• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Maria blev denguesjuk i Indonesien

  Maria blev denguesjuk i Indonesien. Det höll på att sluta riktigt illa. Men tack vare försäkringsbolaget fick hon till slut korrekt vård - i ett grannland.

  Maria blev denguesjuk i Indonesien
  I Indonesien fick Maria Enskog från Nacka influensa. När hon knappt orkade gå insåg hon att det var allvarligare än så. Med näsblod och värk i levern sökte hon vård på ett sjukhus på Sumatra. Enligt läkarna hade hon malaria. Behandling mot malaria inleddes, men trots det blev Maria bara sämre och sämre. Maria och hennes resesällskap beslutade att byta sjukhus. Det nya sjukhuset hade de blivit rekommenderade av en man i lokalbefolkningen. Läkarna på det nya sjukhuset gav henne diagnosen malaria och tyfoidfeber. Trots nytt sjukhus, ny diagnos och ny behandling blev hon inte bättre. Maria låg nu till och från medvetslös.

  - De fyra dagarna på sjukhuset var de värsta i mitt liv. Doktorn kom in fem minuter per dag och skakade på huvudet. Sköterskorna var alla under utbildning och var runt 16 år och stod mest och fnissade, berättar Maria.

  Hennes resekompis kontaktade Marias försäkringsbolag och i samråd med dem fördes hon akut med helikopter till ett sjukhus i Malaysia.
  - Det var ett jättefint sjukhus. Det var rena lyxstället, säger hon.

  Sjukhuset, Loh Guan Lye Specialist Center, som är ett specialistsjukhus på tropiska sjukdomar, kunde efter några timmar ge henne rätt diagnos. Maria hade vare sig malaria eller tyfoidfeber. Det var den av myggor överförda denguefebern som plågade hennes kropp. Maria och hennes kompis hade prickat in sin resa precis när en epidemi av denguefeber härjade i området.

  - 450 personer dog av det här viruset i Indonesien under de två veckor som vi var där, berättar Maria.

  Maria hade tur som inte drabbades av den värsta formen av viruset, men hon hade också tur som, till slut, fick rätt diagnos och vård på ett sjukhus med hög standard. Efter en vecka på Loh Guan Lye Specialist Center i Malaysia tillfrisknade hon och har idag inga men av sjukdomen.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!