Annons
Annons

Svenska Louise bodde i Milano i elva års tid och älskade den italienska livsstilen. Foto: Louise Laurenius/Unsplash

Italien

Louise om att bo i Milano: “Italienare är mästare på att njuta”

Louise flyttade från den skånska myllan till storstadslivet i Milano för en vardag kantad av italiensk livsglädje, höga smakupplevelser och jakten på sin egen sanning.

Text: Karin Wimark • 2023-10-07 Uppdaterad 2023-10-19

Milano är storstaden där modeindustrin möter fotbollsjättar, aperitivo hör till vardagen och italienare samlas för att göra karriär. Här är gatorna ett socialt vardagsrum, klosterkyrkor gömmer storslagna Da Vinci-målningar och gastronomin ligger i framkant. Milano är dessutom en smältdegel av olika nationaliteter och med italienska mått en rätt stressig stad – något lokalborna dock hanterar med bravur.

– Italienarna är mästare på att njuta, oavsett om det är av morgonkaffet i baren eller semestern med kompisarna vid havet. Gudarna ska veta att italienarna inte alltid har det så lätt – ekonomin är dålig, lönerna låga och statsapparaten fungerar inte direkt smärtfritt. Ändå lyckas man se det fina i livet. Man tar till vara på varandra, är stolta över sitt land och de otroliga rikedomar som finns och lever så passionerat man kan, säger Louise Laurenius.

Föll pladask för Italien 1994

Louise Laurenius är skånetjejen som bytte rapsfälten mot storstadslivet i Milano år 2012. Tanken var att stanna i ett halvår. Istället tog det henne nästan 11 år att flytta tillbaka till svensk mark – denna gången till Stockholm där hon bott sedan maj 2023.

– Jag försöker anpassa mig till det svenska livet, men saknar Italien varje dag och gör mycket för att bibehålla banden med mitt andra hem. Jag lever för mat (mycket italienskt, såklart) och resor, och delar med mig av detta på mina sociala medier (se nedan).

Läs också: 10 tips i Milano – krogar, barer & utflykter med tåg

Flod som går genom en stad.
Milano är storstaden italienare flyttar till för att göra karriär. Foto: Unsplash

Första mötet med Italien minns hon som igår. Det var 1994, året då När vi gräver guld i USA spelades på varenda radiostation och hennes fotbollstokige bror skulle se varenda match på uteserveringarna i Monterosso där hon och familjen var på semester. För Louise var det första gången i Italien. Första gången hon badade i Medelhavet. Första gången hon åt riktig gelato. Och det var kärlek vid första ögonkastet.

– Jag kanske inte insåg det där och då, men såhär i efterhand är jag övertygad om att jag redan där bestämde mig för att min framtid på något sätt skulle inkludera Italien.


Namn: Louise Laurenius | Ålder: 36 | Bor: Stockholm | Yrke: Copywriter & Content Producer i det egna bolaget Primavera Content AB. | Instagram @louiselaurenius | Drömmer om: Att få ge ut en kokbok kombinerad med restips och inblickar från Italien. Att få göra en ny, modern version av TV-programmet Solens Mat.

Varför valde du att flytta till Milano?

– Jag arbetade rätt hårt på att ta mig till Italien, på ett eller annat vis. Efter gymnasiet gjorde jag en säsong i Gressoney la Trinité i de italienska alperna. När jag började plugga på universitetet var min största motivation att man kunde åka på utbyte till Italien under termin fem (då var jag i Florens). Och när jag hade tagit min kandidat sökte jag ett internship på Business Swedens italienska kontor i Milano. Jag fick det, och flytten gick dit. Jag valde inte Milano, Milano valde mig.

Vad hade du för förväntningar?

– Jag vet inte om jag egentligen hade så stora förväntningar. Jag hade aldrig varit i Milano tidigare och visste inte alls vad staden skulle erbjuda. Precis som många andra, hade jag en bild av att Milano skulle vara en grå och industriell stad. Helt fel, såklart. Milano är mycket mer än så.

Vad är Milano för dig?

– Milano är unikt i sitt slag. Staden skiljer sig från resten av Italien. Till de som aldrig tidigare besökt Italien brukar jag säga att de kanske inte ska börja med Milano – vi svenskar har nämligen en föreställning av vad Italien är, och Milano kommer inte leverera den bilden. I alla fall inte vid första anblicken. Men när man skrapar lite på ytan är det lätt att se vad Milano har att erbjuda. I svenska mått mätt är det inte världens mest organiserade stad, men i italienska mått är det det. Staden är framåt. Innovativ. Det är mode, mat, business and pleasure i en härlig blandning. När jag bodde i Florens kändes det som att jag levde i en (underbar) bubbla. I Milano kändes allt mer på riktigt.

Läs också: Upptäck Bergamo och Brescia – Italiens kulturhuvudstäder 2023

Gata i Milano med människor.
Till skillnad från i Sverige är det alltid liv och rörelse på gatorna i Milano. Foto: Getty Images

Vilken är den största skillnaden mellan en vardag i Italien kontra Sverige?

– Jag älskar att det alltid är liv och rörelse ute på gatorna i Milano. Jag fick en smärre panikattack i vintras när jag var på besök i Stockholm och det var kolsvart ute och inte en själ på gatorna redan klockan 21. Det är nog den största kontrasten. Att man lever sitt liv inom husets fyra väggar i Sverige, medan man tar ut det på gatorna och restaurangerna i Italien.

– Fördelen med att bo i Sverige kontra Italien, är att allt är mycket lättare här hemma. Saker och ting är organiserade. Vi kan klaga på hur mycket vi betalar i skatt eller på politiker som inte gör det de ska. Men fler borde kanske testa på att leva i Italien för att få lite perspektiv på det hela. Sverige är en utopi i jämförelse.

Hur var dina språkkunskaper?

– Bristfälliga. Jag hade tagit någon enstaka kurs i Sverige och stakade mig fram under en lång tid innan det lossnade. Jag rekommenderar de som vill flytta till Italien att satsa mer på att lära sig språket – men samtidigt är ju det bästa sättet att lära sig att befinna sig på plats.

Vilket är ditt favoritkvarter i Milano?

– I Porta Venezia finns gatan Via Melzo där flera av mina favoritrestauranger och barer ligger, så där hänger jag mer än gärna. Men jag gillar också att strosa runt i ”mina” kvarter runt Cinque Vie, eller vid De Angeli där det finns en del bra affärer och restauranger. Det samma gäller området runt Zona Risorgimento – otroligt mysigt bortom turistkaoset.

Du jobbar ju mycket med mat – vad gör Milano till en sån bra matstad?

– Det som skiljer Milano från resten av Italien är att du här kan hitta mat som inte enbart är traditionellt italiensk. Här är man snabbare på att inspireras av andra kulturer och tänka mer modernt än i exempelvis Rom. Med det sagt, hittar du också flera traditionella trattorior där du kan äta lokala specialiteter från både Milano och Lombardiet. Några av stadens mest kända rätter är risotto milanese (saffransrisotto) som ofta serveras tillsammans med ossobuco (kalvlägg) samt costoletta alla milanese (Milanos version av wienerschnitzel – men också helt annorlunda om du fråga italienarna själva).

Läs också: Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

– Milano är också platsen där aperitivon föddes och det märks än idag på stadens gator och torg. Milaneser älskar att ses för en social drink på kvällarna, oavsett om det är efter jobbet en tisdag eller innan festen en lördag. Jag älskar verkligen älskar hela konceptet med aperitivo! Den är så djupt rotat i den italienska kulturen, att den mer eller mindre blivit det främsta sättet att socialisera på. Det finns inga krav. Inga måsten. En aperitivo handlar först och främst om mötet: med vänner, med familjen, med kollegorna, med en date. Det är stunden på dagen då italienare socialiserar och uppdaterar varandra om livet – och det är så okonstlat och fint på alla sätt och vis!

Vinglas som skålar.
Gör som italienarna och slå dig ner för en aperitivo framåt eftermiddagen med vänner och bekanta. Foto: Louise Laurenius

Vad har varit den största utmaningen?

– Att gå sin egen väg är fantastiskt på många sätt och vis – men utmaningen i det, är att ingen har några svar på dina frågor. Du får komma fram till din egen sanning och försöka lösa situationer efter egen förmåga. Jag vet inte hur många gånger jag varit i kontakt med institutioner i både Sverige och Italien för att få svar, men det är sällan jag fått några tydliga lösningar. Så ja, det har nog varit den största utmaningen. Att komma över känslan av att man gör något ”fel” bara för att man inte följer den utstakade vägen och gör som alla andra.

Vilket är ditt bästa tips till någon som drömmer om att bo utomlands?

– Gör din research, lär dig språket, skaffa dig ett jobb innan du åker iväg (jag kan bara tala för Italien, men det är otroligt svårt att skaffa sig ett jobb på plats utan kontakter eller kunskaper i italienska). Men när jag tänker efter hade jag knappt gjort någon research, talade enbart bristfällig italienska och hade inget jobb (enbart en obetald praktik) när jag flyttade. Jag tror det viktigaste är att drivas av sin passion och stålsätta sig med lite jävlar anamma. Man ska också vara beredd på sju svåra år (typ), men om man flyttar av rätt anledning kommer det vara värt det.

Läs också:

Matprofilen Therese om att bo i Rom – “som en kärlekssaga”

Roms bästa restauranger – pizza, pasta och passion

Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn


Text: Karin Wimark • 2023-10-07
ItalienRestipsGuideIntervjuMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top