• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Karin leker familjeliv i Thailand

  "Family four" – Vagabonds krönikör hälsar på i ett svensksamhälle i Thailand.

  Karin leker familjeliv i Thailand
  Just nu: Funderar både på Sydostasiens värme och en Östersjövik bortanför Tallinn där isen håller för långfärdsskridskor.

  Ibland på kvällarna, när barnen har somnat, äter vi smågodis framför tv:n. Det går att köpa lösgodis på en av dykfirmorna nämligen, direktimporterat från Sverige. Men det försöker vi hålla hemligt för ungarna. Åldern och vår smak för godis har vi gemensamt, jag och min kompis, men i övrigt ser våra resor rätt olika ut nuförtiden. Hon med sina barn och deras skolterminer, jag med min ryggsäck och oklara planer.

  Men nu har jag tagit paus från backpackerverksamheten och gör ett nedslag i en alldeles vanlig svensk vuxentillvaro, och det är riktigt bekvämt. Särskilt om man gillar svenskt smågodis.

  På dagarna går barnen i skolan enligt svensk studieplan, fast med naturkunskap i djungeln och gympalektioner på stranden. De kommer hem med sand i kläderna och säger saker som "Men åh, mamma, aroi mak-maa heter det", när min kompis gör trevande försök att peka ut en vattenmelon hos frukthandlaren. De får laga thaimat, rida elefant, besöka tempel och moskéer och donera bra-att-ha-grejer till en fattigare, thailändsk skola. 

  Men där de bor, på stranden Klong Dao på ön Koh Lanta, är nästan alla från samma land: Sverige. De har skolscheman och läxor och utflykter och fredagsmys. Och mammorna går ut på onsdagar och papporna på torsdagar. Det är som att vara på besök i en annan kultur. En som kanske borde vara min egen.

  – Family One? ropar servitrisen för att överrösta barnen och börjar ta beställningar från ett av paren på andra sidan bordet. De beställer chilirätter med ris till sig själva och svenska köttbullar till barnen. Family Two kör ungefär samma upplägg och Family Three (det är min kompis och hennes barn det) inleder en diskussion om huruvida glass verkligen är middagsmat innan de kan enas om vad de ska ha från menyn, medan jag tar en bananshake med mörk rom för nerverna.

  Egentligen skulle Family Three bestå av en person till, men han hade visst haft en affär vid sidan av i ett halvår, och det berättade han en eftermiddag i augusti när de skulle åka och storhandla. 

  Så nu blev det som det blev, och min kompis känner sig ibland lite udda bland alla solbrända kärnfamiljer. Men det är bra. Livet är behagligt. Viktigast här är ändå att man är någon typ av familj. För att inte förvirra restaurangpersonalen.

  – Family Four?

  Någon tittar uppfordrande på mig, och det är naturligtvis servitrisen. 

  – Family Four nöjer sig med en vegetarisk pad thai och en stor öl. Vi är inte så kinkiga i den här familjen, säger jag utan att någon uppfattar mitt försök till skämt.

  Pappa One tar en klunk öl och går sedan och hämtar dottern som trillat ur hängmattan och nu ligger och skriker att det var någon annans fel. 

  Nästa dag tränger jag in mig i en minibuss som går mot Malaysia. Passagerarna talar om Tibet och Kina, Laos och Kambodja. Platser de varit på och platser de är på väg till. Någon försöka komma på namnet på den där ökenstaden i Rajasthan där det hålls en kamelmarknad varje år.

  – Pushkar! säger jag och de nickar till svar. Jag är hemma igen. 

  3 bra backpackerpauser

  Spa på Bali
  En tajt budget är en nödvändighet om man ska vara borta länge och inte är gjord av pengar. Även om Indonesien inte är backpackerns billigaste land kan Bali bjuda på en uppsjö njutbara spabehandlingar till en bråkdel av vad det kostar hemma. En avslappnande dag i goda händer får du på Spa Bali i Seminyak. (spabali.asia/seminyak.php)

  Charmigt i Bangkok
  Khao San Road har sin speciella charm som gedigen backpackergata, men de flesta får nog av loppätna hostels efter första gången. Betydligt bättre och mysigare bor du på Phranakorn-Nornlen, där alla rum är unika. (phranakorn-nornlen.com)

  Smågodis på Koh Lanta
  Mången svensk backpacker har rusat in på dykfirman Lanta Diver på Koh Lanta med dreglet hängande från mungipan. Här säljs nämligen svenskt lösgodis till godisgrisar i exil! (lantadiver.se

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!