Annons
Annons
Krönika

Vi är bäst i världen

Låter det kaxigt? Känns det som ännu en självgod inledning till en tidning? Okej här kommer resten. Alldeles för en stund sedan fick vi svart på vitt att vi är Sveriges största resemagasin (TS 2005). Vår upplaga är 35 700 per utgåva vilket är den största bland resemagasin i Sverige. Men vi är bäst i världen.

Text: Bodil Sjöström • 2006-03-19 Uppdaterad 2006-03-19

Låter det kaxigt? Känns det som ännu en självgod inledning till en tidning?
Okej här kommer resten.
Alldeles för en stund sedan fick vi svart på vitt att vi är Sveriges största resemagasin (TS 2005). Vår upplaga är 35 700 per utgåva vilket är den största bland resemagasin i Sverige.
Men vi är bäst i världen.
Jag vet det med besked, jag vet det utan att tveka ett uns. Jag har studerat internationella restidningar i snart 20 år, som resenär och journalist. Någon restidning som liknar Vagabond finns inte. Och hittar ni någon så vet jag att ni hör av er.

Vi fyller Vagabond med reportage och guider, det är inte särskilt unikt. Men säg den tidning som också publicerar krönikor där vi kan ta upp allt från miljöpåverkan till pedofili. Vi vågar vid sidan om sevärdheter och coola städer berätta om resans avigsidor. Exempelvis har ingen annan restidning bevakat tsunamins effekter som vi gjort.

Vi överöses av frågor från läsare som vår resexpert Stefan Denell svarar på i tidningen. Han är föreståndare för Vagabond Resebokhandel som ligger under redaktionen. Varje dag ser jag honom i samtal med folk, om Galapagos, Seychellerna eller franska alperna. Tittade just ner, då satt han på golvet och skissade resrutt i Sydamerika med en av våra läsare. Vilken annan restidning har en sådan expert, och en sådan bokhandel att serva sina läsare med? Och hitta den tidning som breddar sig från nyheter om resbranschen till film, musik och böcker. Allt i en oberoende hållning.

Samma journalister och fotografer som skapar tidningen gör också våra guideböcker som ges ut på Vagabond Förlag, just i dagarna släpper vi flera Greklandsguider. Och som om det inte vore nog har vi en splitter ny hemsida.
Där hittar du bland annat mer än hundra (jag har tappat räkningen) gratis guider till hela världen.

Sist men inte minst – hitta den restidning som håller reseskrivarkurser på sin redaktion (info på hemsidan såklart). Förra året höll vi sju stycken. Vi siktar på lika många i år.
Jag menar, var hittar du motsvarigheten till allt detta? Genom Vagabond har du nyckeln ut i världen.

En sak till skiljer denna restidning från andra. Vi har extremt krävande läsare. Skriver vi en siffra fel i ett telefonnummer får vi arga telefonsamtal, en felstavad gata och mejlen trillar in. Och rekommenderar vi ett hotell som någon tycker är kass, ja då blåser det hårt här. Jag har aldrig arbetat med en tidning som får stå till svars för så mycket små detaljer som den här. Men detaljer säger något om det stora. Allt ska vara korrekt. Ni skärper oss. Det är ni som fört oss hit. För det är ni som köper och prenumererar som gett oss fina siffror. Ni är kvittot på vårt arbete. Vi säger tack. Stort varmt tack. Om ni bara visste hur glada vi är för ert förtroende.


Text: Bodil Sjöström • 2006-03-19
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top