• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad gäller för provisoriskt pass?

  Kan man åka med provisoriskt pass till Turkiet? Och gäller provisoriskt pass i USA? Vagabond ringde upp Anna Diagos som är passhandläggare på Arlanda för att reda ut reglerna för tillfälliga pass.

  Vad gäller för provisoriskt pass?
  Så här ser ett provisoriskt pass som är utfärdat i Sverige ut. Foto: Lars Hedelin/Polisen.

  Var gäller inte provisoriska pass?
  – Det vi vet är att Dubai inte godtar provisoriska pass. I Indonesien kan man numera resa visumfritt, men inte med provisoriskt pass, då behöver du ansöka om visum i förväg. Är man osäker på vad som gäller är det alltid enklast att ringa respektive ambassad, säger Anna Diagos.

  Alanya, Turkiet. Foto: Thinkstock.

  Gäller provisoriska pass i USA?
  Ja, men eftersom man får ett nyss passnummer måste man göra om sin ESTA-ansökan.

  Gäller provisoriska pass till Turkiet?
  Ja, provisoriska pass som är utfärdare i Sverige är giltiga för resor till Turkiet. Provisoriska pass som är utfärdade i utlandet är inte giltiga.

  Måste man boka tid för provisoriska pass?
  Nej, men det kan vara bra att vara på passexpeditionen i god tid. 

  Hur mycket kostar ett provisoriskt pass?
  Avgiften för ett provisoriskt pass är 980 kr i Sverige. Ansöker man om ett provisoriskt pass i utlandet kostar det 1 600 kr och regler samt utfärdande är lite annorlunda. De gäller enbart för hemresor till Sverige eller det land som den svenska medborgaren är bosatt i.

  Måste man ha flygbiljetter för att få ett provisoriskt pass?
  – Nej, men du behöver kunna styrka ditt behov av ett provisoriskt pass så därför brukar vi fråga om att få se flygbiljetter. Men det varierar i fall till fall och om man behöver ett pass för att få visum kan undantag göras, säger Anna Diegos.

  Kan man resa i flera länder med ett provisoriskt pass?
  Ja. Ett provisoriskt pass är giltigt för en resa. Med det räknas den perioden från att du lämnar Sverige till att återvänder till Sverige. 

  Hur länge är ett provisoriskt pass giltigt?
  – Ett provisoriskt pass är giltigt för en resa och den maximala giltighetstiden är sju månader och tre dagar. Så om du ska resa till Turkiet som kräver att passet ska vara giltigt i minst 150 dagar vi inresa kan du få en längre giltighetstid även om du bara ska vara borta en vecka.

  Kan en kompis styrka min identitet om jag inte har en giltig id-handling?
  Nej, såvida ni inte är sambos. Om du inte har giltig legitimation måste någon annan styrka din identitet. Det kan vara din make/maka, registrerad partner, din sambo(ni måste vara skrivna på samma adress), förälder, mor- eller farförälder, ett myndigt barn eller syskon, god man eller i vissa fall, din arbetsgivare. Om din arbetsgivare ska styrka din identitet måste det dock vara firmatecknaren på arbetsplatsen.

  Vad gäller för provisoriska pass till barn?
  Vid utfärdandet av provisoriska pass till barn gäller samma regler för vanliga pass. Om ett barn har två vårdnadsgivare krävs båda vårdnadshavares medgivande. Om endast en vårdnadsgivare ska följa med måste den andra vårdnadsgivaren fylla i ett bevittnat medgivandeformulär som du hittar på polisens hemsida.

  Behöver man ansöka om provisoriskt pass för resor inom Norden?
  Nej, svenska medborgare behöver inte pass inom Norden. Men ett giltig id-kort kan vara bra för att kunna styrka din identitet om du till exempel ska ta in på hotell.

  Kan jag få ett provisoriskt pass på Kastrup flygplats?
  Nej. Men man kan ansöka om provisoriska pass i utlandet på ambassader, generalkonsulat eller konsulat. De är inte lasergraverade och gäller som regel bara för en resa till det land som den svenska medborgaren är bosatt i.

  Var kan jag ansöka om provisoriskt pass?
  Provisoriska pass utfärdas på ett fåtal platser i Sverige. Arlanda, Göteborg Landvetter, Göteborg Passcentralen, Karlskrona, Karlstad, Luleå, Malmö Drottninggatan, Malmö-Sturup, Nyköping Skavsta, Umeå och Västerås.

  Vad händer med passet sen?
  När du kommer tillbaka till Sverige beslagstags passet av polisen om du har rest till ett land utanför Schengen. Har du rest till ett land utan gränskontroll ska du lämna tillbaka passet till valfri passexpedition. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!