• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dagens bild: Den mystiska snäckskalsgrottan

  Är grottan i östra Kent ett hedniskt tempel? En samlingsplats för en hemlig kult? Lämningar från en lång försvunnen civilisation av sjöjungfrus? Ingen vet, men sedan den upptäcktes för nästan 200 år sedan så har den lockat besökare som fascineras av den vackra snäckmosaiken.

  Dagens bild: Den mystiska snäckskalsgrottan
  En smugglargrotta? Foto: Kotomi Jewelry / Creative Commons.

  Okej, så vi kan ganska säkert stryka bort alternativet som innefattade ett undervattensfolk med grönt sjögräshår och simhud mellan tårna. Men­ ­trots att grottan, som ligger i den engelska staden Margate, upptäcktes för nästan två sekel sen – 1835 – så har forskare och historiker fortfarande inte kunnat komma överens över dess härkomst.  

  Snäckorna bildar snirkliga mönster på väggarna.

  Snäckorna bildar snirkliga mönster på väggarna. Foto: Kotomi Jewelry /Creative Commons.

  Man vet heller inte exakt hur den upptäcktes, men enligt lokala sägner så hittade James Newlove ett hål i marken när han och hans son Joshua skulle gräva en ankdam. Han hissade ner Joshua i hålet och resten är historia. Sedan dess så har grottan varit i privat ägo och den öppnade för offentligheten bara några år efter att den hittades.

  Man vet inte heller när grottan byggdes och eftersom ägarna i nuläget inte vill bekosta en datering genom kol-14-metoden så förblir frågan obesvarad. Men enligt teorier kan den vara allt från 300 till 3 000 år gammal.

  Grottan är 2.4 meter hög och 21 meter lång. Foto: Barneymoss / Creative Commons.

  En sak är i alla fall säker: Grottan som pryds av cirka 4,6 miljoner snäckskal från både England och Karibien, som är 2,4 meter hög och 21 meter lång och vars tunnel leder besökarna till en högtidlig kammare med ett altare i mitten, är både vacker och fascinerande.

  Läs mer på shellgrotto.co.uk/

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!