Annons
Annons
Johan Tell

Johan Tell

Restips

Tips – fotbollsresor

Johan Tell tipsar om de bästa resorna och matcherna för fotbollsnördar.

Text: Johan Tell • 2005-11-18 Uppdaterad 2005-11-18

Resa vart?

Den som är genuint intresserad av fotboll vet förstås redan vart den helst vill resa för att se en match. För alla andra som bara vill addera en sportupplevelse till sin resa finns det en del saker att tänka på. Som att en biljett ute i Europa lika gärna kan kosta 100 kronor som 1 000. Som att biljetten ibland alltid kan köpas direkt på arenan på matchdagen (t ex Juventus), ibland måste bokas halvårsvis i förväg (t ex Arsenal). Som att ett lands turistbyrå kan förmedla biljetter till ett lag -(t ex Chelsea) men inte till ett annat (t ex Arsenal). Som att den bästa fotbollen spelas i England, Italien och Spanien, men att den bästa fotbollsupplevelsen lika gärna kan fås i Glasgow, Aten, München, Istanbul eller Rio de Janeiro.

Var é svenskarna?

Att se ett svenskt proffs förhöjer onekligen upplevelsen av en match utomlands. Tyvärr är det inte helt lätt att få reda på var alla svenska utlandsproffs håller hus för tillfället. När jag frågade Svenska Fotbollförbundet hänvisade det till Före-ningen Svensk Elitfotbolls guide som publiceras en gång om året (tel 040–30 73 10, http://www.svenskelitfotboll.se) och dataspelet (!) -Football Manager 2005.

Matchbiljett

Enklast är att leta upp lagets hemsida och boka en biljett på nätet. Hemsidan ger också alltid en vink om just detta lagets biljetter ofta är slutsålda eller ej. Alltså om man måste boka i förväg eller om det räcker med att dyka upp på matchdagen. Känns detta en smula osäkert kan det vara en bra idé att först kontakta landets turistbyrå för att höra om de förmedlar biljetter eller hur man går till väga. All världens turistbyråer hittas på www.towd.com. Ett tredje alternativ är att ta reda på om laget har en svensk fanklubb. Även om man då först måste pröjsa för ett medlemskap i klubben kan detta likväl vara ett billigare och smidigare sätt att komma över en biljett.
Arsenals svenska supporterklubb, som ett par gånger om året ordnar paketresor till London, finns på http://www.arsenal.se.
En mängd andra fans hittas på http://www.svenskafans.com.
Ett par hemsidor som vanligtvis mest förknippas med konsertbiljetter säljer även matchbiljetter, ibland även med hotell. Exempelvis http://www.boxoffice.se och http://www.ticketmaster.co.uk.

Fotbollsresor

Att köpa ett paket med flyg, hotell och matchplåt är förstås det absolut enklaste och snabbaste sättet att gå tillväga.
I dessa dagar med lågprisflyg som trafikerar stora delar av Europa är det förstås sällan det billigaste alternativet. Men det skadar aldrig att höra runt.
Resebyråer som bland annat -specialiserat sig på fotbollsresor är:
Action Travel i Stockholm, tel 08–594 77 840, http://www.actiontravel.se.
Airtours, tel 08–566 103 00, http://www.airtours.se.
Björk & Boström Sportincentive i Umeå, tel 090–71 13 30, http://www.bjorkobostrom.se.
Go Sport Travel i Örnsköldsvik, tel 0660–21 10 90, http://www.gosporttravel.com.
Resfeber, tel 08–505 786 00, http://www.resfeber.se.
Steve Perryman i Östersund, tel 0771–44 48 00, http://www.steveperryman.se.
La Travel, tel 0771–55 01 00.
Nickes AB, tel 036–14 14 43.
Go Sport Travel, tel 0660–21 10 90.

Fler fotbollsnördar …

…och mer fotbollsstatistik hittas på:
Sveriges Fotbollshistoriker och Statistikers hemsida, www.bolletinen.se och Svenska Fotbollförbundets dito, http://www.svenskfotboll.se.

Tidskrift

Den svenska tidskriften Offside läses med fördel inte bara av fotbollsfanatiker utan även av alla oss som gillar bra, djuplodande, berättande reportage.

Läs också:

Destination fotboll


Text: Johan Tell • 2005-11-18
RestipsAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top