• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Charterns 10 största floppar

  Ett nytt resmål lanseras. Vi får läsa om succén och alla extraflyg som arrangören satt in för att täcka efterfrågan. Men det är självklart inte hela sanningen. Vagabond har letat rätt på tidernas största charterfloppar.

  Charterns 10 största floppar

  Edinburgh, Skottland
  Någon som minns? Det var Fritidsresor som lanserade den skots-ka staden som charterresmål en sommar i början av 1980-talet.
  – Pundet var billigt. Men vem vill resa charter till Skottland? Dansade en regnig sommar och sedan aldrig mer, säger Rolf Häggström på Fritidsresor.

  Djerba, Tunisien
  Fritidsresor igen. Det var sommar 1997 och presentationen i katalogen var snygg. Lanseringen rönte en viss uppmärksamhet i medierna eftersom Fritidsresor var först med charterflyg till Tunisien, men det struntade resenärerna i. Knappt någon ville åka, och trafiken ställdes in innan säsongen startade.

  Borovetz, Bulgarien
  Ving Alpin hade stora förhoppningar på den här bulgariska skidorten i början av 1990-talet. Säljargumentet var prisnivån. Billigt flyg, billigt liftkort, billiga hotell. Vad kunde gå snett? Svaret var vädret. Ving Alpin blev snart varse att Borovetz inte tillhör jordens mest snösäkra platser. Första resan gick, regnet vräkte ner över de gröna bergen. Andra resan – fortfarande ingen snö och inga snökanoner, tredje veckan …
  – Vi hade en fantastisk guide där nere som fick agera trubadur och hitta på alternativa aktiviteter. Men till slut tog hans ork och kreativitet slut. Vi höll på en månad, sen la vi ner. De inbokade gästerna fick åka någon annanstans, säger Claes Pellvik, marknadschef på Ving.

  Seychellerna
  Ving visar upp en sällsynt dålig tajming. Det var vintersäsong 2001/2002. Världen är skakad efter den 11 september, resandet rasar i botten och det är lågkonjunktur.
  Då lanserar Ving lyxresmålet Seychellerna som årets charternyhet.
  – Efterfrågan var väl inte direkt stor. Vi la ner efter en säsong, konstaterar Claes Pellvik.

  Las Vegas, USA
  Elvis Presley och Frank Sinatra åkte hit. Liza Minelli och Tom Jones gör det fortfarande. De svenska charterresenärerna är inte alls intresserade, vilket Apollo fick erfara 1998 när charter till Las Vegas var arrangörens stora sommarnyhet.
  – Vi fick väl en del uppmärksamhet, men resandet tag aldrig fart. Las Vegas var helt fel som charterresmål och vi körde bara en säsong, säger Mats Dahlquist på Apollo.

  Golf i Istanbul, Turkiet
  Vädret ställer till det för Ving ännu en gång. Det var 1995 och Ving satsade på golfresor till en resort utanför Istanbul. Idén med resan var att förlänga svenskarnas golfsäsong, därför gick första resan i januari.
  – Banorna låg vackert uppe i bergen och när vi var där och rekade var allt grönt och fint, men det var på hösten. I januari var det annorlunda vilket hotellpersonalen "glömde" att informera oss om. Det var helt enkelt omöjligt att spela golf i januari eftersom snön låg djup, säger Claes Pellvik.
  Istanbul som golfresmål försvann ur Vings katalog efter en säsong.

  Brighton, England
  Sommar 1982 och Fritidsresor gör ännu ett försök med mellanstora brittiska orter i katalogen. Ingen hit den här gången heller.
  – Marknaden var iskall. Orten försvann ur programmet samma år, säger Rolf Häggström.

  Oman
  När Ving lanserade Ving Flex i fjol bestod programmet mestadels av länder som Thailand, Malaysia, Kina och USA. Ganska klassiska resmål alltså, Ving Flex ville därför hitta något som stack ut. Man hittade Oman. Det gjorde inte resenärerna.
  – När vi summerade fjolåret såg vi att bara fem personer rest till Oman, säger Claes Pellvik.
  Ving Flex säljer inte längre resor till Oman.

  New York, USA
  Stort resmål men en flopp som charterdestination, vilket Ving bittert kunde konstatera sommaren 1997. Man skickade iväg ett flyg i veckan med plats för 360 resenärer. Planen var knappt halvfulla.
  – Där gick vi på en rejäl nit. New York en sommarvecka lockade inte charterresenärerna. Vi la ner verksamheten efter en säsong, säger Claes Pellvik.

  Roquetas de Mar, Spanien
  Badorten på sydöstra hörnet av spanska sydkusten hade allt, trodde Fritidsresor sommaren 1988. Bra klimat, moderna hotell och utmärkt golf. Ändå drog man tillbaka trafiken innan den kommit igång. Orsak: inga resor såldes. Fritidsresor vet fortfarande inte varför.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!