• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 fascinerande bilder på jorden från ovan

  I projektet "Daily Overview" skildrar Benjamin Grant människans påverkan på vår planet med hjälp av satellitbilder. På Instagram postar han en ny bild varje dag med förhoppningen att ge betraktarna en tankeställare.

  – Genom att ge vår publik ett perspektiv de inte skulle få se annars – och genom att försäkra oss om att vi gör tillräcklig research så att de vet exakt vad de ser – så kan vi inspirera till nytänkande om planeten och den roll vi spelar i att forma den, säger han till The Guardian. 

  1. Liberty Island, USA

  Frihetsgudinnan på Liberty Island i New York var ursprungligen en ovälkommen gåva från det franska folket till USA för att fira landets självständighet. I dag är statyn, som mäter drygt 93 meter från mark till fackla, en av USA:s största signum och en av New Yorks största turistattraktioner. 

  2. Trädgården i Versailles, Frankrike

  Slottet i Versailles utanför Paris är omgivet av en 900 hektar stor trädgård som rymmer över 1 000 träd.

  3. Manhattan, New York

  Central Park i New York tar upp en yta av 3,51 kvadratkilometer – vilket motsvarar 6 procent av hela Manhattan. 

  4. Pahang, Malaysia

  Den snabba expansionen av palmoljeplantage i världens tropiska regioner har blivit en allt större källa till koldioxidutsläpp. Några av de största odlingarna finns i Indonesien men här ser vi hur de inhemska träden skövlas för att ge plats åt plantager i den Malaysiska delstaten Pahang – något som kommer att medföra att 558 miljoner ton koldioxid har släppts ut i atmosfären vid 2020, ett belopp som är större än Sveriges totala utsläpp av växthusgaser under de senaste fem åren (enligt senaste statistik från Naturvårdsverket).

  5. Giza, Egypten

  Pyramiderna i Giza är en av de mest välbevarade av världens sju antika underverk och den största av dem –Cheopspyramiden var med sina 138,8 meter den högsta byggnaden i världen i över 3 800 år. 

  6. Durrat Al Bahrain, Bahrain

  Durrat Al Bahrain är en ögrupp som utgörs av 15 konstgjorda öar på Bahrains sydostkust. Kostnaden för projekten uppskattas till 6 miljarder dollar och konstruktionen beräknas bli färdig vid mitten av 2015. 

  7. Nusa Lembongan, Indonesien

  Sjögräsodlingar utanför ön Nusa Lembongan strax utanför Bali. Varje månad skördas över 22 ton sjögräs som sedan torkas i solen i 3-7 dagar.  

  8. Arlit, Niger

  Mer än 3 400 ton uran utvinns från gruvan i Arlit, Niger som bland annat förser fransk kärnkraft och det franska kärnvapenprogrammet med det radioaktiva grundämnet. 

  9. Singapores hamn

  Last- och tankfartyg som väntar utanför ingången till hamnen i Singapore. Hamnen tar emot en femtedel av världens lastcontainrars och är världens näst mest trafikerade hamn när det gäller sammanlagt tonnage. 

  10. Mirny, Ryssland

  Mirgruvan i östra Sibirien är en inaktiv diamantgruva som är 1 200 meter i diameter vilket gör den till världens näst största utgrävda hål i världen efter Bingham Canyon Mine i USA. Hålet, som är en halv kilometer djup, är så stort att det utgör en fara för helikoptrar som flyger över den då de riskeras att sugas ner av luftströmmarna som bildas i gruvan. 

  11. Tucson, USA

  Davis–Monthan Air Force Base i Tucson, Arizona är världens största förvaringsplats för flygplan och rymmer mer än 4 400 överskottsplan från den amerikanska militären. 

  12. Thwaites glaciär, Västantarktis

  Isen i Västantarktis smälter och havsnivån förväntas stiga. Enligt två oberoende studier som publicerades 2014 går det dessutom snabbare än vad man tidigare trott och nu har processen passerat en gräns där den är omöjlig att stoppa. Det rapporterade flera medier i maj förra året. Enligt många forskare beror förändringarna till stor del av klimatförändringar som orsakas av utsläpp av växthusgaser. Isflaket som syns på bilden mätte 48,2 kilometer i diameter när bilden togs. 

  13. Bondi Beach, Australien

  Bondi Beach i närheten av Sydney är av Australiens mest besökta stränder och tar emot cirka 5 miljoner besökare årligen. 

  14. Lisse, Nederländerna

  Lisse ligger i västra Nederländerna och är ett av landets viktigaste områden för export av tulpaner och odlingarna i kommunen levererar de populära blommorna till över 100 länder. Orten är även en populär turistdestination, men främst under våren ­– då tulpanerna blommar. 

  15. Pilton, England

  Den lilla staden Pilton i Somerset är hem åt den årliga musikfestivalen Glastonbury Festival. Staden har en population på 998 personer men under femdagarsfestivalen växer invånarantalet till över 135 000. 

  Se fler bilder på Daily Overviews Instagramsida.

  Missa inte: 

  Mest lästHan tar fantastiska bilder på sin flickvän under deras resor runt jorden

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!