• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här hamnar mynt som kastas i önskebrunnar och fontäner

  Har du någon gång slängt ett mynt i en fontän och önskat dig något? Då är du en av tiotusentals. Enbart i den kända Trevifontänen i Rom slängs mynt värda upp emot 130 000 svenska kronor i veckan. Men vad händer med dem sen?

  Här hamnar mynt som kastas i önskebrunnar och fontäner
  En vanlig tradition är att stå med ryggen emot Trevifontänen i Rom och kasta ett mynt över axeln. Detta sägs göra att man garanterat kommer att få återvända till Rom igen. Foto: Istock.

  Fontänen i Rom är ett av världens mest populära turistmål. Varje dag kastar hundratals människor mynt i fontänen för att få sina innersta önskningar att gå i uppfyllelse. Bara efter sju dagar kastas i snitt mynt för så mycket som 130 000 svenska kronor i fontänen - det motsvarar närmare 10 miljoner kronor varje år. Men var tar alla dessa mynt vägen?

  Resemagasinet Travel and Leisure publicerade nyligen en artikel som ger svar på just den frågan. 

  När det kommer till fontänen i Rom spenderar personal från den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas nästan en timme om dagen med att samla ihop pengarna som sedan går till behövande. 2008 öppnade de till och med en stormarknad med lågprisvaror med hjälp av pengarna som samlats ihop från fontänen. 

  En annan fontän som samlar på sig mycket pengar över tid är Bellagiofontänen i Las Vegas. Även här doneras pengarna till välgörenhet. Dock behöver inte Bellagiofontänen i Las Vegas rensas på pengar lika ofta som Trevifontänen. Varje månad använder man en gigantisk dammsugare för att suga upp mynten vars värde uppgår till drygt 100 000 svenska kronor per år. Efter en pengatvätt – bokstavligen talat – skänks mynten därefter till ideella organisationer som till exempel Habitat for Humanity. 

  Buckingham Fountain i Chicago är en av världens största fontäner. Trots det samlar den endast på sig drygt 1700 kronor om året. Foto: Istock.

  Buckingham Fountain i Chicago är en av världens största fontäner. Trots det samlar den endast på sig drygt 1700 kronor om året. Foto: Istock.

  Vad som är intressant att notera är att en av världens största fontäner – Buckingham Fountain i Chicago endast samlar på sig drygt 1 700 kronor om året, en summa som också skänks till välgörenhet, skriver Travel and Leisure.

  H/t:Expressen.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!