Annons
Annons
Johan Werkmäster

Johan Werkmäster

Australien

Fem resmål för vinälskaren

Världen dignar av druvor. Att besöka vingårdar blir mer och mer populärt. Guidad tur och provning i sköna landskap. Vi har smakproven på de fylligaste

Text: Johan Werkmäster • 2005-10-14 Uppdaterad 2005-10-14

1) Australien – Barossa Valley

Mer än hälften av Australiens vin kommer från delstaten South Australia, där de flesta odlingar ligger på utflyktsavstånd från Adelaide. Det tar knappt en timme med bil till kontinentens mest kända vindistrikt, Barossa Valley, där drygt 50 vinmakare tar mot besökare. I dalen finns kända namn som Penfolds, Jacob’s Creek och Torbreck. Penfolds har även en anläggning i utkanten av Adelaide, Magill Estate, vars utmärkta restaurang serverar gourmetmenyer ackompanjerade av Penfolds egna viner.
www.barossa-region.org, www.penfolds.com.au.

2) Katalonien – Cava

Cava – Spaniens motsvarighet till Champagne – tillverkas nästan uteslutande i Katalonien, framför allt i och kring samhället Sant Sadurni d’Anoia, fyra mil väster om Barcelona. Ett fyrtiotal producenter av mousserande vin kan besökas, däribland Codorníu och Freixenet. För den som vill komplettera med vin utan bubblor rekommenderas ett besök på Torres anläggningar utanför Vilafranca del Penedés, en mil söderut. Turistbyrån i Barcelona ger tips om vinutflykter.
www.codorniu.com, www.torreswines.com.

3) Frankrike – Rhônedalen

Tain l’Hermitage – belägen i södra Rhônedalen, strax intill motorvägen, två mil norr om Valence – är ingen charmig stad men ändå ett eldorado för vinälskare tack vare sitt läge mitt bland några av rhônevinernas förnämsta appellationer: Hermitage, Crozes-Hermitage och Saint-Joseph. De kraftfulla vinerna kan avsmakas hos producenter som Chapoutier och kooperativet Cave de Tain-l’Hermitage. I staden tillverkas dessutom världens bästa choklad: Valrhona. Passa på och köp!
www.rhone-wines.com, www.chapoutier.com, www.cave-tain-hermitage.com.

4) Chile – Maipo

Strax söder om huvudstaden Santiago, med Andernas högsta bergstoppar som fond, ligger Chiles förnämsta vindistrikt: Maipo. Alla som någon gång har inmundigat en flaska Casillero del Diablo bör besöka vinets producent, Concha y Toro, eller någon av traktens många andra vinmakare. Längre österut, på andra sidan Anderna, ligger Mendoza – Argentinas och ett av -världens största vindistrikt. Men börja med Chile och Maipo.
www.vinasdechile.cl, www.conchaytoro.cl.

5) Italien – Abruzzo

Prisvärda röda viner av druvan Montepulciano d’Abruzzo blir allt populärare i Sverige, men i regionen Abruzzo – belägen öster om Rom, mellan Apenninerna och Adriatiska havet – görs också utmärkta vita viner (Trebbiano) och några av Europas bästa roséviner (Cerasuolo). Masciarelli räknas som främste producent. På vingårdarna är man alltjämt ganska ovan vid att ta mot turister. Det bästa är att bara färdas långsamt genom böljande vinfält, njuta av vinerna på restauranger och vinbarer samt, i hamnstaden Ortona, besöka Enoteca Regionale d’Abruzzo – en vinkällare i ett 1600-talspalats där man kan smaka och köpa regionens viner.
www.enotecaregionale.abruzzo.it, www.masciarelli.it.


Text: Johan Werkmäster • 2005-10-14
AustralienChileFrankrikeItalienListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top