Annons
Annons
Börja inte berätta från början. Börja reportaget där reseupplevelsen är som häftigast, vackrast, mest spännande. Foto: Getty Images

Börja inte berätta från början. Börja reportaget där reseupplevelsen är som häftigast, vackrast, mest spännande. Foto: Getty Images

Restips

Res och skriv – 6 tips som gör dig till en bättre reseskribent

Börja inte från början, säg adjö till dina vänner och skriv inte att regnet står som spön i backen. Vagabonds Per J Andersson ger dig tio handfasta råd som gör dig till en bättre reseskildrare.

Text: Redaktionen • 2020-11-03 Uppdaterad 2022-02-23

1. Säg adjö till resvännen

Att resa med familj och vänner är trevligt. Men förödande för en reseskribent. När du reser med sällskap sjunker din iakttagelseförmåga till ett minimum. Dessutom händer det sällan något spännande när ni är flera, eftersom omgivningen ser er som en sluten grupp och vågar inte ta kontakt.

Bäst är att antingen resa solo – vilket leder till flest spontana möten – eller med fotograf som har samma syfte med resan som du, alltså att skildra den. Om du trots allt reser med familjen/vännerna, se då till att upprepade gånger lämna dem för en förmiddag eller heldag – och bege dig ensam ut i verkligheten med uppmärksamheten påslagen och anteckningsblocket och pennan i högsta hugg.

2. Börja inte från början

Jag var på skördevecka på grekiska ön Amorgos med min sjuåriga dotter. Jag skulle skriva om resan i Vagabond och hon skulle skriva en text att redovisa för fröken och klassen. En dag insåg hon att hon låg efter. Det var redan kväll och hon hade inte skrivit en rad den dagen.

– Skriv om när vi räfsade ner oliver från träden med röda plastkrattor. Det var ju dagens höjdpunkt, föreslog jag.

– Men det går inte, svarade hon. Jag måste ju börja med att skriva om frukosten. Den kom ju först!

Jag tror att de kronologiska redovisningarna i småskolan fortfarande spökar hos många reseskribenter. Jag minns en text som skickades in till Vagabond som började på flygbussen till Arlanda flygplats och först på sidan tre nådde fram till safarin på savannen i Kenya, som var berättelsens huvudämne. Nej, skippa uppmarschen. Plocka russinen ur kakan. Och kronologin ska du stöka runt i som du vill. Ta inte allt i den ordning som det inträffade, ta det i den ordning som skapar den mest spännande berättelsen.Res och skriv – 6 tips som gör dig till en bättre reseskribent

Du är hemma igen. Sitter vid tangentbordet och ska skapa det där häftiga spännande resereportaget. Anteckningar och tidningsklipp ger dig stoff. Men hur ska jag komponera texten? Foto: Per J Andersson

3. Slå på din inre radar

Så fort du anlänt måste du börja iaktta. Jag brukar tänka att jag slår på min inre radar som skannar av omgivningen. Radarn är påslagen under hela resan. Det är först när jag lämnar landet som jag ska skildra som jag slappnar av igen. Ständigt funderar jag på hur den nya miljön ter sig. Vad är det för färg på husen? Hur låter det när vinden blåser genom palmernas blad? Hur känns det i mig när hon berättar det där? Varför blir jag äcklad av de där harklingarna? Vad har han för sorts kläder på sig egentligen? Hur luktar det i gränderna? Vad mässar hinduprästen om? Vad står det på reklamskyltarna?

Anteckna mycket. Anteckna mer än vad du egentligen tror att du har nytta av. När du väl sitter vid tangentbordet därhemma och ska skildra resans främmande miljö kommer du att tacka dig själv om du har rikligt med den här typen av miljöskildrande och inåtkännande anteckningar.

4. Våga utsätta dig

Om du alltid backar ett steg och aldrig vågar ta kontakt med främmande människor är sannolikheten stor att din resetext kommer att kännas tom och innehållslös. Kanske vacker och målande, men livlös. En reseskildring blir urtrist om den bara är ett svep över ett landskap, hur exotiskt det än är. Sven Hedin kunde rida förbi i sporrsträck och skriva så för hundra år sedan, eftersom läsarna härhemma var så svältfödda på berättelser om främmande landskap. Men det är vi inte idag. Därför måste det moderna resereportaget bjuda på möten med människor, för att visa på det unika kulturmötet och de egenheter som finns under globaliseringens tunna fernissa.

5. Skippa klichéerna

Regnet öser ner – då är det lätt att skriva att “regnet står som spön i backen”. Solen strålar – då är det lätt att skriva “solen skiner från en molnfri himmel”. Men stopp! Det där är färdiga formuleringar som använts så många gånger att de blivit urvattnade. Dessutom är de opersonliga.

Ta istället fram anteckningsblocket när du är på plats och försök att med egna ord formulera hur det ser ut och hur det känns i dig när du upplever det häftiga regnet och det starka solskenet. Det betyder inte att du ska undvika att skriva om väder. Väderbeskrivningar är effektiva när det gäller att skildra platser i världen som inte är som hemma. Dessutom styr olika vädertyper olika känslomässiga stämningar – mycket användbart.

Res och skriv – 6 tips som gör dig till en bättre reseskribent
Utan ett välfyllt anteckningsblock med sig hem från resan är det svårt att skapa ett bra resereportage. Foto: Per J Andersson

6. Lär dig bygga lego

Så är du hemma igen. Ditt anteckningsblock är fullt av anteckningar med miljö- och personbeskrivningar och citat från människor du mött. Dessutom har du en rejäl bunt urklippta/utskrivna bakgrundsartiklar och kanske några lästa romaner och faktaböcker fulla med post-it-lappar inklistrade där du hittat nyttiga citat. Men var ska jag börja och i vilken ordning ska jag ta det? Fråga dig själv: när jag efter hemkomsten muntligen berättade om resan för bästa vännen, vad började jag med då? Förmodligen är svaret på den frågan också svaret på hur du ska börja reportaget.

Res och skriv – 6 tips som gör dig till en bättre reseskribentRedaktör Per J Andersson på reportageuppdrag på indiska Andamanerna. Foto: Johan Marklund

Text: Redaktionen • 2020-11-03
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top