• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Resandet gör dig socialt kompetent"

  De som gnäller har rest för lite, skriver Vagabonds krönikör Per J Andersson.

  "Resandet gör dig socialt kompetent"

  Herrbastun på kommunala badhuset är epicentrum för upprörda utbrott av missnöjsamhet. Men frågan är om inte sociala medierna gått om bastun i gnällighet. Till skillnad från i bastun, där det bara gnälls, skryts det också på nätet, men då bara om egna förtjänster. När det gäller synen på SJ, kollektivtrafiken, invandrarna och det allmänna tillståndet i samhället, då gnälls det lika frejdigt på internet som i herrbastun. Aldrig är något ens normalt. Allt är galet. Vilket tjyvsamhälle vi lever i! Det var bättre förr! Och folk är ju inte kloka!

  Varför denna svartsyn och brist på förtröstan? Jag tror inte att det beror på att bastugubbarna och Flashback- och Facebookpessimisterna vaknat på fel sida.

  Jag tror att det beror på att de rest för lite.

  Ja, det är bra med kritiskt tänkande: att inte godta allt som auktoriteter försöker slå i oss. Men nej, det är inte bra om det kritiska tänkandet övergår i surmulen förväntan på att det kommer att gå åt helvete. Då har missnöjet övergått i patologisk håglöshet och inskränkthet. Sjukdomsorsak: för lite resande. Medicin: resor på egen hand i främmande kulturer.

  En veckas charter är som att ta Treo mot själsligt mörker eller Alvedon mot brott på lårbenshalsen. För att få positiv effekt måste du lämna solstolen och nosa på någon annans verklighet. Helst ska resan inte vara fri från överraskningar. Det kan till och med vara bra att bli besviken och tvingas omvärdera, omprioritera och improvisera.

  Enligt en studie som publicerats i Journal of Personality & Social Psychology gör resor som innehåller överraskningar och kulturmöten att du efter hemkomsten blir öppnare, vänligare, mer utåtriktad och mer känslomässigt stabil. Dessutom blir du mer målinriktad och bättre på att slutföra påbörjade uppgifter. Resandet gör dig alltså inte bara till schystare vän och bättre partner, utan också till en pålitligare arbetskollega. 

  Människor som hatar att resa är lätta att känna igen. De är oftare lättstressade och blir oroliga när oförutsedda saker inträffar. Dessutom hänger de upp sig på de idioter som trots allt finns, istället för att strunta i dem och leta reda på andra, trevligare människor. För resenären har det blivit en överlevnadsstrategi att snabbt läsa av och förstå människor i nya sociala sammanhang.

  Resans botande effekt på sjuklig missmodighet uppstår när du lämnar din trygghetszon och upptäcker att livet funkar fint även om du inte har full kontroll. Att resa i andra kulturer ska vara att förlora fotfästet för en stund och tvingas lita på att det löser sig ändå.

  Att resa är att utsätta sig för nya ljud, dofter och sedvänjor och trots sin osäkerhet och rådvillhet lista ut hur man ska bete sig gör att man blir bra på att hantera nymodigheter. Att resa är att lära sig att samma problem kan ha flera olika lösningar. Att resa är att skaffa sig ett inre lugn så att man inte får nervöst sammanbrott när pendeltåget är tio minuter försenat eller arbetsplatsen omorganiseras.

  Det finns med andra ord många bra anledningar att lämna gnällbastun och gnällinternet, ge sig ut i världen, utmana sina förutfattade meningar och på köpet bli en mer social och kompetent människa.

  "Utsikten över Himalaya var bedårande". Foto: Thinkstock.

  3 x kompetensutvecklare

  Res enkelt

  Att resa har blivit en lyxfälla. Som om njutning var synonymt med frosseri. Tillbaka till rötterna: testa att åka tåg och buss, bo på vandrarhem och pensionat och boka rum i hem via Airbnb. Minnen av möten med människor varar längre än minnen av designade hotellmiljöer.

  Res spontant

  Om du förbokat varenda transport och vartenda hotell finns inget utrymme för improvisation. Visst är det praktiskt att i förväg veta vad som ska ske, men våga släppa loss och låt åtminstone en del av resan vara oplanerad. Spännande saker väntar.

  Res som lokalborna

  Att flyga mellan Katmandu och New Delhi går snabbt. Att ta bussen tar tid. Men det är bussresan som ger dig insikterna. Sätet var hårt, men utsikten över Himalaya bedårande och nepaleserna som du drack te och pratade om livet med glömmer du aldrig.

  Läs även: 

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!