Annons
Annons

Utforska Spanien med tåg! Vi guidar dig till bästa rutten genom landet. Foto: Getty Images

Restips

Tågluffa i Spanien – här är rutten du inte får missa!

Moderna snabbtåg tar dig smidigt mellan de spanska städerna. Res från Barcelona ner till Andalusien i söder!

Text: Per J Andersson • 2023-06-10 Uppdaterad 2023-06-13

Barcelona – Valencia – Cordoba – Sevilla – Granada – Ronda – Algeciras

Barcelona

Direkt från Frankrike

Den enda spanska stad som har direkttåg från Paris. Därför en bra början på det spanska tågäventyret. Sommartid är stan proppfull med turister – och ficktjuvar, se upp! Men här finns förstås härliga ting att utforska: Gaudís arkitektur, Mirómuseet, sandstränderna på Costa Brava norr om staden och badorten Sitges söderut. Och så mitt i stan, kungen av tapasbarer, Bar Mundial på Plaça de Sant Agustí Vell som serverat top notch-tapas sedan 1925.

Läs också: En historisk promenad genom Barcelona

Ta direkttåget från Paris till Barcelona. Foto: Getty Images

Valencia

Paellans hemstad

Lika vacker som storasyster Barcelona, och lika bra mat, men mindre turistträngsel. Snabbtåget tar dig hit från Barcelona på bara 3,5 tim. Du anländer till Joaquín Sorolla-stationen, en av landets tjusigaste. I paellans hemstad irrar du runt i de krog- och bartäta gränderna – missa inte Vaqueta Gastro Mercat nära saluhallen – och promenerar i parken som slingrar sig fram genom stan som en orm, eftersom den anlagts på botten av den nu torrlagda Turiafloden. Här finns arkitekten Santiago Calatravas rymdskeppslika Ciutat de les Arts i les Ciències med museer och konsertlokaler. Bara en kort spårvagnsresa från centrum badar du från Playa Malvarosa och äter en paella marisco på Hemingways favoritkrog La Pepica.

Läs också: Detta får du inte missa i Valencia

Valencia är en favorit med färre människor, god mat och museum. Foto: Visit Valencia

Cordoba

Njut på kafé

Det supersnabba tåget tar dig till Cordoba på 3,5 tim. Utforska stan med moskékatedralen La Mezquita och de vackra torgen som är som gjorda för ljumma utekafésittarkvällar. En halvtimmes bussresa från centrum finns dessutom arabiska palatset Almodovar Del Rio där flera scener till Games of Thrones spelats in.

Sevilla

Slott, apelsiner & torg

Tåget från Cordoba tar dig till Spaniens vackraste stad på 45 min. Du möts av en ståtlig katedral, barer med snirkligt dekorerade kakelplattor, apelsinträdskantade gator, världsarvsklassade slottet Real Alcázar de Sevilla och storslagna Plaza de España med sina kanaler och broar. Kulinarisk utforskning av tapasbaren La Brunilda är ett måste.

Granada

Världsarv och arabiskt kaffe

Redo för mer världsarvsklassade arabiska influenser? Ta då tåget österut till Granada. Snabbaste tåget tar 2,5 tim. Utforska Alhambra som uppfördes för 700 år sedan av den moriska Nasriddynastin. Efter besöket i palatset dricker du en kopp arabiskt kaffe ur silverkanna på moriska kaféet Calle Calderia Nueva i de historiska kvarteren. Är du ute på vinter- eller vårtågluff tar du bussen de 8 milen till Sierra Nevada och åker skidor.

Missa inte ett besök i palatset Alhamra när du befinner dig i Granada. Foto: Unsplash
Paella eller – som man också säger – arroz de marisco – ja tack! Foto: Unsplash

Ronda

Ravin & bergsbyar

Från Granada är det en vacker 2,5 tim tågresa (byte i Antequera-Santa Ana) tillbaka västerut till den idylliska småstaden Ronda, belägen på 700 meters höjd intill den bråddjupa ravinen El Tajo. Många författare och konstnärer har tagit sin tillflykt till stan med Spaniens äldsta tjurfäktningsarena och den ikoniska bron, som för övrigt avbildas i Disneys tecknade saga om tjuren Ferdinand. Härifrån gör du utflykter med buss eller hyrbil till de vita bergsbyarna (Ruta de los Pueblos Blancos), varav Zahara de la Sierra förmodligen är vackrast.

Algeciras

Byt kontinent för en dag

Ta tåget 1,5 timme söderut och kliv av nära Spaniens sydligaste udde. Härifrån går färjor över sundet till marockanska Tanger. Varför inte byta kontinent för en dag eller två och smaka på Afrika? I närheten finns också brittiska enklaven Gibraltar med sin ikoniska klippa och surfmeckat Tarifa med sina vida stränder.

En resa med Al Andalus bjuder på lyx och vackra vyer! Foto: J Alonso/Renfe

3 andra spanska tågäventyr

1. Santiago de Compostela–Vigo

Tåget från målet för pilgrimsvandringen på El Camino rullar längs atlantkusten ner till den galiciska hamnstaden Vigo där du frossar i musslor, skaldjur och fisk.

2. Palma–Sóller

Tågen på den smalspåriga järnvägen till Sóller i Mallorcas Tramuntanaberg har rullat sedan 1912. Strålande vyer. Fortsätt med vintage-spårvagnen ner till hamnen.

3. Spanska lyxtåg

Spanien har flera lyxtåg, som El Transcantabrico Gran Lujo, Costa Verde Express och Al Andalus. Inget för sparsamma eller fattiga. En veckas tågresande i lyx och flärd inklusive allt kostar från 40 000 kr. Boka på spaintraintours.com.

Sugen på mer tåg? Läs också: 8 vackra tågrutter du inte får missa

Om du befinner dig på Mallorca kan du ta tåget till Sóller. Foto: Unsplash

Tåg i Spanien

Spanien är ett U-land när det kommer till digitala tågbokningar. Trots att platsbiljett krävs på alla långdistanståg kan den inte köpas online, utan bara på stationen eller via resebyrå. Regionaltåg kan du precis som i andra europeiska länder åka med utan platsbiljett.

Läs mer om tågresor världen runt!

Artikelförfattaren har skrivit boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront 2019). På Adlibris kan du skaffa den till sommarbokreapris!


Text: Per J Andersson • 2023-06-10
RestipsSpanienTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top