Dagens bild: Central Park ur en annorlunda vinkel

Detta är en sådan bild man kan stirra på i flera minuter. Man liksom sugs in i den. Det finns oändligt med härliga bilder från Central Park men den här är i en klass för sig.

Dagens bild: Central Park ur en annorlunda vinkel

Bilden

Fotot är taget av Sergey Semenov och han vann pris för just denna bild. De skarpa linjerna runt parken och det tydliga rutmönstret runtomkring är otroligt häftiga. Har man dessutom varit i parken och i områdena som omger den blir det extra spännande att se om kan hitta gator man besökt.

Central Park

Den enorma parken sträcker sig från den 59:e och 109:e gatan på Manhattan i New York. Den är 3,4 kvadratkilometer stor och besöks av flera miljoner personer varje år. Om du inte nyttjar parken till joggingturer, hundrastning eller avslappnande häng kan du istället gå på zoo, gå på konserter, ta en tur med häst och vagn eller paddla kajak. 

Foto: Sergey Semenov

Detta visste du inte om Central Park

 

1. Krokiga vägar

Det finns bara en enda rak väg i hela parken. Den kallas "The mall" och är den bredaste av vägarna genom de grönskande områdena. Central Parks grundare ville ha så mycket slingrande vägar som möjligt, för att ge invånarna en plats där de kunde vila från stadens rutnät till gator.

2. Lyktorna visar vägen

Om du tappar bort dig i parken finns ett fiffigt lyktsystem som kan leda dig till rätta. Varenda en av de 1 600 lamporna runtom i parken är nämligen märkta med ett nummer. Hittar du en lyktstolpe med nummer 8616 betyder det att du är nära 86:e gatan. De två sista siffrorna berättar om du är på östra eller västra sidan av parken. Jämna siffror representerar öst och udda nummer presenterar väst. Så få inte panik när parken känns för stor. Leta upp en lyktstolpe!

3. Exotiska djur

Sommaren 2001 upptäcktes en alligator i Harlem Meer, sjön som ligger högst upp i Central Park. Den höll besökarna nyfikna och småskrämda i en vecka innan den fångades av "alligatorbrottare" som flugits in från Florida.

Källa: Thrillist

Foto: Sergey Semenov

En större version av bilden hittar du här.

Missa inte: