• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 surrealistiska stränder du bara trodde existerade i fantasin

  De här vykortstränderna kommer få dig att gnugga dig i ögonen av förundran.

  1. Boulders Beach, Kapstaden, Sydafrika 

  Är den enda stranden i världen där hälften av badgästerna består av åsnepingviner – så många som 2 000 individer av den utrotningshotade arten bor här. 
  Foto: flickr/ 元 马

  2. Whitehaven Beach, Whitsunday Islands, Australien

  Whitehaven Beach på Whitsunday Island i Queensland har bland annat utnämnts till världens mest eko-vänliga strand av CNN och hamnade på plats nummer 9 i år när Tripadvisor listade världens bästa stränder. Den långgrunda stranden är 7 kilometer lång och eftersom ön är obebodd (förutom för en och en annan havssköldpadda och annat marinliv) så är chanserna att hitta en enskild del av stranden goda.
  Foto: Thinkstock/Getty Images. 

  3. Rabbit Beach, Lampedusa, Italien

  Rabbit Beach, eller Spiaggia Conigli, ligger på den sicilianska ön Lampedusa. Stranden hyllas bland annat för sin rena och långgrunda havsbotten och det transparenta vattnet. Missa inte att utforska den lilla ön Isola dei Conigli som ligger ett stenkast från kusten där du kan få syn på havsköldpaddor om du har tur. 
  Foto: Thinkstock.

  4. Glass Beach, Fort Bragg, Kalifornien

  Miljontals glasskärvor som slipats av vind och vatten och väder ligger utströdda över stranden utanför Fort Bragg. De har samlats här efter att invånarna dumpade sopor i närheten av stranden över en tid i början av 1900-talet. Liknande stränder finns på flera platser i världen, bland annat på Kauai, Hawaii.
  Foto:flickr/Lisa Nottingham

  5. Baio do Sancho, Fernando de Noronha, Brasilien

  35 mil utanför Brasiliens östkust ligger ögruppen Fernando de Noronha. Baio de Sancho ligger på huvudön och ligger omgärdad av höga lavastensklippor. Öarna är populära för dykare som lockas hit av det rika marinlivet och klara vattnet och tack vare varma undervattensströmmar håller sig vattnet behagligt varmt ner till djup på 30-40 meter. Fernando de Noronha är ett Unesco-världsarv och på grund av att ekosystemet är känsligt är antalet besökare begränsat. Fakta: Baio do Sancho utnämndes till världens bästa strand enligt Tripadvisor 2015.
  Foto: flickr/gjofili /Daniel de Castro/Creative Commons.

  6. Maho beach, Sint Maarten

  Maho beach ligger på Sint Marteen – som är den nederländska sidan av den karibiska ön Saint Martin. Den är kanske mest känd för närheten till Princess Juliana International Airport och de lågt flygande planen som landar här. 
  Foto: Thinkstock. 

  7. Bowling Ball Beach, Medocino, Kalifornien

  Det är inte svårt att gissa hur den här stranden fick sitt namn ­– här har naturen radat upp stenbumlingarna nästan lika prydligt som kloten på en bowlingbana. Knappt två mil söder om Fort Bragg och the Glass Beach finns den här egendomliga stranden. 
  Foto: Thinkstock. 

  8. Ölüdeniz beach/The Blue Lagoon, Fethiye, Turkiet 

  Stranden utanför staden Fethiye är ett populärt turistmål för dagsutflykter och är även en av Turkiets bästa stränder för hängflygning. På grund av att den är så populär kan du inte förvänta dig enskildhet och du betalar en entré för att komma hit, men de flesta besökare intygar att det är värt det. 
  Foto: Thinkstock.

  9. Na Pali, Kauai, Hawaii 

  En mer majestätisk kuliss till stränder måste vara svårt att tänka sig. Den 24 kilometer långa Na Pali-kusten är en av världens mest dramatiska kuststräckor. Den är belägen på "trädgårdsön" Kauai och döljer ett flertal stränder som enbart nås via helikopter eller båt. 
  Foto: Thinkstock. 

  10. Hidden Beach/Playa de Amor, Islas Marietas, Mexiko

  Den dolda kraterstranden är ett resultat av regeringens bombövningar på tidigt 1900-tal och för att nå stranden måste besökare simma genom en smal grotta i berget. Stranden är belägen på den största av de tre obebodda öarna som utgör Islas Marietas och ligger några mil utanför Puerto Vallarta. Snorklingen är utmärkt och i vattnet kan du se både val, rockor och delfiner. Sedan kännedomen om stranden ökade i takt med användandet av sociala medier så har hålet dock blivit lite av en turistfälla enligt recensioner på Tripadvisor. 
  Foto: Flickr/cfraustoVisit Mexico

  11. Katedralstranden, Ribadeo, Spanien

  Tusentals och återigen tusentals år av kraftiga vågor som slår in mot stranden har gett Playa de Las Catedral i Galicien sitt speciella utseende. 
  Foto: Flickr/jlcernadas

  Foto: Flickr.

  12. Anse Source d'Argent, La Digue, Seychellerna

  Pittoreska Anse Source d'Argent på sydvästra La Digue är en av Seychellernas mest ikoniska stränder. Stenformationerna är som gjorda för bilder till semesteralbumet och i vattnet finns gott om färgglada fiskar så glöm inte simglasögonen. 
  Foto: Thinkstock. 

  Läs: Seychellerna – Drömmarnas utpost

  13. Papakolea Beach, Hawaii, Hawaii

  Den svårtillgängliga stranden ligger på den sydligaste kustremsan av USA:s samtliga stater. Stranden är en av endast fyra kända stränder i världen med grön sand och får sin färg genom mineralen olivin.
  Foto: flickr/David J Laporte/photommo

  14. Shell Beach, Shark Bay, Australien

  Vidsträckta Shell Beach i västra Australien är en av extremt få stränder i världen vars sand enbart utgörs av snäckor. Stranden som hör till Shark Bay finns med bland Unescos världsarv och har uppstått tack vare att hjärtmusslorna som lever här inte har några naturliga fiender. 
  Foto:Thinkstock.

  15. Jökulsárlón, Island

  Svart sand och is lika genomskinlig som glas. Jökulsárlón är Islands djupaste sjö men krymper och expanderar allteftersom isen fryser och smälter. Den årliga processen lämnar isblock här och där som smyckar landskapet och gör sjön till en populär turistattraktion. 
  Foto: Thinkstock/ Andreas Tille/ Creative Commons.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!