• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dagens bild: Colombias sockertopp

  Ett, två, ett två. Det är många trappsteg upp till toppen. Belägen strax utanför Medellín, Colombia tronar klippan El Peñón de Guatapé som nästan ser ut som en miniversion av Sockertoppen i Rio de Janerio, fast i en mer lekfullare tappning.

  Dagens bild: Colombias sockertopp
  Foto: Boris G / Creative Commons.

  La Piedra, El Peñon de Guatapé, la Piedra del Peñol – klippan som ligger på gränsen av städerna Guatapé och Peñol, och som länge har varit oense om vilken stad som klippan egentligen tillhör har många namn.

  Rivaliteten blev så pass stor så att invånarna i Guatapé till och med försökte tillskriva sig klippan genom att märka den med stadens namn. Invånarna hann skriva ett "G" och en början till ett "U" på klippväggen innan aktionen stoppades av ursinniga Peñol-bor.

  Bokstäverna finns kvar än i dag men allt det här bryr sig klippan naturligtvis sig inte om och den ligger där den ligger, ovetandes av geografiskt läge. Precis som den gjort i miljontals år.

  Vill du hitta den så finns den cirka 2 timmar med bil öster om Medellín i departementet Antioquia. För att komma till toppen klättrar du bara de 650 rangliga trappstegen som är fastkilade i en spricka i berggrunden.

  Som högst sträcker den sig cirka 220 meter över marken. Utsikten därifrån är, som ni kanske kunde gissa, helt fantastisk. 

  Vackert landskap. Foto: Istock.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!