• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Resa med barn

  Vagabond tipsar hur du lättast reser med barn.

  Guide: Resa med barn
  Pass
  Barn under fem år kan få pass utan foto, men eftersom de allra flesta av världens länder kräver passfoto även på bebisar är det bäst att skaffa fotopass även till de minsta.
  Spänn fast säkerhets-bältet – amma!
  Tryckförändringar när flygplan startar och landar är jobbiga för alla. För bebisar, som inte förstår vad det handlar om, är det extra jobbigt. Stora människor brukar man ju rekommendera att svälja djupt, gäspa eller tugga tuggummi. Men hur gör man med bebisar? Svaret är: amma barnet (eller ge det nappflaska) vid start och landning. Sugrörelserna lättar på trycket i öronen.
  Barnvagn
  Barnvagnen är trygg. I den kan barnen (även större barn som inte har barnvagn hemma) sova middag och somna för kvällen, medan föräldrarna sitter kvar på uteserver-ingen i den ljumma natten. Den stora trygga barnvagnen kan dock vara ett rörelsehinder. I de flesta av världens tunnelbanesystem kommer du inte ner till perrongen med barnvagn, om du inte får bärhjälp. På många stadsbussar finns helt enkelt inte plats för någon barnvagn. Därför är det klokt att ha med sig en liten nätt paraplybarnvagn. Komplettera med bärsele för riktigt besvärliga situationer.
  Blöjor
  Blöjor finns i nästan alla länder. Kvaliteten varierar dock. I Thailand är de till exempel tunnare och mindre än de som säljs i Norden. Med tanke på värmen är det dock ingen nackdel. På thailändska små öar som ännu inte nåtts av den stora turismen (till exempel Ko Lipe och Ko Tarutao) går det inte att köpa blöjor. När du reser i tredje världen gör du klokt i att köpa på dig ett lager när du är i större städer.
  Mat
  Så länge barnet ammas är det lätt att resa. Näringsriktig mat i hygienisk förpackning finns alltid med.
  Välling är en mycket svensk företeelse som är ovanlig i andra länder. Vällingpulver är alltså bra att ha med sig hemifrån. Gröt och mjölkersättning finns däremot i andra länder.
  Burkmat (puré på neutral basmat som potatis, ris eller couscous) finns att köpa i större delen av världen. Men i till exempel Thailand och Malaysia kan det vara svårt att hitta. Det kan därför vara bra att packa med några burkar att ha i reserv om barnen inte uppskattar menyn. Burkmaten är också bra att ha i reserv på flygresan.
  Vattenkokare
  Vatten till välling och gröt måste kokas. Det kan också vara bra att koka vattnet som barnen borstar tänderna i.
  Svalka i tropikerna
  Små barn får lätt värmeutslag i varma länder. Ta med en blom-spruta, fyll med vatten och duscha barnet lätt i ansiktet och på kroppen när hettan är för stark.
  Barnkläder med solskydd
  Solen är stark och barnens hud måste skyddas. Samtidigt vill ju barnen bada. Hur göra? Lösningen är badkläder med inbyggt solskydd. Det au-straliska märket Sunmate har kläder för barn storlek 86–150. Solskyddsfaktorn är 50. Det finns kort- och långärmade tröjor, kort- och långbyxor, dräkter samt kepsar. Kläderna finns att köpa på Sunmates svenska hemsida sunmate.se. De finns också i ett fåtal barnbutiker samt hos butikskedjorna Babyland och Guppi.
  Musik och sagor
  När flyg-, tåg-, bussresan eller middagen blir långtråkig är det bra med en freestyle och några band med favoritsagor och musik hemifrån. Det ger avkoppling och trygghet på en gång.
  När barnet försvinner
  Frimodiga två–treåringar med mycket spring och lite lokalsinne har en förmåga att snabbt försvinna. Ett tips är att skriva namn och mobiltelefonnummer med en kulspetspenna på barnets arm. Det är ju ingen garanti för att det försvunna barnet ska bli tillbakalämnat, men det ger åtminstone upphittaren en chans.
  Böcker
  Vera och Viktor upptäcker Thailand av Erik och Julia Wirdheim, Wirdheim Culture.
  I Vera och Viktor upptäcker Thailand får vi följa med Vera, 7 år, och Viktor 3, år, som tillsammans med mamma och pappa reser runt i Thailand. De upptäcker marknader, tempel och kanaler i Bangkok, och därefter njuter de strandliv på en ö. Boken berättar pedagogiskt om likheter och olikheter mellan Sverige och Thailand, läsaren får veta att thailändska pojkar är munkar ett litet tag och att man i Thailand kan bada hur mycket som helst utan att bada. Tillsammans med Vera och Viktor får vi oss en liten lektion i thailän-dsk mat och vi får förvånas över att thailändare äter stekta insekter som snacks. Boken är en 32-sidig guidebok för barn, berättat som en saga.
  Nya resa med barn av Ann Keve och David Isaksson, Global Reporting Books. Uppdaterad version av Resa med barn. Författarna har under tio år rest med barn. Boken blandar tips och upplevelser, med fakta om utrustning, sjukdomar och annat man behöver veta.
  Travel with children av Maureen Wheeler, Lonely Planet. Inget lämnas åt slumpen när Lonely Planet gör guideböcker. Inte heller när det gäller att resa med barn. På engelska.
  Böckerna finns att köpa i Vagabonds Resebokhandel på Götgatan 95 i Stockholm, tel 08-555 240 60, eller i vår e-bokhandel.
  Fler artiklar om att resa med barn: Bangkok, Bamse och bananerResa med barn: Hela världens New York"Jag minns myrorna och bananplättarna"Med barn i storstad
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!