• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Frågor och svar om att resa ensam

  Frågor och svar om att resa ensam. Av alla frågor som kommer till redaktionen är frågorna kring att resa ensam de allra vanligaste. Här ger vår flitige ensamresenär och redaktör Tobias Larsson svar på tal.

  Frågor och svar om att resa ensam

  Vad är det bästa med att resa själv?

  - Friheten och att man får öva sin sociala förmåga. Man blir helt enkelt tvungen att bli mindre stel, mindre "svensk" om man så vill. Man får bjuda mer på sig. Dessutom är man i "socialt underläge" om man reser själv, vilket gör det lättare att bli inbjuden och välkommen i andra grupper.


  Vad är det sämsta?

  - Ibland kan det förstås bli väldigt ensamt. Det är också dyrare att resa själv och man har kanske inte råd att hyra den där bilen, eller göra den där utflykten som man skulle kunna gjort om man var flera som delade på notan.


  Kan man resa ensam i alla länder?

  - Generellt sett är länder som är vana vid turism ofta lämpligare att resa ensam i än de som inte är det. Men i slutänden är det förstås kulturen och säkerhetsläget som är det viktigaste. Det kan vara helt problemfritt att resa som ensam kille i vissa länder, medan det tyvärr kan vara helt omöjligt för ensamma kvinnor.


  Bör man göra några speciella -förberedelser innan man ger sig iväg själv?

  - Några ord och fraser på det lokala språket kan öppna många dörrar. Man bör också vara insatt i kulturen i landet. Är det okej att gå med bara axlar eller shorts? Hur är kvinnosynen? Köp en bra guidebok, ofta innehåller de både kapitel om kulturen och språket. Guiden är också skön att ha den gången man kommer fram sent någonstans och så fort som möjligt vill hitta ett bra hotellrum. Många gånger kan man också med hjälp av en guidebok, i alla fall om den är från de stora förlagen, lista ut var det kommer att finnas många andra resenärer, om man känner för att träffa andra som reser.
  Självklart lämnar man kopior på pass och biljetter hemma hos flick- eller pojkvännen, familjen eller kompisen. Meddela din resplan och hör av dig emellanåt så de vet var du är.


  Behöver man packa ner något speciellt?

  - Nej, egentligen inte. Tänk bara på att det inte kommer att finnas någon som springer iväg till apoteket när magen sätter igång?
  Jag brukar alltid ha med mig några bra böcker och en CD-spelare med min favoritmusik. Perfekt att plocka fram när hemlängtan pockar på eller den långa bussturen känns ensam.


  Om en ensam tjej vill ut och resa en längre tid för första gången, vilket land, eller vilka länder, skulle du rekommendera?

  - Thailand är ett utmärkt land att resa runt i för tjejer. Costa Rica är ett annat. Grekland och Kroatien är andra som också fungerar bra.


  Vilka länder skulle du inte rekommendera för en ensam tjej?

  - Hmm? det beror förstås på språkkunskaper, etnisk bakgrund, ålder och hur lätt man kan anpassa sig till kulturen i landet. Om jag var tjej skulle jag undvika länder med starka machoideal eller nedvärderande syn på oberoende kvinnor. Många kan säkert känna sig obekväma i en del traditionella muslimska länder. Jag har träffat några tjejer som rest ensamma i Turkiet och upplevt det som mycket traumatiskt, medan andra upplevt Italien som jobbigt. Det är olika från person till person, men i allmänhet är det mindre frustrerande och lättare att resa i ett land där man delar människosynen, än att resa i ett där man inte gör det.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!