• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varning för ficktjuvar – här är riskerna att drabbas störst

  När du reser till Barcelona bör du hålla ett extra hårt grepp om din plånbok. Över 300 personer om dagen anmäler nämligen att de fått sina fickor länsade i den spanska turistfavoriten. Det visar en sammanställning över Europas värsta städer för att råka ficktjuvar från Tripadvisor.

  Varning för ficktjuvar – här är riskerna att drabbas störst
  I Barcelona är risken för att du ska råka ut för ficktjuvar störst i Europa. Foto: Bigstock.

  Att få sina ägodelar stulna kan verkligen förstöra semestern. Och enligt en sammanställning från resesajten Tripadvisor är Barcelona den staden i Europa där risken att råka ut för ficktjuvar är värst.

  Flest stölder sker på stadens paradgata Las Ramblas. Det är vanligt att tjuvarna samarbetar med varandra i organiserade gäng – oftast märker du inte ens vad som har hänt förrän långt senare. 

  Här sker flest fickstölder 

  1. Barcelona, Spanien

  På den populära gatan Las Ramblas blir många turister av med plånböcker, mobiler och pass dagligen.

  Staden är känd som Europas ficktjuvshuvudstad. Så många som 300 turister om dagen blir bestulna.

  2. Paris, Frankrike

  Louvren i Paris är en av ficktjuvarnas favoritplatser.

  Ljusets stad är inte bara känd för sin romantiska atmosfär utan är även notorisk för dess ficktjuvar. Kring Louvren och Eiffeltornet och andra platser som många människor rör sig på ska du hålla särskild uppsikt.  

  3. Madrid, Spanien 

  På det ståtliga torget Plaza Mayor flockas ficktjuvarna.

  Madrid är den näst värsta staden när det kommer till ficktjuvar. På tunnelbanan och torgen Plaza de Cibeles samt Plaza Mayor är riskerna störst.

  4. Prag, Tjeckien

   

  På Karlsbron passerar hundratals turister om dagen. Det gör bron till ett utmärkt arbetsplats för tjuvar.

  Till skillnad från i många andra städer arbetar ficktjuvarna i Prag oftast själva. Några platser där du bör hålla extra uppsikt över dina ägodelar är Karlsbron (Karlův most), gatan Karlova, det gamla torget (Staroměstské náměstí) och Wenceslas-torget. 

  5. Rom, Italien 

  Piazza Cavour i Rom är en av platserna där du bör hålla extra hårt om plånkan.

  Här härjar ficktjuvarna vid några av de populäraste sevärdheterna som Vatikanstaten, spanska trapporna och Colosseum. Riskerna är även större vid Trionfale, Via Emo och Piazza Cavour.

  5 tips för att undvika ficktjuvar

  1. Ha aldrig din plånbok i bakfickan – där når tjuven den utan problem.

  2. Gå inte på distraktionstaktiker – om någon spiller något på dig, tappar något framför dig eller närmar sig dig på ett suspekt sätt ska du hålla ett hårt grepp om dina ägodelar.

  3. Var inte naiv – ficktjuvar jobbar ofta i gäng och även ett barn eller en till synes harmlös pensionär kan vara med på bluffen.

  4. Var alert om du befinner dig i trånga utrymmen. Undvik att stå nära dörrarna i tunnelbanan eller på bussen. När dörrarna öppnas kan tjuven enkelt tränga sig förbi dig och sticka ner en hand i din väska utan att du reagerar på hur nära hen är.

  5. Hjälp inte tjuven – försöka att minimera antalet värdesaker du har med dig och låt det inte synas på dina kläder. Ju större bula desto enklare blir det för tjuven att hitta din plånbok.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!