studera fenomenet. Sedan dess har observationerna minskat men bara i år ska minst tre personer ha sett ljusen. 2007 blev en del av gåtan löst när forskare kom fram till att ljusen uppstår på grund av förbränningsprocesser i luften. 

  Den eviga stormen, Venezuela

  Den eviga stormen nära Maracaibosjön i Venezuela skakar natthimmelen med så många som 280 blixtnedslag i timmen och 2014 togs fenomenet upp i Guiness rekordbok som platsen med mest blixtnedslag per år och kvadratkilometer.  Stormen förekommer upp till 160 dagar om året där Catatumbofloden mynnar ut i Maracaibosjön. Sjön omges av berg på tre sidor fångar varma luftvindar från Karibien. När den varma luften i viken möter kall luft som sipprar ner från Anderna tvingas den varma luften upp och kondens och elektriska urladdningar skapas. 

  Den eviga stormen Foto: wikimedia /redandr.

  Waitomo Glowworm Caves, Nya Zeeland

  Waitomo-grottorna utanför Auckland är hem åt hundtusentals lysmaskar som får insidan av grottorna att se ut som en avlägsen galax med miljoner glittrande stjärnor. Det finns två sätt att uppleva grottorna på, antingen med en båttur eller från första parkett flytandes genom grottorna i en badring.  Läs mer på waitomo.com Källa: Travelandleisure.com.

  Foto: Waitomo Glowworm Caves.

  Marfa-ljusen, Texas

  Marfa-ljusen är ett samlingsnamn för en rad rapporter om oförklarliga och mystiska ljus som setts i Chihuahuaöknen i västra Texas nära staden Marfa. Den första rapporten kom på 50-talet och sedan dess har folk vittnat om oförklarliga ljusklot som långsamt svävar i luften. Vissa talar om UFO:n men de flesta menar att det är reflektioner av strålkastare i en kombination av rena påhitt.  

  Marfa-ljusen. Foto: Gideon Tsang / Creative Commons.

  Irrbloss, Mekongfloden

  Irrbloss förekommer världen över och fenomenet återges i flera kulturers sagor och folktro. Den vetenskapliga teorin är att det är sumpgas som stiger upp ur hedar, mossar och kärr som sedan självantänds. I Thailand och Laos är fenomenet relativt förutsägbart och varje höst skickas glödande klot 10-tals meter upp i luften innan de exploderar. Här är fenomenet känt som "Naga Fireballs" efter den mytologiska ormen Naga som andas eld. Störst chans att se dem är i oktober. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!