• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är världens mest tätbefolkade ö

  Låt oss introducera Santa Cruz del Islote. Den lilla ön som ligger strax utanför Colombia är bara 200 meter lång och 60 meter bred. Trots den lilla ytan bor det över 1 200 personer här – något som gör den till världens mest tätbefolkade ö.

  Här är världens mest tätbefolkade ö
  Karibiska färger på världens mest trångbodda ö – Santa Cruz del Islote. Foto: Hotel Punta Faro/Wikimedia.

  Santa Cruz del Islote är inget för den som är mån om personligt utrymme ­ ­– ön är nämligen fyra gånger så tätbefolkat som Manhattan. 

  Enligt lokala legender upptäcktes Santa Cruz för 150 år sedan av några kringflackande fiskare som beslutade sig för att spendera natten där.

  På grund av att ön inte hade några myggor – en ovanlig företeelse i området ­– sov de så gott så att de beslutade sig för att stanna kvar för resten av sina liv. Det skriver resemagasinet Condé Nast Traveller. 

  Nu bor lite mer än 1 200 personer på den cirka 9 700 kvadratmeter stora ytan. Totalt finns här cirka 90 hus, två butiker, en skola och en restaurang.  Det finns inget rinnande vatten utan det levereras var tredje vecka av den colombianska flottan. En soldriven generator hålls igång fem timmar om dagen och förser öborna med el. 

  De flesta som bor här arbetar med turism och pendlar till fastlandet eller till någon av de närliggande öarna i San Bernando-skärgården, en skärgård som utgörs av nio korallöar belägna i det Karibiska havet och i vilken Santa Cruz ingår.  

  Det finns inte heller något sjukhus, någon begravningsplats eller några poliser. Det finns dock en säkerhetsvakt som arbetar på skolan. Men brottsligheten är låg och många invånare är övertygade om att de, trots de något asketiska levnadsförhållanden ­– bor i ett paradis.

  – Livet här är lugnt och njutningsfullt, konstaterar invånaren Juvenal Julio, 66 år, i en artikel i Toronto Star.

  – Vi har inget våld, vi har inget behov av poliser, alla känner varandra och vi njuter av våra dagar. Det är ett underbart liv. 

  Missa inte! 

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!